Chia Seed untuk Diet, Bolehkah Anda Menurunkan Berat Badan? •

Pengambilan biji chia secara berkala adalah cara diet yang berjaya untuk menurunkan berat badan? Mungkin anda juga mempunyai soalan yang sama.

Sangat kaya dengan nutrien, biji chia kaya akan serat, asid lemak omega-3, karbohidrat, dan protein yang mempunyai manfaat kesihatan yang ketara. Menjawab sama ada biji chia dapat menurunkan berat badan, lihat ulasan berikut,

Biji Chia untuk diet penurunan berat badan

Biji Chia mengandungi pelbagai nutrien, jadi mereka sering dikatakan sebagai makanan super untuk diet penurunan berat badan. Tetapi adakah ia benar?

Sebuah buku berjudul The Aztec Diet mengatakan 4 hingga 8 sudu besar biji chia dapat mengurangkan rasa lapar. Dalam buku tersebut dinyatakan bahawa biji chia mampu mengisi perut dan melambatkan badan dalam memproses makanan yang anda makan. Namun, belum dinyatakan dengan jelas bahawa biji chia dapat menurunkan berat badan.

Sementara itu, kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari pada tahun 2012, mengkaji 56 wanita selepas menopaus dengan berat badan berlebihan. Mereka diberi 25 gram biji chia selama 10 minggu.

Selama masa itu, para penyelidik mengira jisim badan, komposisi badan, dan tekanan darah. Selama ini, tidak ada penemuan bahawa biji chia memberikan penurunan berat badan pada subjek kajian.

Sementara itu, menurut David Nieman, DrPH, seorang profesor dari Appalachian State University di North Carolina, juga melakukan kajian selama 12 minggu mengenai hubungan antara penggunaan 50 gram biji chia sehari dan penurunan berat badan.

Menurut kajiannya, biji chia juga tidak mempengaruhi penurunan berat badan dan penurunan lemak. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan sama ada biji chia dapat digunakan dalam diet untuk menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, kajian lain mengatakan bahawa diet dengan biji chia dapat menyumbang kepada penurunan berat badan bagi penghidap diabetes jenis 2. Kajian ini melibatkan 77 peserta obes. Selama kajian, peserta diminta untuk diet dengan mengurangkan pengambilan kalori.

Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan, satu kumpulan diminta untuk mengambil biji chia setiap hari selama 6 bulan. Kumpulan yang lain diminta untuk makan makanan yang terbuat dari oat.

Hasil kajian menunjukkan bahawa kumpulan yang tidak mengambil biji chia mengalami penurunan berat badan sebanyak 0.3 kg. Sementara kumpulan yang memasukkan biji chia dalam makanan mereka mengalami penurunan rata-rata 1.9 kg.

Melalui kajian-kajian ini, dapat disimpulkan bahawa penurunan berat badan dengan biji chia akan berjaya jika disertai dengan menghadkan pengambilan kalori dan senaman yang teratur.

Biji Chia tetap sihat untuk dimasukkan dalam diet

Sudah tentu anda masih boleh memasukkan biji chia untuk diet yang sihat. Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh apabila biji chia selalu dikonsumsi.

Biji Chia mengandungi antioksidan dan asid lemak omega-3 yang dapat mengurangkan kemurungan, mencegah keradangan usus besar dan alahan pada anak-anak. Asid lemak omega-3 dalam biji chia juga mampu mengurangkan risiko masalah jantung.

Biji Chia mempunyai tekstur lembut dan rasanya mirip dengan kacang, sehingga dapat digabungkan dengan hampir semua makanan.

Inilah idea mudah untuk memasukkan biji chia dalam makanan anda.

  • Masukkan biji chia ke dalam smoothie anda setiap pagi.
  • Taburkan ke atas salad.
  • Rendam biji chia ke dalam air selama 20-30 minit dengan nisbah 1:16, minum air dengan campuran madu, lemon, atau jus buah.
  • Masukkan biji chia ke kacang snek anda.
  • Satukan puding biji chia ke dalam yogurt dan biarkan semalaman. Konsumsi keesokan harinya dengan menambahkan madu atau buah kering.

Recent Posts