Fungsi topeng mengikut jenis kulit wajah dan badan

Sebaik sahaja anda mengetahui pelbagai produk penjagaan kulit, cara terbaik untuk memastikannya sihat adalah dengan menggunakan topeng muka dan badan dengan kerap. Setiap topeng direka untuk memenuhi keperluan pelbagai jenis kulit manusia.

Pelbagai jenis topeng berdasarkan fungsi

Terdapat lima jenis topeng yang biasa digunakan dalam siri ini penjagaan kulit. Berikut adalah ciri masing-masing.

1. Topeng krim

Masker krim kaya dengan minyak dan pelembap yang mampu menembusi jauh ke lapisan kulit yang dalam. Produk ini juga sering ditambah dengan bahan aktif lain yang melembapkan, seperti asid hyaluronik.

2. Topeng tanah liat

Dikenali sebagai topeng tanah liat, ini adalah topeng terbaik untuk wajah yang memerlukan kelembapan tambahan tanpa perlu menambahkan minyak. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu lebih berhati-hati dalam pembersihan topeng tanah liat kerana selebihnya topeng sering melekat pada kulit.

3. Topeng gel

Ciri khas topeng gel adalah sifat penyejukan dan menenangkannya. Topeng yang biasanya kelihatan jelas juga sering ditambah dengan kolagen atau antioksidan untuk membantu proses pemulihan kulit.

4. Topeng helaian

Topeng helaian adalah topeng muka terbaik bagi anda yang mencari pilihan ringkas. Topeng ini berbentuk lembaran yang dilapisi dengan formula khas, terutama serum. Tidak perlu bersusah payah menggunakannya kerana anda hanya perlu meletakkannya di wajah anda.

5. Topeng pengelupasan

Topeng jenis ini mempunyai fungsi khas, iaitu pengelupasan sehingga sel kulit mati diangkat. Walaupun berguna, topeng pengelupasan biasanya digunakan lebih jarang daripada jenis topeng lain kerana penggunaan berlebihan dapat merengsakan kulit.

6. Topeng kupas

Topeng kupas adalah sejenis topeng pengelupasan, tetapi produk ini secara fizikal mengelupas kulit. Apabila anda mengupasnya, topeng kupas juga akan membawa sel-sel kulit mati, kotoran, dan minyak yang terkumpul di permukaan kulit.

Petua memilih topeng berdasarkan jenis kulit wajah

Setelah mengenal pasti jenis kulit anda, sekarang anda dapat menentukan jenis topeng yang anda perlukan dan bahan-bahan yang mesti ada di dalamnya. Berikut adalah topeng terbaik yang disyorkan untuk setiap jenis kulit.

1. Kulit normal

Selamat pemilik kulit wajah normal, kerana pada dasarnya anda sesuai untuk memakai topeng muka apa pun di pasaran. Anda boleh cuba topeng tanah liat, topeng lembaran, ke topeng krim. Jadi, tidak ada salahnya bereksperimen sedikit.

Topeng krim mungkin merupakan jenis yang paling disyorkan untuk kulit normal kerana mengandungi emolien yang melembutkan kulit. Topeng ini sangat sesuai untuk anda yang ingin meremajakan kulit wajah, kerana topeng krim menyimpan banyak kelembapan tambahan.

2. Kulit berminyak, kombinasi, dan rawan jerawat

Kulit berminyak atau gabungan akan mendapat manfaat yang optimum dari topeng tanah liat atau topeng arang. Topeng tanah liat Mengandungi bahan tanah liat semula jadi yang mampu membersihkan kulit secara mendalam,

Cara-cara bekerja topeng tanah liat adalah untuk mengeluarkan kotoran dan minyak yang menyumbat liang ketika topeng mengering dan mengetatkan. Hebatnya, topeng semula jadi ini mampu berfungsi tanpa benar-benar mengeringkan wajah anda.

Jenis kulit ini juga sesuai untuk topeng lembaran dan topeng yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Kandungan topeng lembaran Bahan berasaskan air dapat melembapkan kulit, sementara bahan semula jadi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar tertentu mengandungi agen anti-bakteria yang mengawal minyak dan jerawat yang berlebihan.

//wp.hellosehat.com/health-life/beauty/benefits-of-egg-white-mask/

3. Kulit kering

Topeng terbaik untuk kulit kering adalah yang memberikan kelembapan tambahan, misalnya topeng kupas, krim, topeng lembaran, atau topeng firming. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan topeng semula jadi dari buah-buahan yang dibuat sendiri.

Topeng kupas membantu menegangkan kulit dan meningkatkan peredaran darah di bawah, sementara topeng pengelupasan mengandungi asid glikolik akan menyingkirkan sel kulit mati, garis halus, dan kedutan. Petua adalah dengan menggunakan topeng pengelupasan terlebih dahulu, bilas, kemudian gunakan topeng pelembap.

Selain topeng yang biasa dijual di pasar, anda juga boleh mencuba topeng minyak hangat yang sering dijumpai di tempat spa. Fungsinya adalah untuk menghaluskan dan meremajakan kulit dengan merangsang peredaran darah.

4. Kulit sensitif

Kulit sensitif mudah teriritasi. Jadi, gunakan topeng krim yang mengandungi mineral semula jadi untuk melegakannya. Ada juga topeng pembersih yang mengandungi agen pembersih semula jadi untuk menghilangkan kesan menjengkelkan pada kulit wajah.

Sebagai alternatif, anda boleh mencuba topeng berasaskan teh seperti kombucha atau teh hijau. Teh mengandungi agen antioksidan semula jadi yang membantu mencegah pembentukan kedutan dan menghaluskan kulit wajah anda.

5. Kusam

Kulit kusam disebabkan oleh timbunan sel kulit mati dan kotoran di permukaan kulit. Oleh itu, topeng yang paling disyorkan untuk kulit wajah kusam adalah topeng pengelupasan atau topeng cahaya.

Pengelupas yang terdapat di dalam topeng anda akan membuang sel kulit mati dan merangsang pembahagian sel kulit baru topeng cahaya mempunyai agen pemutihan yang mencerahkan tona kulit wajah.

Masa terbaik untuk menggunakan topeng muka

Menurut American Academy of Dermatology, jawapan untuk soalan mengenai masa yang tepat untuk memakai topeng muka bergantung pada jenis topeng dan kulit anda. Ini kerana penggunaan produk mengikut jenis kulit akan memaksimumkan manfaatnya.

Walau bagaimanapun, di bawah adalah masa terbaik untuk memakai topeng muka secara umum.

1. Kulit kering dan sensitif

Sebilangan orang mungkin mendapati bahawa mereka dapat menjimatkan masa merawat kulit mereka dengan menggunakan topeng muka sebelum mandi. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya sesuai untuk jenis kulit kering.

Fungsi memakai topeng sebelum mandi adalah untuk mengunci kelembapan dari topeng dan air semasa mandi. Walaupun begitu, jangan lupa untuk meneruskan rawatan anda dengan menggunakan pelembap sebaik sahaja mandi.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda cuba menggunakan topeng sebelum mandi sehingga hasilnya maksimum.

  1. Bersihkan wajah anda sebelum menggunakan topeng untuk menghilangkan kotoran dan minyak.
  2. Bersihkan wajah anda di singki dan sapukan topeng sebelum mandi.
  3. Anda boleh memakai topeng semasa mandi, kemudian bilas di hujungnya.

2. Gabungan dan kulit berminyak

Bagi pemilik jenis kulit kombinasi dan berminyak, masa terbaik untuk memakai topeng muka adalah selepas mandi. Air suam dan wap di bilik mandi dapat membuka pori-pori kulit sehingga wajah anda lebih siap dibersihkan dengan mendalam.

Berikut adalah pesanan memakai topeng selepas mandi.

  1. Selepas mandi, bersihkan wajah anda dengan pencuci muka.
  2. Sapukan topeng secara nipis dan sekata ke seluruh wajah. Elakkan mata dan bibir anda.
  3. Biarkan wajah selama beberapa minit atau bergantung pada petunjuk pada kemasan topeng.
  4. Bilas dengan air suam dan gunakan kain lembut untuk membersihkan wajah.

3. Kulit normal

Topeng semalaman atau topeng yang digunakan semalaman lebih sesuai untuk jenis kulit normal. Ini adalah kerana topeng semalaman dapat menembusi kulit dengan lebih dalam, mencegah kotoran memasuki liang pori, dan melembapkan kulit dengan baik semasa anda tidur.

Jenis topeng yang digunakan untuk badan

Seperti wajah, kulit badan juga perlu dirawat dengan topeng. Langkah rawatan ini sebenarnya tidak wajib, tetapi penggunaan topeng berguna untuk menjaga kesihatan kulit dan meningkatkan fungsi rawatan lain, termasuk mandi.

Beberapa jenis topeng juga membantu proses detoksifikasi, atau penyingkiran toksin dari badan. Ini dapat mengurangkan risiko masalah kulit seperti jangkitan kulat, jerawat pada badan, terutama punggung, dan sebagainya.

Topeng badan boleh digunakan selepas mandi. Anda boleh melakukan rawatan gosok terlebih dahulu untuk membersihkan permukaan kulit, kemudian sapukan topeng yang anda miliki.

Panduan memilih topeng untuk badan lebih kurang sama dengan topeng untuk wajah. Sesuaikan bentuk dan kandungan topeng mengikut jenis kulit anda, seperti topeng tanah liat untuk kulit badan berminyak, krim untuk kulit kering, dan sebagainya.

Perbezaannya adalah, masa menggunakan topeng mungkin lebih berbeza. Semuanya bergantung pada keadaan dan keperluan kulit anda, tetapi topeng badan biasanya digunakan satu hingga maksimum tiga kali seminggu.

Topeng mempunyai fungsi penting dalam merawat kulit wajah dan badan. Terdapat banyak formula yang dirumuskan secara berbeza untuk setiap topeng muka yang terdapat di pasaran sekarang, dan tentu saja atas alasan mereka sendiri.

Jadi sama ada jenis kulit anda berminyak, kering, normal, atau gabungan, selalu ada topeng muka dan badan yang sesuai untuk anda di luar sana.

Recent Posts