Cara Menyikat Gigi Dengan Betul Apa Yang Perlu Anda Ketahui •

Anda mungkin sering mendengar nasihat mengenai pentingnya menggosok gigi setiap hari. Selain mencegah pelbagai masalah gigi dan mulut, tabiat ini juga baik untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Tetapi, jangan hanya menggosok gigi dengan tekun. Pastikan juga bahawa anda menggosok gigi dengan cara yang betul. Teknik memberus gigi yang salah sebenarnya boleh mencetuskan pelbagai masalah gigi dan mulut, anda tahu! Jadi, bagaimana menggosok gigi dengan betul?

Gunakan berus dan ubat gigi yang betul

Sebelum menggosok gigi, anda pasti perlu menyediakan berus gigi dan ubat gigi. Nah, seperti apa sebenarnya?

Pertama, pilih ubat gigi yang mengandungi fluorida. Fluorida adalah mineral yang berfungsi melindungi dan menguatkan enamel gigi. Untuk berus, atur kepala sikat gigi dengan lebar mulut anda.

Kepala sikat dengan hujung kecil memudahkan anda mencapai bahagian gigi yang paling dalam. Pastikan juga sikat gigi yang anda pilih mempunyai pemegang yang selesa dipegang. Dengan cara itu anda boleh menggosok gigi dengan betul.

Cara menggosok gigi dengan cara yang betul

Adakah semua alat tersedia? Ini bermakna anda sudah bersedia untuk menggosok gigi. Berikut adalah panduan bagaimana menggosok gigi dengan betul yang perlu anda perhatikan.

Langkah pertama

Genggam berus gigi dengan meletakkan kepala sikat pada sudut sedikit pada sudut 45 darjah. Jadi, anda tidak melekatkan seluruh permukaan bulu pada gigi anda, okey?

Langkah kedua

Anda boleh mula menyikat gigi depan atau geraham di satu sisi mulut anda. Gosok gigi dengan gerakan bulat dari atas ke bawah selama 20 saat untuk setiap bahagian.

Teknik ini berfungsi supaya bulu berus dapat menghilangkan plak yang telah tergelincir pada garis gusi. Semasa menggosok gigi, pastikan anda menyimpan bulu pada sudut sedikit pada sudut 45 darjah.

Langkah ketiga

Gosok gigi yang biasanya digunakan untuk mengunyah, iaitu bahagian gigi yang dekat dengan pipi dan lidah, dengan gerakan bolak-balik yang perlahan.

Setelah bahagian atas disikat, kemudian sikat bahagian bawah. Pastikan semua permukaan gigi telah disikat, sehingga plak atau serpihan makanan yang tersekat pada gigi dapat dikeluarkan.

Langkah keempat

Untuk membersihkan permukaan di barisan depan gigi, anda mesti memegang berus gigi secara menegak. Gunakan hujung kepala sikat gigi dan sikat dengan gerakan ke atas dan ke bawah, dari tepi gusi hingga ke bahagian atas gigi.

Langkah kelima

Sama dengan langkah keempat, arahkan sikat gigi sedikit tegak untuk membersihkan gigi depan bawah. Gerakkan berus ke atas dan ke bawah dengan perlahan.

Ulangi pergerakan ini 2-3 kali.

Langkah keenam

Kadang-kadang, menggosok gigi dengan cara yang sama menjadikan bahagian lain yang tidak biasa anda terlepas pandang. Itulah sebabnya, jika diperlukan, anda boleh mengubah corak memberus biasa anda. Kuncinya adalah satu, pastikan anda menggosok gigi dengan cara dan pergerakan yang betul.

Anda akan menghabiskan kira-kira 2-3 minit untuk menggosok semua gigi anda. Setelah semua gigi disikat, bilas mulut dan gosok gigi dengan air hingga bersih.

Untuk menjadi jelas, anda juga boleh mengikuti contoh cara menggosok gigi dengan betul dan betul dengan menonton video berikut.

Jangan gosok gigi terlalu keras

Sebilangan orang mungkin menganggap bahawa menyikat lebih sukar dan lebih lama menghasilkan hasil yang lebih bersih. Adakah anda salah seorang dari mereka?

Sebenarnya, cara menggosok gigi seperti ini adalah tidak betul dan berkesan. Gosok gigi dengan sikat yang sangat kuat dan untuk jangka masa panjang sebenarnya boleh merosakkan gigi secara kekal.

Bahagian dalam mulut anda ditutup dengan tisu lembut. Oleh itu, menggosok gigi terlalu keras boleh membuat tisu gusi tertekan dan cedera. Akibatnya, gusi anda boleh berdarah dan meradang.

Selain itu, geseran yang terlalu ketat juga dapat mengikis lapisan enamel gigi. Penipisan enamel gigi adalah asal gigi sensitif.

Anda dinasihatkan agar rajin menggosok gigi setiap hari. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk menggosok gigi lebih daripada tiga kali sehari. Pakar bersetuju bahawa menggosok gigi dua kali sehari pada waktu pagi dan malam cukup.

Bagaimana anda tahu jika gigi anda bersih selepas menggosok?

Cara termudah untuk mengetahui sama ada gigi anda bersih atau tidak adalah dengan merasakannya dengan lidah anda.

Sekiranya lidah terasa halus ketika disentuh, itu bermakna gigi anda bersih. Namun, jika permukaannya masih terasa kasar, ini bermakna masih ada plak yang melekat pada gigi anda.

Oleh itu, pastikan anda menggosok gigi dengan cara yang betul. Di samping itu, pastikan juga bahawa anda menyikat semua permukaan gigi, ya!

Bersihkan lidah anda setelah menggosok gigi

Setelah menggosok gigi dengan cara yang betul, jangan lupa membersihkan lidah anda. Membersihkan lidah adalah penting untuk menyingkirkan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

Anda boleh menyikat lidah dengan berus gigi biasa atau menggunakan pencuci lidah khas yang sudah banyak dijual di pasaran. Namun, semasa menggunakan berus gigi, pastikan bahagian belakang berus mempunyai sisi getah bertekstur bergelombang. Bahagian belakang berus gigi ini sengaja dirancang untuk bergerigi untuk membersihkan lidah.

Gosokkan lidah anda dari dasar lidah anda yang paling dalam dan tarik perlahan ke hadapan dalam satu gerakan. Ulangi kaedah ini 2-3 kali atau sehingga anda merasa lidah benar-benar bersih. Bersihkan juga bahagian lidah dengan cara yang sama. Akhirnya, bilas dengan air bersih.

Sebaik-baiknya, bersihkan lidah anda setiap kali menggosok gigi pada waktu pagi dan petang. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup masa untuk melakukannya, anda boleh membersihkan lidah anda sekali sehari pada waktu pagi.

Recent Posts