11 Tanda-tanda Ketidakseimbangan Hormon dalam Badan

Hormon adalah sekumpulan biokimia dalam tubuh yang memainkan peranan penting dalam setiap fungsi tubuh, oleh itu tahapnya mesti dijaga dalam keadaan seimbang. Ketidakseimbangan hormon berlaku kerana gaya hidup dan diet yang tidak sihat. Walaupun kelihatan sederhana, ketidakseimbangan hormon boleh memudaratkan kesihatan anda. Apakah tanda-tanda tahap hormon yang tidak seimbang di dalam badan?

Tanda-tanda ketidakseimbangan hormon

1. Kitaran haid yang tidak teratur

Jarak antara haid wanita dari bulan pertama hingga bulan berikutnya berlangsung antara 21 hingga 35 hari. Sekiranya anda tidak mempunyai kitaran yang sama setiap bulan, atau jika anda terlambat beberapa bulan walaupun anda belum memasuki menopaus, anda mungkin mengalami ketidakseimbangan hormon.

Keadaan ini boleh berlaku kerana anda mempunyai tahap hormon yang terlalu sedikit atau terlalu sedikit seperti estrogen atau progesteron di dalam badan anda. Sekiranya anda berumur 40 hingga 50 tahun, ini mungkin disebabkan oleh gejala menopaus.

Kitaran haid yang tidak teratur juga boleh menjadi gejala masalah kesihatan seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS). Sekiranya anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur selama beberapa bulan walaupun anda tidak hamil, anda harus membincangkannya dengan doktor anda.

2. Mengalami masalah tidur

Progesteron, hormon yang dikeluarkan oleh ovari anda, seharusnya dapat mengantuk. Sekiranya tahap hormon ini lebih rendah daripada biasa, maka anda akan mengalami kesukaran untuk tidur. Tahap estrogen yang tinggi juga boleh mencetuskan kilat panas dan berpeluh pada waktu malam. Gangguan ini boleh menyebabkan anda bangun dan mengalami kesukaran untuk tidur kembali.

3. Jerawat kronik

Wajah jeragat sebelum haid adalah normal. Kerana, pada masa itu terdapat perubahan hormon dalam badan. Namun, jika anda menderita jerawat kronik yang tidak hilang, itu boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami ketidakseimbangan hormon.

Tahap androgen yang berlebihan (hormon yang dikongsi oleh lelaki dan wanita) boleh menyebabkan kelenjar minyak anda terlalu banyak bekerja. Androgen juga mempengaruhi sel kulit di dalam dan di sekitar folikel rambut anda. Kedua-duanya boleh menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

3. Mudah letih

Merasa letih dengan mudah adalah salah satu gejala ketidakseimbangan hormon yang paling biasa. Progesteron yang berlebihan boleh membuatkan anda mengantuk. Sekiranya kelenjar tiroid anda kurang menghasilkan hormon tiroid, ini dapat mengurangkan tenaga anda. Untuk menentukan tahap tiroid dalam badan, anda boleh melakukan ujian darah.

4. Mood turun naik dengan cepat

Perubahan hormon boleh menyebabkan mood anda berubah dengan cepat. Hormon estrogen boleh mempengaruhi bahan kimia utama di otak, seperti serotonin, dopamin, dan norepinefrin. Ini membuat anda merasa gembira tetapi kemudian sejam kemudian anda boleh marah atau marah hanya kerana perkara-perkara remeh.

5. Perubahan selera makan, dan kenaikan berat badan

Apabila mood tidak menentu, kadar estrogen dalam badan anda akan menurun, jadi anda cenderung untuk makan lebih banyak. Ini juga menyebabkan tahap hormon dalam badan berperanan dalam peningkatan berat badan. Tahap estrogen juga boleh mempengaruhi tahap hormon leptin, hormon yang berperanan membantu mengatur pengambilan makanan.

6. Sakit kepala

Banyak perkara boleh mencetuskan sakit kepala, salah satunya adalah tahap hormon yang tidak seimbang dalam badan. Khusus untuk wanita, tahap estrogen sangat berpengaruh dalam keadaan ini. Ini juga merupakan penyebab sakit kepala yang kerap ketika anda sedang haid.

Semasa haid, tahap estrogen dalam badan akan menurun. Sakit kepala yang berada dalam kitaran yang sama, boleh menjadi tanda bahawa tahap hormon anda berubah.

7. Faraj kering

Biasanya permukaan faraj anda tetap basah dan terutama pada masa subur anda. Tetapi jika anda tiba-tiba menyedari bahawa faraj anda sering kering, ia mungkin disebabkan oleh pengaruh hormon estrogen yang rendah. Hormon ini membantu tisu faraj kekal lembap dan selesa. Sekiranya hormon ini turun, salah satu kesannya ialah mengurangkan cecair faraj.

8. Dorongan seks menurun

Hormon testosteron boleh mempengaruhi tahap dorongan seks anda. Ini berlaku pada lelaki dan wanita, kerana wanita juga menghasilkan hormon testosteron. Tahap testosteron dan prolaktin yang tinggi dapat mengurangkan keinginan untuk aktif secara seksual.

Satu kajian melaporkan bahawa kira-kira dua pertiga lelaki yang mempunyai tahap prolaktin yang tinggi dalam badan kehilangan minat terhadap seks dan juga mengalami disfungsi ereksi.

9. Perubahan pada payudara

Penurunan estrogen pada wanita boleh menjadikan tisu payudara anda kurang padat. Sebaliknya, peningkatan hormon estrogen dapat mengetatkan tisu, malah menyebabkan ketulan atau sista. Sekiranya anda mengalami perubahan tekstur payudara anda, mungkin anda mengalami ketidakseimbangan hormon. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami perubahan payudara.

Keadaan ini tidak hanya berlaku pada wanita, tetapi juga lelaki. Lelaki menghasilkan hormon testosteron dan estrogen. Hormon estrogen bertanggungjawab untuk ciri-ciri wanita seperti pembesaran payudara. Ketidakseimbangan hormon yang melibatkan peningkatan estrogen dan penurunan testosteron menyebabkan pembesaran payudara pada lelaki. Keadaan ini juga dikenali sebagai ginekomastia.

Recent Posts