6 Khasiat Jambu Batu untuk Wanita Hamil dan Janin -

Semasa mengandung, ibu memerlukan makanan berkhasiat, termasuk buah. Ini berguna untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin di dalam rahim. Salah satu buah yang mempunyai faedah adalah jambu batu. Bolehkah wanita hamil makan jambu? Apa faedah jambu batu atau jambu batu kristal untuk wanita hamil? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah, puan!

Khasiat jambu batu untuk ibu hamil

Memetik dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional, makan buah-buahan dan sayur-sayuran semasa kehamilan bermanfaat untuk kesihatan kerana meningkatkan pengambilan vitamin, mineral, dan serat.

Bosan dengan buah yang sama? Ibu boleh memilih buah jambu sebagai makanan ringan untuk menambah khasiat harian.

Ibu juga perlu tahu bahawa selain jambu biji merah, terdapat juga jambu batu putih dan jambu batu kristal.

Bezanya, jambu kristal mempunyai biji yang lebih sedikit daripada yang merah. Bukan sahaja dapat menjaga kesihatan selama kehamilan, jambu biji juga berguna untuk meningkatkan kesuburan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut pada manusia masih diperlukan mengenai perkara ini.

Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia, jambu biji mengandung banyak nutrien seperti serat, kalsium, fosfor, zat besi, kalium, dan berbagai vitamin yang bermanfaat untuk tubuh.

Jumlah kandungan nutrien ini pastinya sangat disayangkan jika ia dilewatkan oleh ibu hamil.

Inilah kelebihan jambu batu atau jambu batu kristal lain untuk kesihatan ibu hamil.

1. Mencegah komplikasi kehamilan

Kajian dalam jurnal berjudul Pengambilan Makronutrien dan Mikronutrien semasa Kehamilan: Gambaran Keseluruhan Bukti Terkini menyebutkan bahawa buah jambu biji kaya dengan vitamin C.

Ini adalah salah satu sumber vitamin untuk wanita hamil kerana mengandungi asid askorbik yang mempunyai banyak peranan untuk tubuh.

Vitamin C berfungsi bersama dengan vitamin E untuk meningkatkan antioksidan sehingga dapat menghambat radikal bebas yang menyebabkan tekanan oksidatif dalam tubuh.

Ini bermaksud, sel-sel badan akan dilindungi dari keradangan sehingga jambu batu atau jambu batu kristal untuk ibu hamil berguna untuk membantu mencegah komplikasi kehamilan.

2 Mencegah bayi dengan berat lahir rendah

Bukan hanya untuk ibu, jambu batu juga memberi manfaat untuk perkembangan janin. Sebabnya, jambu biji mengandung zat besi, yang merupakan nutrien yang diperlukan dua kali lebih banyak semasa kehamilan.

Peningkatan keperluan zat besi ini berguna untuk menghasilkan darah tambahan untuk bayi.

Darah yang mengandungi hemoglobin adalah medium untuk bayi dalam kandungan mendapatkan makanan dan oksigen dari ibu.

Oleh itu, zat besi dapat membantu mengoptimumkan pertumbuhan bayi sambil mencegah berlakunya penurunan berat badan dan anemia pada ibu.

3. Menyokong perkembangan otak bayi

Sama seperti zat besi, asid folik juga merupakan nutrien yang sangat penting semasa mengandung.

Asid folik bermanfaat untuk tubuh menghasilkan sel darah merah sambil membantu perkembangan otak dan saraf tunjang.

sekarangWanita hamil boleh mendapatkan faedah asid folik untuk kesihatan dengan memakan jambu batu atau kristal jambu batu.

Sekiranya ibu mengandung kekurangan asid folik, tiub saraf bayi mungkin tidak ditutup dengan betul. Akibatnya, bayi berisiko mengalami kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida atau anencephaly.

4. Mengurangkan risiko sakit otot dan kekejangan

Manfaat jambu batu atau jambu batu kristal untuk wanita hamil seterusnya adalah mengurangkan risiko sakit badan dan kekejangan.

Sebilangan besar wanita hamil terdedah kepada masalah sendi dan otot, terutamanya di sepanjang tulang belakang, menyebabkan sakit belakang semasa kehamilan.

Keadaan ini berlaku kerana janin memberi tekanan pada perut yang mempengaruhi tulang belakang. Namun, ini juga boleh menjadi tanda bahawa tubuh kekurangan mineral tertentu.

Untuk mengatasi dan mencegah keadaan ini, doktor pasti akan mengesyorkan wanita hamil untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan, jambu biji adalah salah satunya.

5. Melancarkan pencernaan

Masalah pencernaan seperti sembelit sering menjadi salah satu rungutan ibu hamil. Ini menjadikan ibu memerlukan makanan yang dapat memudahkan pencernaan tetapi tidak menyebabkan kesan sampingan.

Salah satu makanan sihat ini adalah jambu biji yang mempunyai kandungan serat dan air yang tinggi sehingga bermanfaat untuk pencernaan.

Memetik dari Persatuan Kehamilan Amerika, makanan berserat tinggi seperti buah, sayur-sayuran, dan cecair dapat membantu mempermudah pergerakan usus.

Walau bagaimanapun, faedah jambu batu atau jambu batu kristal untuk wanita hamil yang satu ini masih memerlukan kajian lebih lanjut pada manusia.

6. Menurunkan tekanan darah

Salah satu tanda atau gejala preeklamsia adalah peningkatan tekanan darah semasa mengandung walaupun tidak ada riwayat hipertensi sebelumnya.

Untuk mengelakkannya, ibu boleh makan makanan tertentu untuk menjaga keseimbangan tekanan darah.

Jambu batu atau kristal bermanfaat bagi ibu hamil kerana adanya enzim untuk membantu menurunkan tekanan darah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan dan yang terbaru pada manusia mengenai faedah jambu biji yang satu ini.

Bagaimana cara pengambilan jambu batu untuk wanita hamil?

Dari penjelasan di atas, anda dapat melihat bahawa terdapat banyak kelebihan jambu batu atau kristal untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, ibu tetap harus makan dengan cukup agar tidak menambah kalori harian.

Jambu batu tinggi serat. Jadi, ibu harus mengimbangkannya dengan air mineral atau susu ibu agar tidak menyebabkan gangguan pencernaan.

Pilih buah yang dalam keadaan baik dan segar kerana kandungan nutriennya masih tinggi. Penting untuk mencuci buah dengan air bersih sehingga kuman dan sisa racun perosak dibuang.

Recent Posts