4 Jenis Pesakit Yang Sering Dirawat di ICU

Bukan hanya sesiapa sahaja yang boleh dirawat di ICU. Terdapat kriteria dan syarat tertentu yang membuat seseorang harus menjalani rawatan sebagai pesakit ICU. Apakah kriteria ini?

Mengapa ICU hanya melayan orang tertentu?

Sesuai dengan namanya, Unit Rawatan Rapi alias ICU hanya untuk orang yang memerlukan rawatan intensif dari doktor. Prosedur yang dilakukan di ICU tentunya berbeza dengan ER dan bilik rawatan biasa.

Alat yang lengkap dan istimewa, jururawat yang selalu bersedia, kepada doktor yang sentiasa berwaspada, selalu bersabar di bilik ICU. Itulah sebabnya, tidak semua pesakit dalam akan dimasukkan ke ICU. Penyakit yang bersifat ringan dan hanya memerlukan rawatan biasa tidak dirawat di sini.

Pesakit yang memerlukan bilik ICU adalah mereka yang berada dalam keadaan kritikal dan memerlukan pemantauan perubatan 24 jam.

Keadaan pesakit yang biasanya dirawat di ICU hospital

Sebenarnya, kebanyakan doktor sukar untuk memutuskan siapa yang harus dimasukkan ke ICU. Namun, satu kajian dari University of Michigan mendedahkan bahawa hampir 13% pesakit yang dirawat di hospital mengalami radang paru-paru. Sebilangan besar mereka dimasukkan ke ICU.

Namun, sebilangan besar pesakit ini sebenarnya mempunyai risiko kecemasan (kematian) yang rendah. Keperluan mereka untuk peralatan di ICU tidak begitu mendesak.

Di samping itu, hanya sebilangan kecil (sekitar 6%) sembuh lebih cepat daripada pesakit yang dirawat di wad biasa.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa terdapat sebilangan pesakit yang sebenarnya tidak perlu dimasukkan ke ICU, tetapi ditempatkan di sana.

Jadi, apakah kriteria untuk pesakit yang harus dimasukkan ke ICU?

1. Pesakit yang mesti dipantau dengan teliti

Pada dasarnya, terdapat beberapa pesakit yang memerlukan rawatan dan pemantauan yang rapi dari pegawai perubatan. Bermula dari pesakit yang baru saja menjalani pembedahan, kecelakaan, atau mengalami kecederaan di kepala.

Sekiranya sesuatu yang sangat kritikal berlaku, bilik ICU dengan peralatan perubatan dan kakitangan yang sentiasa bersedia dapat bertindak dengan cepat.

Di samping itu, beberapa faktor seperti keadaan hemodinamik pesakit (sistem aliran darah), suhu bilik, pengudaraan, dan pemakanan dipantau secara rutin di ICU.

Ini dilakukan untuk meningkatkan peluang hidup pesakit.

2. Pesakit yang mengalami masalah paru-paru

Selain pesakit yang mesti diawasi dengan teliti, pesakit dengan masalah paru juga sering dimasukkan ke ICU. Contohnya, paru-paru mereka meradang akibat kecederaan atau jangkitan, sehingga sukar bagi mereka untuk bernafas.

Keadaan ini kadangkala membuat pesakit memerlukan ventilator untuk memudahkan mereka bernafas. Dengan peralatan ICU yang lengkap, mereka sering dirawat di sini.

3. Pesakit yang mempunyai masalah jantung

Tekanan darah dan serangan jantung yang tidak stabil adalah keadaan biasa di ICU. Oleh itu, pemerhatian yang lengkap diperlukan untuk menentukan sebab dan rawatan yang sesuai.

Selain itu, orang yang baru saja menjalani pembedahan jantung rentan terhadap penyakit berjangkit, jadi memantau mereka di ICU adalah langkah yang sering dilakukan.

Masalah ini agak serius, terutamanya 24-48 jam awal yang dilalui pesakit. Oleh itu, ICU sering digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami masalah jantung.

4. Pesakit dengan jangkitan serius

Jangkitan yang teruk dan serius memerlukan rawatan rapi dari doktor. Sebagai contoh, pesakit yang menderita jangkitan teruk, yang mengakibatkan sepsis, sangat disyorkan untuk dimasukkan ke ICU.

Bagi mereka yang mengalami jangkitan, keutamaan ICU ini adalah merawat pesakit dengan cepat. Ini bertujuan untuk mencegah jangkitan merebak ke organ tubuh yang penting, seperti sistem saraf pernafasan atau pusat.

Seperti namanya, ICU ditujukan untuk pesakit yang memerlukan perawatan intensif kerana keadaan kesihatan mereka. Peralatan lengkap dan kakitangan perubatan yang sentiasa bersedia dapat membantu pesakit mendapatkan rawatan kesihatan terbaik untuk pemulihan mereka.

Recent Posts