5 Persiapan Sebelum Berkahwin, Lakukan Sebelum Terlambat! •

Selain bertekad tentang calon pasangan yang anda pilih untuk berkahwin dan hidup bahagia selamanya, ada beberapa perkara penting yang perlu anda persiapkan sebelum berkahwin. Berkahwin bukanlah perkara yang mudah untuk dilalui. Anda sendiri mesti mempunyai beberapa pertimbangan dan jawapan sebelum pergi ke tahap yang lebih serius dengan pasangan anda. Perkara apa yang harus anda fikirkan dan tentukan sebelum berkahwin?

Pelbagai persiapan sebelum berkahwin yang perlu anda lakukan

Persiapan sebelum perkahwinan yang perlu anda lakukan merangkumi:

1. Kenali diri anda terlebih dahulu sebelum berkahwin

Persiapan pertama sebelum berkahwin adalah memahami kelemahan dan kekuatan anda terlebih dahulu. Perkahwinan tidak selalu indah dan senang. Sebelum menangani masalah perkahwinan, anda mesti memahami diri anda. Ini berguna jika nanti ada masalah dengan pasangan anda, anda tahu prinsip apa yang anda ada untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Mengenali dan mencintai diri sendiri juga dapat memudahkan anda melalui masa-masa sukar yang akan anda hadapi dengan pasangan anda di rumah tangga. Mengetahui dan mencintai diri sendiri sebelum berkahwin dapat mempermudah anda mencintai dan menerima pasangan anda untuk menjadi pasangan hidup anda selama-lamanya.

2. Bersedia untuk berkongsi masa dengan rakan dan keluarga

Ramai orang berpendapat selepas berkahwin dia harus menghabiskan lebih banyak masa dengan pasangannya. Tidak jarang, banyak juga yang mengakui bahawa setelah berkahwin mereka merasa lebih jauh dari keluarga dan rakan mereka. Sekiranya demikian, anda mesti menanamkan diri sebelum perkahwinan bahawa perkahwinan itu bukan kerana melupakan atau menarik diri daripada ibu bapa dan pergaulan.

Sebenarnya, berkongsi masa dengan orang lain selepas berkahwin dapat menjadikan hubungan anda dengan pasangan anda lebih kuat, anda tahu. Setelah berbual dengan rakan atau ibu bapa, anda dapat menambahkan pengalaman atau pengetahuan mengenai kehidupan rumah tangga. Ini akan menambah keakraban dan membuat anda memenuhi kualiti hubungan dari apa yang terlepas sebelumnya dengan pasangan anda ketika anda bersama rakan dan keluarga.

3. Fikirkan masalah kewangan dan pembahagian tugas isi rumah

Menentukan bahagian gaji dan tugas rumah tangga adalah sesuatu yang harus anda fikirkan dan bincangkan sebelum berkahwin dengan pasangan. Cubalah anda dan pasangan anda saling terbuka mengenai kewangan dan tugas yang mesti dilaksanakan setelah berkahwin. Contohnya, siapa yang membayar elektrik, siapa yang bertanggungjawab mencuci pakaian, dan siapa yang bertanggungjawab untuk memasak.

Di samping itu, anda dan pasangan anda juga dapat membuat anggaran berapa kos yang harus ditanggung dan juga kos peribadi. Bercakap mengenai kewangan dan peranan masing-masing dalam rumah tangga sebelum berkahwin adalah penting agar anda dan pasangan dapat menunaikan tanggungjawab masing-masing tanpa perlu berselisih.

4. Persiapan sebelum berkahwin untuk menghadapi konflik

Perkahwinan melibatkan dua orang, jadi kemungkinan anda dan pasangan anda akan mempunyai pandangan yang berbeza ketika anda bersama nanti. Anda harus bersedia jika kemudian bertengkar atau tidak bersetuju dengan pasangan anda. Masalah semasa pacaran juga boleh menjadi masalah yang akan timbul lagi selepas berkahwin.

Oleh itu, adalah idea yang baik bagi anda dan pasangan anda untuk membincangkan batasan apa yang mesti dipatuhi sebelum berkahwin. Contohnya, semasa anda bertengkar, adakah anda boleh bersendirian untuk membersihkan fikiran atau harus segera diselesaikan? Ini boleh menjadi cara untuk mencegah pergaduhan dan dapat menghormati pasangan masing-masing.

5. Pemikiran mempunyai anak atau tidak

Setiap pasangan harus mempunyai tujuan mengenai perkahwinan mereka. Beberapa pasangan berhasrat untuk mempunyai anak dan ada yang tidak. Ini adalah salah satu perkara penting yang harus anda bincangkan dan fikirkan sebelum berkahwin.

Sekiranya anda ingin mempunyai bayi, tentukan kapan anda ingin hamil, rancangkan program kehamilan, menjalani gaya hidup sihat, anda juga harus menyiapkan hal kewangan mengenai kos masa depan bayi. Sekiranya tidak, harap anda dan pasangan anda menentukan visi dan misi apa yang akan dicapai hingga usia tua.

Recent Posts