Cara Menghilangkan Parut Yang Betul •

Apabila anda cedera, selain menangani kesakitan, anda mungkin sering bimbang tentang parut yang akan tersisa setelah sembuh. Adakah cara yang betul untuk menghilangkan parut?

Apa yang anda perlu tahu mengenai parut

Bagi sesetengah orang, parut pada kulit dianggap mengganggu penampilan. Namun, anda tidak perlu risau kerana terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan parut.

Parut sebenarnya adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka. Ini berlaku kerana tompok kulit baru tumbuh di atas luka. Parut ini boleh timbul dari jerawat atau luka terbuka yang kemudian trauma pada kulit.

Parut boleh muncul dalam pelbagai bentuk: ada yang lebih tebal, ada yang berwarna merah, ada yang lebih berkilat.

Terdapat beberapa perkara yang boleh mempengaruhi penampilan parut, termasuk seberapa besar dan dalam luka itu dan di mana ia berada.

Tetapi secara umum, parut muncul dengan penampilan berikut.

  • Parut garis halus, biasanya timbul dari luka kecil, pertama membentuk garis merah yang secara beransur-ansur akan berubah menjadi garis coklat atau putih.
  • Parut keloid, pertumbuhan tisu yang berlebihan kerana terlalu banyak pengeluaran kolagen pada luka. Ciri khasnya adalah penebalan kulit yang warnanya berbeza dengan kulit di sekitarnya.
  • Parut hipertrofik (serupa dengan keloid), bekas luka ini menebal kulit di kawasan luka. Bezanya, penebalan luka ini tidak melampaui batas luka asal.
  • Luka parut, sering disebabkan oleh keadaan kulit seperti jerawat dan cacar air.
  • Parut kontraktur, menjadikan kulit kelihatan tegang. Biasanya disebabkan oleh luka bakar.

Sebenarnya, parut boleh hilang dari masa ke masa, tetapi ada beberapa bekas luka degil yang boleh mengganggu penampilan seseorang.

Cara yang betul untuk menghilangkan parut

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan parut. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

Dadah

Ubat yang boleh digunakan boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Doktor anda boleh menetapkan krim, rawatan atau ubat oral yang sesuai untuk keperluan dan tujuan anda.

Tretinoin

Tretinoin atau Retin-A adalah krim ubat yang terbuat dari vitamin A. Salah satu vitamin ini untuk kulit mampu menyembuhkan parut dan membantu pertumbuhan kulit baru dengan mendorong pembentukan kolagen.

Kolagen memainkan peranan penting dalam menutup tisu parut.

Walau bagaimanapun, tretinoin boleh menyebabkan kulit menjadi sensitif terhadap cahaya matahari. Atas sebab ini, disarankan untuk menggunakan krim yang mengandungi tretinoin pada waktu malam sebelum tidur untuk mengurangkan risiko kulit akibat terkena cahaya matahari.

Gel proaktif

Gel yang mengandungi bahan proaktif seperti lidah buaya, cepalin, allantoin adalah salah satu ubat yang disyorkan sebagai cara menghilangkan parut.

Menurut American Academy of Dermatology, gel ini dapat melindungi kulit anda dengan berkesan dari sinar matahari, kerana sinar matahari dapat menjadikan kawasan luka menjadi coklat.

Biasanya, gel ini digunakan sekurang-kurangnya setengah jam sebelum keluar. Sekiranya anda berada di luar untuk waktu yang lama atau terlibat dalam aktiviti air, gunakan semula ubat ini setiap dua jam sebagai cara cepat untuk menghilangkan bekas luka.

Hydroquinone

Hydroquinone adalah salah satu bahan yang biasa digunakan untuk memutihkan kulit. Selain itu, hidrokuinon juga dapat meringankan penampilan parut.

Dadah yang mengandungi Hydroquinone biasanya terdapat di farmasi atau kedai ubat dengan dos 2 peratus dalam setiap bungkusan dengan jenama yang berbeza. Kecederaan yang lebih teruk mungkin memerlukan preskripsi doktor.

Minuman antibiotik

Terutama untuk parut yang disebabkan oleh jerawat, mulai dari sederhana hingga parah, anda mungkin memerlukan antibiotik oral untuk mengurangkan bakteria dan melawan keradangan dari dalam badan.

Biasanya doktor akan menetapkan antibiotik seperti tetrasiklin.

Antibiotik paling baik digunakan dengan retinol untuk kulit dan benzoil peroksida. Kajian mendapati bahawa menggunakan benzoil peroksida topikal bersama dengan antibiotik oral dapat mengurangkan risiko mengembangkan ketahanan terhadap antibiotik.

Cara lain untuk menghilangkan parut

Sekiranya ubat masih tidak dapat menghilangkan parut, ada cara atau prosedur lain yang boleh diambil untuk menghilangkan parut yang menjengkelkan.

Dermabrasi

Dermabrasion adalah prosedur yang menggunakan alat khas untuk mengikis permukaan kulit yang mempunyai parut. Kesannya, rawatan ini akan menjadikan lapisan kulit yang baru kelihatan lebih halus.

Biasanya prosedur ini dilakukan pada bekas luka yang mempunyai bentuk seperti benjolan atau lebih tinggi daripada kulit di sekitarnya.

Pelaburan mikro

Mirip dengan dermabrasi, microdermabrasion dilakukan untuk luka yang lebih kecil atau lebih dangkal. Beberapa masalah kulit yang dapat dirawat oleh prosedur ini adalah parut jerawat ringan, garis-garis halus, bintik-bintik usia, dan kusam.

Suntikan steroid

Suntikan steroid digunakan untuk membantu melembutkan penampilan parut. Rawatan ini sesuai untuk merawat parut atau keloid hipertrofik.

Kemudian, steroid akan disuntik ke dalam parut secara berkala dalam jangka masa yang panjang.

Laser muncul semula

Sama seperti dermabrasi, prosedur penyembunyian semula laser memerlukan masa pemulihan yang lebih sedikit. Laser berfungsi untuk menghasilkan penampilan yang lebih halus pada parut.

Prosedur ini berfungsi dari dalam, tepat pada rangkaian kolagen di dermis tanpa membuang lapisan atas kulit.

Semakan parut

Cara lain yang boleh diambil adalah semakan parut. Semakan parut adalah prosedur pembedahan untuk memperbaiki atau mengurangkan penampilan parut.

Bergantung pada ukuran luka, semakan parut Ia boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau boleh dilakukan di bawah anestesia umum.

Perlu diingat, pelbagai cara lain untuk menghilangkan parut di atas mungkin tidak sepenuhnya berkesan.

Di samping itu, pertimbangkan semula prosedur apa yang harus dipilih termasuk risiko dan kos yang akan ditanggung. Rujuk dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Recent Posts