Fungsi Natrium untuk Badan dan Pengambilan Harian

Natrium, juga dikenal sebagai natrium, sering dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena hipertensi. Sebenarnya, ia tidak selalu memberi kesan buruk, natrium juga dapat memberi manfaat untuk fungsi kerja badan anda.

Natrium dan fungsinya untuk badan

Sumber: ThoughtCo

Natrium adalah sejenis mineral yang mudah didapati dalam banyak makanan, terutamanya garam. Garam itu sendiri dikenali sebagai natrium klorida dan merupakan sumber natrium terbesar hingga 40% dengan bakinya terdiri daripada klorida.

Orang menggunakan garam sebagai penambah rasa untuk menjadikan makanan kurang hambar. Garam juga berfungsi sebagai pengikat komponen makanan serta penstabil dan pengawet makanan.

Ramai orang menganggap natrium berbahaya bagi tubuh dan boleh menyebabkan pelbagai keadaan kesihatan seperti tekanan darah tinggi (darah tinggi) atau penyakit jantung.

Sebenarnya, belum ada penyelidikan yang membuktikan bahawa natrium itu sendiri boleh menyebabkan penyakit ini. Sebenarnya, natrium dalam garam mempunyai fungsi yang baik untuk tubuh.

Sebagai elektrolit, mineral ini membantu mengekalkan keseimbangan cecair di dalam badan. Ini sangat diperlukan agar anda tidak mengalami dehidrasi.

Tubuh juga memerlukan natrium untuk membantu impuls saraf atau isyarat elektrik dalam sel saraf yang berfungsi sebagai alat komunikasi saraf dengan organ tubuh yang lain.

Kerosakan sedikit pada impuls saraf boleh mempengaruhi keadaan badan anda. Di otak, misalnya, impuls yang terganggu boleh menyebabkan demensia bagi mereka yang mengalaminya.

Selain itu, natrium mempunyai fungsi penting dalam kemampuan tubuh untuk mengetatkan dan mengendurkan otot dan mengekalkan cairan dalam darah yang akan mencegah anda dari anemia.

Berapa banyak natrium yang diperlukan setiap hari?

Setiap orang mempunyai keperluan natrium yang berbeza. Dipetik dari Peraturan Menteri Kesihatan 2019, berikut adalah kadar kecukupan natrium harian berdasarkan umur dan jantina.

 • Bayi 0 - 5 bulan: 120 miligram
 • Bayi 6 - 11 bulan: 370 miligram
 • Kanak-kanak kecil, 1-3 tahun: 800 miligram
 • Kanak-kanak 4 - 6 tahun: 900 miligram
 • Kanak-kanak 7 - 9 tahun: 1,000 miligram
 • Kanak-kanak lelaki 10 - 12 tahun: 1,300 miligram
 • Kanak-kanak lelaki 13-15 tahun: 1,500 miligram
 • Kanak-kanak lelaki 16 - 18 tahun: 1,700 miligram
 • Kanak-kanak perempuan 10-12 tahun: 1,400 miligram
 • Gadis remaja 13 - 15 tahun: 1,500 miligram
 • Gadis remaja 16 - 18 tahun: 1,600 miligram
 • Dewasa 19 - 49 tahun: 1,500 miligram
 • Lelaki 50 tahun ke atas: 1,300 miligram
 • Wanita 50 tahun ke atas: 1,400 miligram

Anda tidak perlu mencari sumber nutrien, kerana hampir semua bahan makanan termasuk buah, sayur, daging, dan produk tenusu mengandungi sekurang-kurangnya sebilangan kecil mineral ini.

Tidak ketinggalan, nanti anda juga pasti akan menambahkan garam semasa memproses bahan makanan ini.

Makan secara sederhana, tidak terlalu sedikit atau terlalu banyak

Seperti nutrien lain, sesuatu yang dikonsumsi terlalu sedikit atau terlalu banyak tentu tidak baik, begitu juga dengan sodium.

Kekurangan natrium atau yang biasa disebut hiponatremia sangat jarang berlaku di Indonesia. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih ada dan anda boleh mengalaminya jika diet bebas garam anda melampau.

Hyponatremia adalah istilah yang merujuk kepada jumlah natrium yang rendah dalam darah. Sebenarnya, keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang yang lebih tua atau menjalani rawatan jangka panjang di hospital.

Gejala hiponatremia termasuk loya, muntah, sakit kepala, kekeliruan, kelesuan, sawan dan, dalam kes yang teruk, anda boleh koma.

Sebaliknya, natrium berlebihan dari garam boleh menyebabkan hipernatremia. Keadaan ini sering dialami oleh orang tua dengan keadaan yang menyebabkan mereka tidak mempunyai selera makan atau minum, demam tinggi, atau jangkitan yang menyebabkan dehidrasi teruk.

Gejala berlebihan natrium serupa dengan hiponatremia. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami hipernatremia juga mengalami kehilangan selera makan dan kehausan yang kuat. Bukan hanya itu, natrium berlebihan berkait rapat dengan hipertensi.

Perlu diingat bahawa natrium menarik dan mengekalkan air. Pengambilan makanan natrium yang terlalu banyak dapat meningkatkan jumlah cecair dalam darah sehingga berisiko meningkatkan tekanan darah.

Sekiranya tidak terkawal, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan penyakit lain seperti kerosakan jantung, penyakit buah pinggang, dan strok.

Walau bagaimanapun, natrium masih mempunyai fungsi yang berguna untuk tubuh. Pastikan anda makan makanan masin dalam jumlah yang mencukupi.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk membantu mengatur diet dengan tahap garam yang terjaga.

Recent Posts