Ketahui Orientasi Panseksual dan Perbezaannya dari Biseksual |

Mungkin selama ini anda lebih kerap mendengar heteroseksual dan homoseksual. Namun, ternyata orientasi seksual mempunyai spektrum yang sangat luas, seperti panseksual yang mungkin tidak begitu "popular" seperti biseksual.

Pada pandangan pertama, kedua orientasi seksual memang serupa, tetapi masih panseksual dan biseksual mempunyai makna yang berbeza. Agar anda tidak salah faham, mari kita lihat ulasan berikut mengenai panseksualiti.

Apa itu panseksualpanseksual)?

Pekseksual (panseksual) adalah jenis orientasi seksual yang tidak terhad dan unik.

Menurut ahli sosiologi Emily Lenning, yang dipetik dari Psychology Today, gagasan mengenaipanseksual) adalah tarikan seksual kepada seseorang, tanpa mengira jantina, jantina, atau orientasi seksual.

Seorang panseksual tertarik pada orang lain sebagai individu, mungkin oleh keperibadian atau watak mereka, tanpa mengira orientasi seksual dan jantina mereka.

Biasanya, seorang panseksual mendapat tarikan kepada seseorang melalui perasaan cinta, emosi, dan keperibadian yang saling berkaitan.

Sebelum ini, perlu diperhatikan bahawa jantina adalah sifat biologi yang dimiliki seseorang semasa kelahiran.

Seseorang yang mempunyai faraj, misalnya, bermaksud mempunyai jantina wanita. Manakala orang yang dilahirkan dengan zakar adalah lelaki.

Maklumlah, jantina berbeza dengan jantina (jantina). Gender adalah identiti sosial yang dibentuk oleh budaya atau persekitaran masyarakat, tanpa mengira jantina.

Sekiranya jantina dibahagikan kepada wanita dan lelaki, jantina mempunyai istilah maskulin dan feminin yang lebih menggambarkan sifat seseorang.

Contohnya, lelaki kuat, gagah, dan tegas, sementara wanita cenderung lebih lemah lembut, halus, dan sebagainya.

Selanjutnya, seseorang yang dilahirkan dengan zakar, tetapi menganggap dia wanita, mungkin mempunyai jantina wanita trans (transgender-wanita).

Contoh lain, orang yang dilahirkan dengan faraj, tetapi tidak merasakan bahawa mereka lelaki atau wanita, boleh dianggap sebagai agen atau tidak mengaitkan diri dalam kedua-dua jantina.

Orientasi seksual itu sendiri kepada siapa seseorang mempunyai daya tarikan seksual. Kewujudan tarikan ini ditandai dengan munculnya rangsangan seksual.

Daya tarikan seksual terhadap lawan jenis disebut heteroseksualitas, sementara tarikan seksual terhadap jantina yang sama disebut homoseksual.

Baiklah, memahami Panseksual adalah tarikan kepada jantina, jantina, dan orientasi seksual.

Jadi, jika maksudnya diperluas, panseksual adalah tarikan kepada seseorang, sama ada orang itu gay, lesbian, transgender, lelaki, atau wanita.

Apakah perbezaan antara panseksual dan biseksual?

Panseksual adalah orientasi seksual yang sering disalah anggap sebagai biseksual.

Anda boleh tertipu dengan konsep dua orientasi seksual ini, tetapi panseksual berbeza dengan biseksual.

Sekiranya anda berpendapat bahawa kedua-dua orientasi seksual ini dapat dibezakan dengan mudah kerana biseksual merujuk kepada tarikan kepada dua jantina, iaitu lelaki dan wanita, ini sebenarnya tidak betul.

Kedua-dua panseksual dan biseksual melihat bahawa jantina adalah spektrum yang sangat luas sehingga tidak boleh dibatasi hanya untuk lelaki dan wanita.

Biseksual umumnya tertarik kepada lebih dari satu jantina, contohnya lelaki dan wanita atau lelaki, wanita, dan bukan binari atau genderqueer (berada di antara atau di luar dua jantina yang dominan).

"Bi" dalam biseksual bermaksud lebih daripada satu atau tidak terhad kepada dua sahaja.

Adakah saya seorang Biseksual? Cuba Jawab Soalan Anda Di Sini

Dari pemahaman ini, pada pandangan pertama panseksual dan biseksual sama.

Walau bagaimanapun, panseksual merujuk kepada tarikan seksual dengan semua jantina, bukan hanya lebih dari satu jantina sebagai biseksual.

Oleh itu, a panseksual dapat merasakan tarikan seksual dan romantis terhadap sebarang identiti dalam spektrum jantina.

Ya, bukan hanya lebih dari 2, 3, atau 5 jantina, tetapi panseksual dapat menarik minat semua jantina.

Identiti gender sendiri pada masa ini sangat bervariasi dan terus berkembang sehingga jumlahnya tidak diketahui dengan pasti.

Penting untuk mengetahui bahawa ini tidak semestinya panseksual tertarik secara seksual kepada semua orang.

Sama seperti heteroseksualitas tidak bermaksud menyukai semua lawan jenis, panseksual boleh menyukai mana-mana jantina tetapi masih bersandar pada satu pilihan.

Apakah sifat panseksual?

Panseksual adalah orientasi seksual yang cukup baru bagi banyak orang. Secara statistik, tidak banyak orang yang mengenalpasti panseksual.

Melancarkan data dari Kempen Hak Asasi Manusia, pada tahun 2017 didapati bahawa 14% orang yang mengaku mereka panseksual.

Jumlah ini sebenarnya berlipat ganda dari hasil tinjauan yang dilakukan pada tahun 2012. Sebilangan besar responden yang menyatakan diri mereka sebagai panseksual adalah remaja.

Seperti orientasi seksual lain, panseksualiti tidak menunjukkan ciri fizikal.

Cara utama untuk mengetahui sama ada anda seorang panseksual adalah dengan mengetahui sama ada anda tertarik, secara seksual atau romantik, kepada sesiapa sahaja.

Jadi, tanpa mengira jantina, jantina, dan orientasi seksual, anda boleh tertarik kepada sesiapa sahaja.

Daya tarikan seksual ini seharusnya datang dari dalam diri anda, bukan kerana unsur paksaan atau tuntutan sosial dari kalangan rakan.

Anda dapat mengetahuinya dengan melihat di cermin dan membuka hati anda untuk mengetahui jenis keinginan seksual dan romantik yang anda miliki ketika berhadapan dengan orang lain.

Tidak ada kecenderungan bahawa panseksual tidak boleh mempunyai hubungan monogami yang normal.

Hanya kerana seorang panseksual dapat diminati oleh hampir semua orang, bukan berarti dia harus curang atau mempunyai banyak pasangan.

Sama seperti heteroseksual, seorang panseksual juga dapat memberikan komitmen hanya kepada satu pasangan pada masa ini.

Penting bagi semua orang untuk mencari dan mengetahui identiti mereka, sama ada soal jantina atau orientasi seksual.

Dengan mengetahuinya, seseorang dapat terus mengembangkan diri dan meneroka potensi mereka.

Bagaimana jika anda mempunyai sifat-sifat ini?

Sekiranya anda mengesyaki anda panseksual, tidak perlu terburu-buru melabelkan diri anda atau menolak kemungkinan ini.

Memang, memerlukan masa untuk seseorang memahami dan menerima identitinya.

Sebabnya, menurut kajian dari Jurnal BiseksualitiSehingga kini, para pakar belum dapat merumuskan dengan pasti apa yang dapat menentukan orientasi seksual seseorang.

Mungkin cara untuk menentukan orientasi seksual seseorang mungkin dari faktor genetik, faktor persekitaran, gabungan kedua-duanya, atau bahkan perkara lain.

Walau bagaimanapun, dalam Panduan untuk Klasifikasi dan Diagnosis Gangguan Mental (PPDGJ) yang diambil dari Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM), pansexuality bukan gangguan mental atau penyelewengan seksual.

Ini kerana orientasi seksual seseorang tidak akan menyebabkan gejala klinikal seperti sakit atau disfungsi organ.

Oleh itu, panseksualiti bukanlah suatu keadaan yang harus diperbetulkan atau diperlakukan dengan cara apa pun.

Masalah Psikologi Transgender: Depresi terhadap Penyalahgunaan Dadah

Namun, disebabkan oleh tekanan sosio-budaya dari masyarakat, seseorang yang panseksual lebih cenderung mengalami tekanan atau kemurungan yang berlebihan yang tentunya mengganggu kesihatan mental mereka.

Sekiranya anda atau seseorang yang dekat dengan anda mula menunjukkan gejala kemurungan seperti putus asa, kesepian, atau kesedihan yang berterusan seiring dengan perubahan pola makan atau tidur, segera berjumpa doktor.

Sementara itu, jika anda rasa ada anggota keluarga atau teman terdekat yang mempunyai keinginan untuk membunuh diri, hubungi Direktorat Layanan Kesehatan Mental di Kementerian Kesehatan Republik Indonesia di 021-500-454 atau nombor kecemasan 112.

Kaunselor ada 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Perkhidmatan ini disediakan untuk sesiapa sahaja. Semua panggilan adalah sulit.

Recent Posts