Diabetes Jenis 2: Sebab, Gejala, dan Rawatan |

Diabetes jenis 2 adalah jenis diabetes mellitus yang menyebabkan kadar gula darah tinggi yang umumnya disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat.

Penyakit ini juga disebut diabetes awal kerana biasanya menyerang orang dewasa atau orang tua.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menyerang orang muda kerana sejumlah faktor risiko.

Ketahui mengenai gejala, sebab, diagnosis dan rawatan diabetes jenis 2 dalam tinjauan berikut.

Apa itu diabetes jenis 2?

Diabetes mellitus type 2 (DM type 2) adalah keadaan yang dicirikan oleh kadar gula dalam darah yang melebihi had normal.

Pada diabetes jenis 1, kadar gula darah tinggi disebabkan oleh pankreas yang tidak dapat menghasilkan insulin secara optimum.

Sementara itu, diabetes mellitus jenis 2 biasanya berlaku kerana sel-sel tubuh tidak lagi sensitif terhadap insulin sehingga sukar untuk menukar glukosa menjadi tenaga.

Dengan kata lain, pankreas masih menghasilkan insulin pada orang yang menghidap diabetes jenis 2, tetapi tubuh tidak lagi sensitif terhadap kehadirannya.

Sekiranya gula darah dibiarkan terus tinggi, penderita berisiko mengalami komplikasi diabetes yang mempengaruhi sistem saraf, jantung, ginjal, mata, saluran darah, dan gusi dan gigi.

Tanda dan gejala diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 selalunya tidak bergejala.

Ramai orang bahkan tidak menyedari bahawa mereka menghidap penyakit ini selama bertahun-tahun walaupun gejala telah muncul.

Berikut adalah ciri-ciri diabetes jenis 2 yang harus anda ketahui.

 • Kencing selalu.
 • Kerap dahaga dan minum lebih banyak.
 • Cepat lapar walaupun anda sudah banyak makan.
 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.
 • Luka sukar sembuh dan mudah dijangkiti.
 • Masalah kulit, seperti gatal dan kulit gelap, terutama pada lipatan ketiak, leher, dan pangkal paha.
 • Gangguan visual seperti penglihatan kabur.
 • Tangan dan kaki sering sakit, kesemutan, dan kebas (kebas).
 • Disfungsi seksual, seperti disfungsi ereksi.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya anda mempunyai tanda atau ciri diabetes jenis 2 yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor.

Tubuh setiap orang dapat menunjukkan reaksi yang berbeza sehingga gejala yang muncul dapat berbeza.

Rujuk doktor anda untuk menentukan tindakan terbaik untuk mengubatinya.

Punca dan faktor risiko diabetes jenis 2

Menurut kajian oleh American Diabetes Association, diabetes mellitus jenis 2 umumnya disebabkan oleh ketahanan insulin, yang merupakan keadaan ketika sel-sel tahan terhadap hormon insulin.

Apabila ketahanan insulin berlaku, semakin banyak insulin yang anda perlukan untuk memastikan tahap gula (glukosa) dalam badan tetap stabil.

Untuk mengimbangi kadar glukosa yang banyak dalam aliran darah, sel penghasil insulin di pankreas (sel beta) akan menghasilkan lebih banyak insulin.

Ini supaya semakin banyak insulin dihasilkan, semakin banyak glukosa diproses menjadi tenaga.

Malangnya, kemampuan sel beta akhirnya akan merosot kerana mereka selalu "dipaksa" untuk menghasilkan insulin.

Akibatnya, kadar gula darah tinggi tidak terkawal, menyebabkan diabetes.

Secara amnya, keadaan ketahanan insulin ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk kelebihan berat badan (kegemukan) dan faktor genetik.

Siapa yang lebih berisiko menghidap diabetes jenis 2?

Beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes mellitus jenis 2 adalah seperti berikut.

1. Sejarah keluarga

Risiko menghidap penyakit ini lebih besar sekiranya ibu bapa atau adik-beradik anda juga menghidap diabetes jenis 2.

Berbanding dengan diabetes jenis 1, diabetes mellitus jenis 2 mempunyai hubungan yang lebih kuat dengan sejarah keluarga dan keturunan.

2. Umur

Menambah usia akan meningkatkan risiko anda menghidap penyakit ini, terutama setelah usia 45 tahun.

Ini mungkin disebabkan oleh orang pada usia ini yang cenderung kurang bergerak, kehilangan jisim otot, dan menambah berat badan.

Selain itu, proses penuaan dapat mengakibatkan penurunan fungsi sel beta pankreas sebagai penghasil hormon insulin untuk mengatur kadar gula dalam darah.

3. Berat

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk berisiko 80 kali lebih mungkin untuk menghidap penyakit ini daripada orang yang mempunyai berat badan yang ideal.

4. Gaya hidup tidak aktif

Tingkah laku tidak aktif adalah corak aktiviti minimum atau pergerakan fizikal. Anda mungkin lebih biasa dengan istilah itu malas aka malas bergerak.

Sebenarnya, aktiviti fizikal membantu anda mengawal berat badan, menggunakan glukosa sebagai tenaga, dan menjadikan sel anda lebih sensitif terhadap insulin.

Akibatnya, semakin aktif aktiviti pasif anda, semakin besar risiko terkena diabetes jenis 2.

5. Prediabetes

Prediabetes adalah keadaan ketika kadar gula darah anda lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak cukup tinggi untuk diklasifikasikan sebagai diabetes.

Keadaan ini secara amnya tidak menyebabkan simptom yang ketara sehingga sukar untuk anda ketahui.

6. Diabetes kehamilan

Wanita hamil yang pernah menghidap diabetes semasa hamil (diabetes kehamilan) dan pulih mempunyai peluang tinggi untuk menghidap penyakit ini di kemudian hari.

7. Sindrom ovari polikistik (PCOS)

PCOS berkait rapat dengan ketahanan insulin. Sejumlah keadaan perubatan lain juga berisiko menyebabkan penyakit ini, seperti pankreatitis, sindrom Cushing, dan glukagonoma.

8. Ubat-ubatan tertentu

Steroid, statin, diuretik, dan penyekat beta adalah beberapa jenis ubat yang boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah dan berisiko menyebabkan diabetes jenis 2.

Komplikasi diabetes jenis 2

Sekiranya penyakit ini tidak diatasi dengan segera, terdapat sejumlah komplikasi diabetes jenis 2 yang mungkin terjadi, seperti berikut.

 • Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit arteri koronari dengan sakit dada (angina), penyakit jantung, strok, penyempitan arteri (aterosklerosis), dan tekanan darah tinggi.
 • Neuropati atau kerosakan saraf, pada pesakit diabetes boleh mempengaruhi kaki dan saluran pencernaan.
 • Retinopati diabetes atau kerosakan teruk pada penglihatan, seperti katarak glaukoma dan kebutaan.
 • Nefropati, keadaan kerosakan buah pinggang atau penyakit yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.
 • Kaki diabetes atau kaki diabetes, yang berlaku apabila calar dan luka di kaki boleh menjadi jangkitan serius, yang sukar dirawat dan boleh mengakibatkan amputasi kaki.

Di samping itu, diabetes jenis 2 boleh menyebabkan penyempitan saluran darah di semua bahagian badan, termasuk arteri kaki.

Sekiranya terdapat penyumbatan yang teruk dan serius pada arteri kaki, ini boleh menyebabkan kematian tisu di kaki yang boleh menyebabkan gangren diabetes.

Diagnosis diabetes jenis 2

Doktor boleh mendiagnosis diabetes jenis 2 dengan memeriksa kadar gula darah. Hasil pemeriksaan gula darah akan dianalisis oleh doktor di makmal.

Walaupun anda dapat memeriksa gula darah anda secara bebas di rumah, untuk hasil yang lebih tepat adalah lebih baik menjalani ujian di hospital atau klinik.

Berikut adalah sebilangan ujian gula darah untuk mendiagnosis diabetes jenis 2.

 • Ujian gula darah adalah ujian gula darah yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.
 • Ujian gula darah puasa untuk memeriksa gula darah dilakukan setelah berpuasa 8 jam.
 • Ujian HbA1c adalah ujian yang mengukur purata kadar gula dalam darah dalam 3 bulan terakhir.
 • Ujian toleransi glukosa adalah ujian yang dilakukan setelah 2 jam memakan larutan gula yang mengandungi 75 gram glukosa dan berpuasa selama 8 jam terlebih dahulu.

Doktor anda mungkin melakukan ujian lain, seperti ujian C-peptida insulin untuk mengukur insulin, tekanan darah, dan kolesterol dan trigliserida.

Rawatan diabetes jenis 2

Sebelum melakukan sebarang rawatan, anda perlu memahami bahawa diabetes jenis 2 adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan.

Walaupun begitu, anda masih boleh menguruskannya untuk menjalani kehidupan yang sihat dan normal. Rawatan diabetes lebih menumpukan pada mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat.

Sebilangan perkara di bawah ini secara amnya disarankan oleh doktor untuk mengawal gula darah pada pesakit diabetes jenis 2.

1. Makanan yang sihat

Doktor akan memberikan cadangan untuk pola makan yang sihat. Pesakit diabetes perlu mengelakkan makanan yang tinggi gula dan memilih makanan dengan indeks glisemik rendah.

Makanan dengan indeks glisemik rendah memerlukan proses pemecahan karbohidrat menjadi glukosa yang lebih lama, sehingga makanan tersebut tidak menyebabkan lonjakan kadar gula dalam darah.

2. Sukan

Selain mengatur diet, Anda dapat mengobati diabetes tipe 2 dengan meningkatkan aktiviti fizikal, salah satunya adalah dengan melakukan senaman secara teratur.

Anda harus kerap bersenam, sekurang-kurangnya 30 minit 5 kali seminggu atau jumlah keseluruhan 150 minit seminggu.

3. Ambil ubat secara berkala

Sekiranya kedua-dua kaedah di atas tidak berfungsi dengan berkesan dalam mengekalkan kadar gula dalam darah, doktor biasanya akan menetapkan ubat diabetes untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Doktor anda mungkin hanya memberi anda satu jenis ubat atau gabungan ubat, mengikut keadaan badan anda.

4. Terapi insulin

Tidak semua pesakit diabetes memerlukan terapi insulin. Doktor akan meminta anda mengambil suntikan insulin sekiranya ubat diabetes tidak memberikan peningkatan yang ketara.

Terapi insulin hanya dapat diberikan oleh doktor dalam jangka pendek, terutama ketika pesakit diabetes mengalami tekanan.

Rawatan rumah untuk diabetes jenis 2

Walaupun tidak ada penawar, diabetes adalah keadaan yang dapat anda atasi dan kendalikan dengan perubahan gaya hidup yang berdisiplin.

Sebagai tambahan kepada kaedah rawatan yang disebutkan di atas, anda juga perlu melakukan rawatan diabetes di rumah berikut ini agar tahap gula darah tetap normal.

 • Kekalkan kadar gula darah normal dan periksa gula darah secara berkala.
 • Kekalkan berat badan ideal dengan indeks jisim badan sasaran 18.5 atau kurang.
 • Makan makanan yang sihat dan seimbang dari segi nutrien, termasuk serat, karbohidrat, protein, lemak baik, vitamin, dan mineral.
 • Berhenti merokok dan kurangkan minuman beralkohol.

Di samping itu, doktor menasihatkan pesakit diabetes untuk berunding sekurang-kurangnya setiap 3 bulan.

Doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan, termasuk:

 • kulit dan tulang kaki,
 • telapak kaki mati rasa atau tidak,
 • tekanan darah,
 • kesihatan mata, dan
 • Ujian HbA1c, setiap 3-6 bulan jika diabetes dikawal dengan baik.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa doktor untuk mendapatkan pemahaman dan penyelesaian terbaik sesuai dengan keperluan anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found