Hati-hati, berikut adalah ciri fizikal pedofil: •

Ramai orang berpendapat bahawa seorang pedofil kelihatan seperti seorang tua tua yang lusuh yang bersembunyi di antara semak-semak untuk menyerang mangsa-mangsanya ketika mereka tidak berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, seorang pedofil boleh menjadi pekerja pejabat di sebelahnya, teman rapat, guru sekolah, pengasuh, atau bahkan ahli keluarga anda sendiri.

Selama bertahun-tahun, penderaan kanak-kanak dianggap sebagai tingkah laku adaptif yang dipelajari. Ini bermaksud bahawa kemungkinan besar pelakunya adalah orang yang pernah mengalami kekerasan seksual yang sama pada masa kecil mereka. Walau bagaimanapun, walaupun ini mungkin menjadi faktor penentu dalam beberapa kes, prinsip yang sama tidak berlaku bagi mereka yang mempunyai diagnostik pedofilia tulen.

Apa itu pedofilia?

Pedofilia adalah diagnosis klinikal gangguan mental. Pedofilia mempunyai perbezaan otak mereka jika dibandingkan dengan orang dewasa normal, yang menjadikan mereka tertarik secara seksual kepada anak-anak. Pada orang dengan pedofilia, kawasan otak yang memproses tindak balas seksual dirangsang oleh wajah anak-anak.

Dilaporkan dari Daily Mail, ketika lelaki dewasa normal menemukan wanita dewasa yang menarik secara seksual, mereka secara tidak sedar akan menurunkan suara mereka dan berjaga-jaga, untuk menunjukkan kekuatan dan kejantanan. Sementara itu, ketika mereka berhadapan dengan anak-anak kecil, mereka akan mengangkat suara.

Sekarang, bukannya menunjukkan tindak balas khas lelaki normal ketika dia melihat anak, otak pedofil memicu tindak balas seks, seperti ketika melihat wanita dewasa, bukan tindak balas pelindung dan pengasuhan seperti orang tua.

Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-IV) menggambarkan pedofilia sebagai fantasi seksual, keinginan impulsif, atau tingkah laku yang melibatkan aktiviti seksual berulang dengan anak di bawah umur sekurang-kurangnya enam bulan. Dalam kebanyakan kes, seseorang dianggap pedofil jika dia berusia sekurang-kurangnya 16 tahun dan sekurang-kurangnya lima tahun lebih tua daripada yang di bawah umur. Mereka yang menderita pedofilia mempunyai kecenderungan untuk mendera anak-anak.

Pedofil secara amnya menyendiri, tetapi agresif ketika berhadapan

Sebilangan individu dengan pedofil dapat menunjukkan diri mereka sebagai anggota masyarakat yang secara psikologi normal semasa penyiasatan atau pertemuan singkat, walaupun mereka mempunyai gangguan keperibadian yang teruk di sebalik semua penampilan luar ini. Orang dengan pedofilia pada umumnya mengalami perasaan rendah diri, pengasingan atau kesunyian, rasa tidak selamat, dysphoria dalaman, dan ketidakmatangan emosi.

Sebagai tambahan, pedofil mengalami kesukaran untuk berinteraksi dengan orang dewasa lain yang sesuai dengan usia mereka, terutamanya kerana kurangnya ketegasan, peningkatan tahap pencerobohan pasif, dan kemarahan atau kekejaman. Ciri-ciri tingkah laku ini menyukarkan mereka menghadapi pengaruh yang menyakitkan, yang mengakibatkan penggunaan mekanisme pertahanan diri yang berlebihan dengan cara intelektualisasi, penolakan, penyimpangan kognitif (misalnya, memanipulasi fakta), dan rasionalisasi. Walaupun begitu, adalah mungkin bagi orang-orang dengan pedofil untuk berkahwin.

Memetik jurnal penyelidikan yang diterbitkan dalam Abuse Watch, kebanyakan pelaku seks kanak-kanak adalah lelaki, walaupun pesalah wanita menyumbang 0.4% -4% dari pelaku seks yang disabitkan kesalahan. Wanita pedofil cenderung muda (22-23 tahun), mempunyai kemahiran hidup yang lemah, mungkin memenuhi kriteria untuk kehadiran gangguan psikiatri, terutama kemurungan dan penyalahgunaan dadah; juga memenuhi kriteria untuk gangguan keperibadian (antisosial, garis batas, narsisistik, dan bergantung).

Dalam kes di mana pelaku wanita terlibat dalam penderaan seksual kanak-kanak, ada kemungkinan besar pedofil lelaki terlibat. Apabila pedofil lelaki terlibat, biasanya terdapat lebih dari satu mangsa kanak-kanak.

Kajian mendakwa bahawa pedofil cenderung mempunyai kecacatan fizikal tertentu dan kidal

Satu kajian baru-baru ini oleh University of Windsor di Kanada menunjukkan bahawa pedofil cenderung kidal dan mempunyai cacat wajah kecil, yang dikenali sebagai Minor Fizikal Anomali (MPA). Hasilnya menunjukkan bahawa aspek tertentu perkembangan saraf dapat mempengaruhi risiko seseorang untuk kecenderungan pedofilik.

Fiona Dyshniku, penyelidik utama, dan pasukannya merekrut 140 orang dewasa dari makmal Kurt Freund dari Pusat Ketagihan dan Kesihatan Mental di Toronto, untuk menjalani pemeriksaan untuk anomali fizikal tertentu dan dominasi tangan (tangan kanan atau kiri). Setiap peserta dinilai untuk aspek corak tingkah laku seksual yang tidak sah atau berbahaya, menggunakan tinjauan forensik dan perubatan, sesi temu ramah mengenai sejarah pengalaman seksual, dan ujian phallometric untuk keutamaan erotik.

Kumpulan lelaki yang dikenali sebagai pedofil cenderung mempunyai cacat muka dan kepala yang kecil berbanding kumpulan lelaki lain yang bukan pedofil. Anomali muka dan kepala ini merangkumi cuping telinga yang terpisah, telinga yang rendah atau cacat, lidah berkerut, jari kelima melengkung, jari kaki ketiga lebih panjang daripada jari kedua, jarak yang besar antara jari kaki besar dan jari kedua, dan lelangit. Tinggi atau terlalu miring.

Di samping itu, sejumlah kajian sebelumnya mendapati bahawa pedofil cenderung mempunyai IQ 10-15 mata lebih rendah daripada purata. Mereka juga biasanya 2.3 cm lebih pendek daripada lelaki biasa.

Kecacatan wajah cenderung berkembang kerana lapisan tisu embrio utama yang membentuk sistem saraf utama semasa trimester pertama dan kedua kehamilan. Kecacatan wajah ini, yang lebih biasa di kalangan lelaki, biasanya disebabkan oleh pendedahan virus pranatal kepada virus, alkohol atau ubat-ubatan, komplikasi kehamilan, atau kekurangan nutrisi.

Penemuan dari kajian ini juga menunjukkan bahawa kebanyakan pedofil kidal, sesuai dengan beberapa kajian yang lalu. Dominasi tangan diputuskan sejak awal dan merupakan hasil langsung dari perkembangan kognitif pranatal - 30 hingga 35 peratus pedofil kidal.

BACA JUGA:

  • Ajar anak-anak untuk melindungi diri dari bahaya jenayah seksual seawal mungkin
  • Kenali tanda-tanda penderaan kanak-kanak
  • Kekerasan seksual berpotensi menyebabkan serangan jantung pada kanak-kanak ketika dewasa

Recent Posts