Cetirizine untuk Kanak-kanak: Dos dan Cara Penggunaan •

Alahan biasanya muncul pada kanak-kanak. Anda sebagai ibu bapa mungkin risau apabila anak anda tiba-tiba gatal, kulitnya menjadi merah, bengkak, atau gejala alahan lain muncul. Anda mungkin tidak tahu apa yang menyebabkan anak anda menjadi alahan. Namun, jangan risau. Anda boleh mengubatinya dengan ubat cetirizine. Kemudian, bagaimana menggunakan cetirizine untuk kanak-kanak?

Apa itu cetirizine?

Sebelum membincangkannya lebih jauh, anda lebih tahu terlebih dahulu apa itu cetirizine. Cetirizine adalah antihistamin yang mengurangkan histamin semula jadi dalam badan dengan menyekat atau membatasi pelepasan histamin tubuh. Histamin adalah sebatian kimia di dalam badan yang menyebabkan gejala alergi, seperti bersin, gatal, mata berair, dan hidung berair. Tubuh akan mengeluarkan banyak histamin selagi anak itu mengalami alahan.

Jadi, dengan mengambil ubat cetirizine, gejala alergi anak dapat dikurangkan. Tidak hanya untuk gejala alergi, cetirizine juga dapat digunakan untuk mengubati gatal dan bengkak akibat gatal. Cetirizine biasanya digunakan untuk merawat rhinitis alergi dan gatal-gatal atau gatal-gatal pada kanak-kanak.

Bagaimana menggunakan cetirizine untuk kanak-kanak?

Anda dapat melihat cara menggunakan ubat dalam bungkusan atau mengikut nasihat doktor. Ingat, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum memberikan cetirizine kepada anak-anak. Pastikan anak mengambil cetirizine mengikut dosnya. Tidak lebih atau tidak kurang daripada dos yang disyorkan. Dos cetirizine untuk kanak-kanak berbeza dengan dos untuk orang dewasa.

Dos cetirizine untuk kanak-kanak adalah:

Berumur 6 bulan hingga 2 tahun: 2.5 mg secara lisan (½ sudu teh) sekali sehari, jika anak berusia lebih dari 12 bulan, dos boleh ditingkatkan menjadi 2.5 mg secara lisan dua kali sehari.

Berumur 2 hingga 6 tahun: 2.5 mg secara lisan sekali sehari dan boleh dinaikkan menjadi 5 mg secara lisan setiap hari dalam satu atau dua dos (dos terbahagi).

Umur 6 tahun ke atas: 5-10 mg sehari secara lisan atau dikunyah sekali sehari.

Anak boleh mengambil cetirizine sebelum atau selepas makan. Sekiranya anak anda mengambil cetirizine dalam bentuk cair (secara lisan), pastikan anda memberikannya dalam sudu pengukur yang sesuai. Jadi, dosnya tidak berlebihan atau tidak mencukupi. Cetirizine dalam bentuk cecair boleh didapati dalam bentuk sirap atau titisan. Lebih baik membaca arahan penggunaan sebelum memberi ubat kepada anak anda.

Sekiranya anak anda mengambil cetirizine dalam bentuk tablet, anak harus mengunyah tablet cetirizine terlebih dahulu sebelum menelannya. Tenang, rasanya tidak pahit seperti kebanyakan ubat. Anda boleh memberikan pemahaman ini kepada anak. Sekiranya anda lupa memberikan cetirizine kepada anak anda pada waktu yang sesuai, lebih baik anda tidak menggunakannya. Berikan cetirizine kepada anak di kemudian hari, tetapi jangan berlebihan dosnya.

Setelah menerima cetirizine, gejala alergi anak anda mungkin bertambah baik. Namun, jika simptom alergi tidak bertambah baik setelah 3 hari rawatan dan benar-benar bertambah buruk, anda harus segera membawa anak anda berjumpa doktor. Cetirizine tidak dapat merawat reaksi alergi yang serius, seperti anafilaksis.

Recent Posts