Telinga Gatal: Apa yang Menyebabkannya dan Bagaimana Mengobatinya?

Saluran telinga dalam yang gatal adalah masalah biasa. Ini boleh menyebabkan anda menggaru semasa anda mencucuk di dalam telinga anda. Tidak digalakkan melakukan ini, kerana boleh menyebabkan lecet dan trauma pada saluran telinga. Lalu, keadaan apa yang menyebabkan telinga gatal? Bagaimana mengatasinya?

Apa yang menyebabkan telinga gatal?

Penyebab yang paling biasa adalah jangkitan kulat dan beberapa penyakit kulit seperti psoriasis atau dermatitis kontak. Kadang-kadang orang yang mengalami alergi gatal juga mengadu bahawa telinga mereka juga gatal.

Gatal mendadak di telinga, sebenarnya dapat diatasi dengan menggunakan ubat antihistamin buat sementara waktu.

Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menjadi petunjuk yang membawa kepada jangkitan pada telinga.

Berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan telinga gatal, termasuk jangkitan.

1. Telinga kotor

Telinga anda mungkin gatal kerana jarang dibersihkan. Namun, membersihkan telinga juga tidak boleh diabaikan. Jangan gunakan penutup kapas untuk mengambil lilin telinga, apalagi menggunakan kuku.

Gunakan titisan telinga yang mengandungi hidrogen peroksida atau natrium bikarbonat yang boleh anda beli di farmasi untuk membersihkan telinga.

Anda juga boleh memasukkan sedikit minyak bayi atau minyak zaitun ke telinga, dan tunggu 5 minit. Kaedah ini dapat melembutkan dan kemudian menghilangkan kotoran telinga.

Sekiranya gatal sangat menjengkelkan, berjumpa doktor untuk membersihkan telinga anda.

2. Telinga anda kering

Ternyata saluran telinga dalam memerlukan kelembapan tersendiri. Sekiranya telinga anda kering, ini mungkin disebabkan oleh pengeluaran lilin atau kelembapan yang tidak mencukupi.

Kesannya, kesannya boleh gatal. Apabila telinga anda tidak mempunyai kelembapan yang mencukupi, telinga anda kadang-kadang akan mengelupas kulit sebagai tanda bahawa telinga anda tidak lembap.

Telinga kering boleh disebabkan oleh pembersihan telinga yang berlebihan. Menurut Cleveland Clinic, earwax mempunyai sifat antijamur dan antibakteria untuk membantu mencegah jangkitan.

Pembersihan berlebihan dapat menghilangkan faedah ini, menjadikan anda lebih berisiko gatal.

Walaupun begitu, gatal-gatal di telinga juga sering menjadi tanda penumpukan lilin telinga.

Walau bagaimanapun, apabila anda mengalami penumpukan lilin telinga (cerumen prop), anda mungkin mengalami gejala lain, seperti sakit atau bau di telinga anda.

3. Keradangan di saluran telinga

Keradangan saluran telinga adalah keadaan yang berlaku ketika kulit di dalam dan sekitar saluran telinga menjadi radang.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh reaksi alergi terhadap produk yang anda gunakan di telinga atau di kawasan sekitarnya.

Contoh produk yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah syampu, gel rambut, semburan rambut, pewarna rambut dan minyak wangi. Reaksi alergi mungkin timbul akibat reaksi tubuh terhadap bahan-bahan tertentu.

4. Jangkitan saluran telinga luaran

Otitis externa atau jangkitan telinga luar boleh menyebabkan gejala seperti gatal. Ketidakselesaan boleh berubah-ubah hingga kesakitan yang luar biasa. Ini biasanya dialami oleh atlet renang.

Otitis externa yang menyebabkan gejala telinga gatal disebabkan oleh dermatitis atopik. Semasa mengalami keadaan ini, anda mungkin merasakan gatal yang kuat di telinga.

Selain itu, kulit di sekitar telinga boleh menjadi merah, menebal, dan gatal jika tergores.

5. Pakai alat bantu pendengaran

Alat pendengaran boleh menyebabkan air terperangkap di telinga. Keadaan lembap di telinga dalam mengundang bakteria dan virus membiak sehingga telinga mudah gatal.

Selain itu, alat bantu pendengaran yang tidak sesuai dapat memberi tekanan pada bahagian telinga tertentu yang boleh menyebabkan gejala ini.

6. Psoriasis

Psoriasis adalah keadaan kulit yang menyebabkan seseorang mengalami ruam merah dan gatal di kawasan yang terkena akibat proses autoimun.

Psoriasis kadang-kadang boleh berlaku di bahagian tubuh yang kelihatan, seperti lengan atau bahkan di dalam telinga. Tidak jarang, telinga gatal yang tiba-tiba boleh menjadi salah satu gejala psoriasis di telinga.

Bagaimana mengatasi telinga gatal?

Berikut adalah pelbagai cara untuk mengatasi telinga gatal mengikut penyebabnya.

1. Gunakan minyak untuk melembapkan telinga

Gejala yang timbul kerana telinga kering dapat diatasi dengan meneteskan setetes atau dua minyak sayur atau minyak bayi. Ini dilakukan untuk membantu melembapkannya.

Namun, jangan cuai! Anda tidak boleh memasukkan minyak ke telinga anda jika anda mengalami jangkitan atau jika gendang telinga anda pecah.

2. Pembersihan telinga

Telinga yang terlalu kotor kadang-kadang membuatnya mengalami gejala ini.

Sekiranya ini berlaku, cuba bersihkan dengan minyak, gliserin, atau titisan telinga khas yang biasanya mengandungi hidrogen peroksida.

Biasanya kotoran yang mula melembutkan akan keluar dengan sendirinya.

Jangan gunakan Putik kapas untuk membersihkan telinga anda, bukannya lilin akan keluar tetapi boleh menyebabkannya terdorong lebih dalam ke telinga sehingga lilin lebih sukar dikeluarkan.

Sekiranya anda takut membersihkannya, berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan bantuan.

3. Berhenti menggunakan produk tertentu

Kadang-kadang telinga akan terasa gatal sebagai reaksi alahan, sama ada produk syampu, anting-anting, atau yang lain. Dengan cara itu, segera berhenti menggunakannya agar gatal yang muncul tidak bertambah teruk.

Sekiranya tidak mereda, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan menetapkan ubat antihistamin atau suntikan alahan jika diperlukan.

4. Menggunakan ubat doktor

Gatal yang disebabkan oleh jangkitan atau keadaan kesihatan yang lain perlu dirawat dengan ubat dan rawatan dari doktor. Dengan merawat penyakit yang mendasari, keadaan telinga anda juga akan bertambah baik secara beransur-ansur.

Antihistamin, antibiotik, dan juga antijamur dapat diberikan sebagai cara untuk merawat telinga gatal, sesuai dengan penyebabnya.

Sementara itu, titisan telinga kortikosteroid juga cukup berkesan untuk menangani gejala ini dan mengurangkan keradangan.

Sentiasa berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat untuk merawat keadaan ini. Jangan hanya menggunakan salap atau titisan telinga tanpa mengetahui kandungan dan fungsinya.

Di samping itu, jadilah janji temu secara berkala dengan doktor THT anda untuk membantu menjaga kebersihan dan kesihatan telinga anda.

Recent Posts