Keperluan Derma Darah Yang Harus dipenuhi oleh Calon Penderma

Derma darah tidak hanya bermanfaat untuk penerima darah, tetapi juga bermanfaat untuk penderma. Derma darah dapat memberikan manfaat bagi kesehatan penderma, termasuk menurunkan risiko penyakit jantung, risiko barah, dan membantu penurunan berat badan. Sekiranya anda berminat untuk menjadi penderma, terdapat beberapa syarat penderma darah yang mesti anda penuhi sebelum memberikan darah anda. Ada apa-apa?

Apakah syarat untuk menderma darah?

Inilah syarat-syarat yang mesti anda penuhi sekiranya anda ingin menderma darah:

 • Keperluan yang paling penting untuk menderma darah adalah bahawa keadaan fizikal anda mesti sihat.
 • Berumur antara 17-60 tahun. Remaja berusia 17 tahun dibenarkan menjadi penderma darah sekiranya mendapat kebenaran bertulis daripada ibu bapa mereka.
 • Mempunyai berat minimum 45 kilogram.
 • Dalam keadaan sihat semasa menderma darah.
 • Suhu badan berkisar antara 36.6-37.5 darjah Celsius.
 • Mempunyai tekanan darah 100-160 untuk sistolik dan 70-100 untuk diastolik.
 • Lakukan denyutan sekitar 50-100 denyutan seminit semasa pemeriksaan.
 • Tahap hemoglobin sekurang-kurangnya 12 g / dl untuk wanita, dan sekurang-kurangnya 12.5 g / dl untuk lelaki.

Anda boleh menderma darah hingga lima kali setahun untuk jangka masa sekurang-kurangnya tiga bulan. Calon penderma boleh mengambil dan menandatangani borang pendaftaran, kemudian menjalani pemeriksaan awal, seperti keadaan berat badan, HB, jenis darah, dan diikuti dengan pemeriksaan doktor.

Sebagai tambahan kepada keadaan fizikal anda, terdapat beberapa syarat penderma darah lain yang mesti anda penuhi:

 • Sekiranya anda menggunakan antibiotik preskripsi, anda perlu melengkapkan preskripsi sebelum menderma darah.
 • Semasa anda sedang haid, tunggu sehingga haid anda berakhir sebelum anda dibenarkan menderma darah. Ini untuk mengelakkan risiko anemia.
 • Anda dibenarkan menderma darah semasa berpuasa. Namun, perlu diingat bahawa pendermaan darah ketika berpuasa dapat membuat anda berisiko pingsan. Ini kerana ketika berpuasa, tubuh mengalami pelbagai keadaan yang boleh mempengaruhi kesihatan.
 • Sekiranya anda baru-baru ini mendapat tatu, anda mungkin perlu menunggu sehingga satu tahun untuk menjadi penderma.
 • Sekiranya anda demam atau batuk, anda perlu sembuh sebelum menderma darah. Walaupun bukan penyakit serius, keadaan ini menjadikan badan tidak cergas dan segar.
 • Sekiranya anda menderita penyakit kronik seperti diabetes atau penyakit jantung, anda masih boleh menderma darah, selagi keadaan anda cukup stabil, dan memenuhi semua syarat.
 • Sekiranya anda mempunyai penyakit kelamin seperti sifilis atau gonore dalam 12 bulan terakhir, anda perlu menunggu 12 bulan setelah rawatan anda selesai sepenuhnya sebelum anda dapat menderma darah.

Siapa yang tidak dibenarkan menderma darah?

Bukan hanya usia dan status kesihatan umum yang dilihat ketika anda ingin menderma darah. Sejarah perubatan dan beberapa tabiat lain juga menjadi syarat bagi penderma.

Berikut adalah syarat-syarat yang membuat anda tidak disyorkan atau tidak dapat menderma darah anda:

1. Mempunyai tekanan darah tinggi

Salah satu syarat penting untuk menderma darah adalah tekanan darah. Tekanan darah normal berkisar antara 120 / 80-129 / 89 mmHg, jika melebihi jumlah ini, anda mungkin berisiko mendapat tekanan darah tinggi.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) lebih baik menangguhkan pendermaan darah jika anda baru-baru ini mengambil ubat hipertensi dan hanya dapat menderma darah setelah 28 hari penggunaan ketika tekanan darah stabil.

2. Berat kurang dari 45 kg

Berat badan juga merupakan keperluan utama untuk menderma darah. Jumlah darah seseorang pada amnya sesuai dengan bahagian berat dan tinggi badannya.

Orang dengan berat badan yang terlalu ringan dianggap memiliki sejumlah kecil darah sehingga dikhuatiri mereka tidak dapat menerima jumlah darah yang diperlukan dalam proses pendermaan darah.

Selain itu, seseorang dengan berat badan rendah juga berisiko mengalami anemia atau tekanan darah rendah, yang ditandai dengan pening atau kelemahan. Keadaan ini boleh bertambah buruk setelah menderma darah.

3. Merokok sebelum menderma darah

Anda dilarang merokok sebelum menderma darah. Sebabnya adalah kerana merokok dapat memicu peningkatan tekanan darah, yang kemudian sebenarnya membuat tekanan darah Anda meningkat tajam ketika anda ingin menderma. Anda juga tidak memenuhi syarat untuk menderma darah.

4. Menghidap hepatitis B dan C

Dari senarai orang yang tidak dibenarkan menderma darah, salah satu dari mereka yang disebut oleh Palang Merah Indonesia (PMI) adalah orang yang sebelumnya mempunyai hepatitis B. Bukan hanya hepatitis B, orang yang mempunyai sejarah hepatitis C sebelumnya juga tidak dibenarkan menderma darah.

Walaupun orang tersebut dinyatakan telah sembuh dari hepatitis B dan C, mereka masih tidak dibenarkan menderma darah.

5. Mengandung

Derma darah semasa kehamilan tidak digalakkan. Ini dilakukan untuk melindungi kesihatan ibu, dan untuk mengelakkan tekanan pada janin kerana peredaran darah yang berkurang di rahim.

Selepas melahirkan, jika anda ingin menderma darah, anda juga harus menunggu sembilan bulan dari waktu bersalin (termasuk tempoh selepas bersalin). Ini supaya badan anda mempunyai tahap zat besi yang mencukupi untuk menjaga kesihatan nutrisi bayi dan diri anda semasa menyusu.

Mengapa Wanita Hamil Sangat Memerlukan Zat Besi

Wanita hamil tidak perlu menderma darah, memandangkan wanita hamil cenderung mengalami anemia sehingga mereka memerlukan darah untuk diri mereka sendiri dan janin mereka. Ibu yang terdesak untuk menderma darah semasa kehamilan, akan meningkatkan risiko terkena anemia.

Selain yang disebutkan di atas, anda juga tidak dibenarkan menderma darah jika anda mempunyai penyakit berjangkit seperti HIV positif dan pernah menggunakan ubat-ubatan dan ubat-ubatan haram. Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai keadaan ini, lebih baik anda berjumpa dengan doktor anda sebelum menderma darah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found