Makan Banyak Tapi Tetap Tipis, Mengapa Ya? |

Anda mungkin pernah melihat seseorang yang suka makan banyak, tetapi masih kurus. Ini dapat menunjukkan bahawa mereka mempunyai metabolisme yang cepat. Namun, ada juga keadaan perubatan tertentu yang membuat anda tidak bertambah berat badan walaupun anda sudah makan banyak.

Punca badan kurus walaupun anda sudah banyak makan

Orang yang makan banyak tetapi kurus mungkin mempunyai tabiat, tabiat, atau keadaan perubatan tertentu yang mempengaruhi berat badan mereka. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menjadi penyebabnya.

1. Pilihan makanan yang salah

Prinsip utama dalam menambah berat badan adalah meningkatkan pengambilan tenaga (kalori) yang masuk ke dalam badan. Oleh itu, cuba perhatikan jenis makanan yang dimakan setiap hari. Mungkin jumlah kalori tidak cukup untuk menambah berat badan.

Untuk menambah berat badan dengan cara yang sihat, pilih makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, protein, dan lemak sihat. Elakkan makanan berkalori tinggi yang kekurangan nutrien, seperti makanan segera dan makanan segera.

2. Bahagian dan waktu makan yang tidak teratur

Ukuran bahagian yang kurang dan tabiat makan yang tidak teratur juga mempengaruhi berat badan. Sebenarnya, ini adalah salah satu sebab utama mengapa banyak orang makan cukup banyak dan tetap kurus.

Cuba makan nutrien yang seimbang pada waktu biasa. Sekiranya anda tidak terbiasa makan tiga kali makan sehari, cuba ubah waktu makan anda menjadi 4-5 kali sehari dengan bahagian yang lebih kecil.

3. Bersenam secara berlebihan

Latihan membakar kalori yang anda dapat dari makanan. Pada tahap yang wajar, senaman akan mengimbangkan kalori yang masuk. Walau bagaimanapun, rutin senaman yang berlebihan sebenarnya dapat mengurangkan simpanan kalori di dalam badan anda.

Sekiranya jumlah kalori yang dibakar lebih banyak daripada kalori yang anda dapat dari makanan, ini sebenarnya boleh menyebabkan penurunan berat badan. Jadi, jika anda makan banyak tetapi masih kurus, senaman berlebihan boleh menjadi penyebabnya.

4. Tekanan

Ada orang yang makan banyak, tetapi kurus dengan perut buncit. Salah satu penyebabnya adalah tahap tinggi hormon kortisol dalam darah. Cortisol adalah hormon yang dilepaskan oleh kelenjar adrenal ketika badan berada dalam keadaan tertekan.

Kortisol mempengaruhi kadar gula darah, metabolisme, dan mekanisme lain dalam tubuh yang membuat anda waspada terhadap ancaman. Malangnya, hormon ini juga mendorong pematangan sel-sel lemak buruk yang mencetuskan pengumpulan lemak perut.

5. kekurangan zat makanan

Sebilangan orang yang makan banyak tetapi tetap kurus mungkin kekurangan zat makanan. Ini adalah keadaan apabila seseorang mengalami kekurangan nutrien. Jenis nutrien yang kekurangan mungkin karbohidrat, protein, lemak, vitamin, atau mineral.

Seseorang boleh mengalami kekurangan zat makanan sebagai akibat dari diet yang tidak sihat, gangguan pencernaan, atau sebagai akibat dari operasi. Selain menyebabkan badan kurus, komplikasi kekurangan zat makanan juga boleh mempengaruhi otot, sistem imun, buah pinggang, dan lain-lain.

6. Gangguan kelenjar tiroid

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroksin, yang penting dalam metabolisme dan pengaturan berat badan. Fungsi ini boleh terganggu jika anda mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid, terutama pada kelenjar tiroid yang terlalu aktif, aka hipertiroidisme.

Hipertiroidisme menyebabkan pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan sehingga kadar metabolisme badan terganggu. Kesan yang paling ketara ialah orang yang menderita hipertiroidisme makan cukup banyak, tetapi badan mereka masih kurus.

7. Kemurungan

Bukan hanya masalah fizikal yang membuat anda menurunkan berat badan dan tetap berada di angka tersebut. Gangguan kesihatan mental seperti kemurungan dan kegelisahan juga boleh menyukarkan kenaikan berat badan.

Apabila anda tertekan, badan anda mengalami banyak perubahan. Sebagai contoh, terdapat perubahan hormon yang membuat anda tidak mempunyai selera makan. Kadar metabolik juga boleh berubah sehingga anda tidak menambah berat badan.

8. Penyakit kronik

Dalam beberapa kes, orang yang makan banyak tetapi kurus mungkin mempunyai penyakit kronik. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mungkin menjadi penyebabnya.

  • Tumor atau barah.
  • Kesukaran menelan (disfagia).
  • Diabetes mellitus.
  • Penyakit hati, jantung, ginjal, atau paru-paru.
  • Keadaan keradangan jangka panjang, seperti rheumatoid arthritis atau lupus.
  • Masalah dengan gigi dan mulut.
  • Gangguan pencernaan, seperti ulser peptik, penyakit seliak, dan penyakit radang usus.
  • Jangkitan virus, bakteria, atau parasit, seperti HIV dan AIDS, tuberkulosis, dan cirit-birit.
  • Demensia menyukarkan pesakit untuk menyampaikan keperluan makanan mereka.

Cara menambah berat badan dengan cara yang sihat

Seperti kegemukan, kekurangan berat badan dapat meningkatkan risiko sejumlah masalah kesihatan. Untuk mengelakkan penyakit akibat kekurangan berat badan, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan.

1. Makan dengan kerap

Sekiranya anda sudah makan banyak tetapi masih kurus, anda harus mengubah strategi anda untuk menambah berat badan. Daripada memakan makanan dalam jumlah besar, cubalah makan secara berkala untuk memenuhi keperluan kalori harian anda.

2. Pilih makanan yang padat nutrien

Mencari makanan berkalori tinggi memang mudah, tetapi adakah makanan ini mempunyai nutrien yang diperlukan oleh badan anda? Untuk menambah berat badan, warnakan menu harian anda dengan sumber makanan protein, karbohidrat, lemak, vitamin, dan mineral.

3. Sediakan makanan ringan yang sihat

Makanan ringan yang sihat akan menyumbang kalori tambahan untuk membantu anda menambah berat badan. Contoh makanan ringan yang boleh anda makan di antara waktu makan termasuk pisang, alpukat, selai kacang, kacang, keju, dan buah kering.

4. Minum smoothie

Orang yang makan banyak tetapi kurus memerlukan lebih banyak kalori. Elakkan sumber gula tinggi kalori seperti soda atau minuman bergula. Cuba alternatif yang lebih sihat seperti smoothie yang dibuat dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian.

5. Sukan

Anda masih perlu bersenam untuk menambah berat badan. Walau bagaimanapun, pilih sukan yang dapat meningkatkan jisim otot. Jenis senaman yang sesuai untuk tujuan ini adalah sukan daya tahan otot ( latihan rintangan ) seperti mengangkat berat.

Diet, tabiat, dan keadaan perubatan boleh mempengaruhi berat badan seseorang. Beberapa faktor ini bahkan boleh menjadikan badan kurus walaupun anda sering makan banyak. Sebaik sahaja anda mengetahui puncanya, anda dapat mencari jalan penyelesaian terbaik untuk menyelesaikannya.

Recent Posts