9 Cara Penting untuk Menjaga Kesihatan Jantung •

Berdasarkan laporan dari Kementerian Kesehatan Indonesia, penyakit jantung adalah penyebab kematian kedua terbesar di Indonesia setelah strok. Banyak yang berpendapat bahawa penyakit ini menyerang orang tua, tetapi penerapan gaya hidup yang tidak sihat, dapat membuat penyakit ini terjadi pada usia muda. Jadi, bagaimana menjaga kesihatan jantung?

Sebab mengapa penting untuk menjaga kesihatan jantung anda

Jantung anda adalah organ yang sangat penting. Maksudnya, ketika hati anda dalam masalah, keselamatan anda juga akan terancam. Itulah sebabnya anda benar-benar perlu tahu bagaimana menjaga jantung yang sihat.

Jantung adalah pusat sistem peredaran darah. Fungsi utamanya adalah mengepam darah ke seluruh badan. Darah jantung yang mengepam ini membawa oksigen dan nutrien penting yang diperlukan oleh sel, organ, tisu di dalam badan anda agar dapat berfungsi dengan normal.

Sekiranya jantung, otot jantung, dan saluran darah di sekitarnya terganggu, peredaran darah ke seluruh badan dapat terganggu. Akibatnya, sel, tisu, dan organ mungkin tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi dan akan mati. Keadaan ini boleh mengakibatkan kematian sekiranya tidak dirawat dengan segera.

Cara menjaga jantung yang sihat agar tetap berfungsi dengan normal

Supaya jantung anda tetap sihat dan dapat berfungsi dengan baik, ikuti beberapa petua berikut untuk menjaga kesihatannya.

1. Jaga kesihatan mulut anda

Adakah anda tahu bahawa kesihatan satu bahagian badan saling berkaitan antara satu sama lain? Contohnya, kesihatan mulut dengan jantung.

Masalah dengan jantung boleh berlaku apabila gejala penyakit gusi, mulut, dan gigi bertambah buruk dan tidak mendapat rawatan. Apabila semakin teruk, bakteria dan kulat dapat bergerak ke aliran darah dan meningkatkan protein C-reaktif. Protein boleh menyebabkan keradangan pada saluran darah di sekitar jantung.

Oleh itu, cara mudah untuk menjaga jantung yang sihat adalah dengan menjaga kesihatan mulut anda. Cuba gosok gigi dua kali secara berkala, pada waktu pagi sebelum sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur. Bersihkan juga gigi anda dengan menggunakan benang gigi atau menggunakan benang gigi.

2. Hadkan pengambilan makanan masin

Makanan masin dan gurih sedap, tetapi jika berlebihan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) yang merupakan salah satu faktor risiko penyakit jantung. Apabila tekanan darah anda tinggi, kerja jantung dalam mengepam darah akan menjadi lebih berat dan ini boleh mengganggu kesihatan jantung.

Had pengambilan garam (natrium) sehari untuk orang berumur 19-49 tahun ialah 1500 mg. Anda boleh mengurangkan garam dengan menghadkan penggunaan garam semasa memasak. Selain itu, hadkan makanan bungkus yang tinggi garam, seperti daging asap, makanan ringan, dan makanan ringan.

Untuk memastikan makanan tetap enak, anda boleh mengganti garam dengan rempah yang sihat, seperti bawang putih, bawang, atau lada.

3. Cukup tidur

Cara menjaga jantung yang sihat yang perlu anda lakukan adalah menjaga kualiti tidur anda. Jangan biasakan tidur lewat dan bangun pada siang hari, atau bangun lewat tanpa tujuan yang jelas.

Anda perlu tahu bahawa tidur adalah masa untuk badan anda berehat. Sekiranya anda sering tidur lewat malam atau bangun lewat, jam biologi badan anda akan rosak. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan darah meningkat dan radang, yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Oleh itu, cubalah tidur lebih awal dan bangun awal setiap hari, walaupun anda bercuti. Singkirkan apa sahaja yang boleh mengganggu tidur anda pada waktu malam, seperti bermain dengan telefon anda atau menonton TV. Pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari.

4. Elakkan duduk terlalu lama

Duduk seharian menghadap komputer bukan sahaja membuat badan anda sakit, tetapi juga menurunkan kesihatan jantung anda. Sebabnya, duduk terlalu lama boleh menyebabkan pembekuan darah yang boleh memperburuk peredaran darah di dalam badan.

Sekiranya anda meluangkan masa bekerja dalam keadaan duduk, jangan lupa melakukan senaman regangan di tempat kerja atau di rumah. Cara lain untuk menjaga kesihatan jantung yang boleh anda cuba ialah dengan menaiki tangga dan bukannya lif dan berjalan menyusuri halaman atau koridor pejabat. Dengan cara itu, anda tetap aktif walaupun anda harus bekerja.

5. Berhenti merokok dan menyedut asap rokok

Anda sudah tahu, bukan, jika merokok boleh merosakkan kesihatan anda, termasuk jantung anda? Ya, merokok boleh menyebabkan penyakit jantung kerana bahan kimia dapat mendorong pembentukan plak di arteri di jantung. Plak ini dapat menumpuk dari masa ke masa dan menyekat aliran darah, yang boleh menyebabkan penyakit jantung kemudian.

Untuk itu, anda harus berhenti merokok. Anda juga perlu mengelakkan orang yang merokok kerana asapnya juga boleh dibau oleh anda.

6. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan

Sayuran dan buah-buahan adalah sumber vitamin dan mineral yang hebat untuk tubuh anda. Selain itu, jenis makanan ini mengandungi sebatian antioksidan yang dapat mencegah keradangan, kaya akan serat, dan rendah kalori. Kandungan nutrien ini dapat membantu anda menjaga jantung yang sihat.

Anda boleh menambahkan pelbagai jenis sayur-sayuran sebagai menu makanan, dan buah-buahan sebagai makanan ringan yang sihat. Jangan lupa, basuh sayur dan buah terlebih dahulu dengan air mengalir sebelum anda makan.

7. Hadkan makanan berlemak

Lemak adalah keperluan tubuh anda, sebagai sumber tenaga cadangan dan membantu menyerap nutrien dalam makanan. Namun, tidak semua lemak adalah untuk kesihatan tubuh. Terdapat sejenis lemak dari makanan yang anda perlukan untuk membatasi pengambilan anda, iaitu lemak tepu.

Lemak jenis ini dapat menyebabkan kadar kolesterol dalam badan menjadi tinggi, dan akhirnya membentuk plak pada saluran darah di jantung, sehingga buruk untuk kesihatan jantung.

Jadi, cara untuk menjaga kesihatan jantung dalam hal ini adalah dengan membatasi makanan yang mengandungi lemak tepu. Contohnya, makanan berlemak digoreng atau daging lembu dan ayam.

8. Bersenam secara berkala

Senaman menyuburkan badan secara keseluruhan, dari hujung rambut hingga kaki, termasuk jantung. Manfaat bersenam untuk jantung sangat banyak.

Aktiviti fizikal ini membantu mengawal berat badan, menurunkan tekanan darah, dan meningkatkan kadar kolesterol baik. Terdapat banyak jenis latihan yang sihat untuk jantung, seperti berlari, berbasikal, berenang, berjoging, atau kardio. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

9. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan adalah salah satu penyebab penyakit jantung. Apabila seseorang mengalami tekanan yang teruk, tekanan darah dapat meningkat. Tekanan juga mengganggu kualiti tidur seseorang sehingga boleh merosakkan kesihatan jantung.

Lebih-lebih lagi, banyak orang menggunakan alkohol, merokok, dan makan berlebihan sebagai cara untuk menghilangkan tekanan yang mereka hadapi. Sebenarnya, tindakan ini sebenarnya dapat mengurangkan kesihatan jantung.

Oleh itu, anda perlu tahu bagaimana menguruskan tekanan. Terdapat banyak cara yang sihat untuk mengatasi tekanan, seperti bersenam, berlatih teknik bernafas dan meditasi, atau melakukan aktiviti yang anda nikmati. Sekiranya tekanan tidak dapat diselesaikan, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.

Recent Posts