Masa Terbaik untuk Berlari: Pagi, Petang, Petang, atau Malam?

Sukan adalah aktiviti penting yang harus dilakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Salah satu sukan yang paling praktikal dan tidak memerlukan peralatan khas adalah berjalan. Berlari juga boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Ada yang lebih suka berlari pada waktu pagi, ada yang lebih suka berlari pada waktu petang. Namun, bilakah masa terbaik untuk berlari?

Masa terbaik untuk berlari, menurut penyelidikan

Ternyata lari terbaik dilakukan pada waktu petang atau awal petang. Kali ini dianggap sesuai kerana suhu badan inti berada pada puncaknya pada waktu petang. Pada kebanyakan orang, suhu teras puncak berlaku antara jam 4 dan 5 petang.

Fakta ini diperoleh dari penyelidikan mengenai irama sirkadian yang juga menyatakan bahawa senaman pada waktu petang akan memberikan hasil yang lebih berkesan.

Apabila peningkatan suhu teras berlaku pada masa ini, tubuh juga meningkatkan metabolisme tenaga dan keupayaan otot untuk menyesuaikan diri semasa berlari. Metabolisme yang berfungsi sepenuhnya akan membantu tubuh membakar kalori sepanjang malam. Walaupun penyesuaian otot yang baik dapat menjadikan tubuh lebih bersedia untuk melakukan perubahan dalam bidang larian dan mengurangkan risiko kecederaan.

Satu kajian juga menyatakan bahawa paru-paru berfungsi lebih baik pada waktu petang. Iaitu, penyerapan oksigen oleh paru-paru menjadi lebih kuat. Ini dapat membantu anda berlari lebih pantas dan lebih fokus pada persekitaran anda.

Bukan hanya itu, kajian yang dilakukan oleh University of California mendapati bahawa bersenam termasuk berlari pada waktu petang dan larut malam membuat anda tertidur lebih cepat. Ini disebabkan oleh penurunan tekanan darah akibat otot berkontraksi semasa berlari.

Berlari pada waktu malam juga dapat mendorong tubuh melepaskan endorfin yang dapat membantu meningkatkan mood dan membuat badan anda lebih santai.

Bagaimana dengan berjalan pada waktu pagi?

Berlari pada waktu pagi juga bagus untuk dilakukan. Selain udara yang lebih bersih, berjalan pada waktu pagi juga dapat membantu meningkatkan metabolisme badan. Sekiranya anda berlari pada waktu pagi ketika anda bangun, kesannya adalah untuk membantu badan anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

Berlari pada waktu pagi juga membantu jadual senaman anda menjadi lebih konsisten. Mengetepikan waktu untuk bersenam pada waktu pagi akan lebih mudah kerana tidak akan terhalang oleh aktiviti lain.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa suhu teras anda pada waktu pagi rendah sehingga anda mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk memanaskan badan untuk bersiap sedia untuk bersenam.

Petua untuk berlari di tengah-tengah jadual yang sibuk

Bagi anda yang sibuk dengan pekerjaan dan aktiviti harian, mungkin sedikit sukar untuk meluangkan masa untuk bersukan pada waktu pagi dan petang. Berikut adalah pelbagai petua yang boleh anda ikuti.

  • Sekiranya jarak antara rumah dan tempat kerja anda dekat, manfaatkannya dengan berlari ketika meninggalkan atau pulang ke rumah. Selain mengelakkan kesesakan lalu lintas dan menjimatkan masa, aktiviti ini juga bermanfaat untuk menjadikan badan lebih cergas.
  • Tetapkan penggera awal untuk menjalankan sebelum memulakan aktiviti seperti subuh sebelum matahari terbit.
  • Sekiranya boleh, luangkan masa untuk pergi ke gim semasa rehat makan tengah hari anda.

Tidak kira bila masa yang tepat untuk melakukannya, berlari tetap akan memberi manfaat untuk kesihatan anda. Perlu diingat bahawa cadangan di atas bukanlah peraturan wajib. Menyesuaikan aktiviti sukan dengan jadual yang sibuk dan keadaan badan masih penting.

Recent Posts