Berapa Banyak Kali Melancap Dianggap Biasa? •

Sebab utama mengapa lelaki suka melancap adalah untuk mendapatkan keseronokan. Setelah melancap, lelaki akan merasakan kepuasan seksual mereka terpenuhi. Keseronokan yang dia dapat membuatkan seorang lelaki ingin selalu melakukannya, malah boleh menyebabkan ketagihan. Malah ada yang mengganggu kehidupan seharian mereka. Agar tidak mengembangkan perkara buruk, adakah had maksimum berapa kali melancap masih dianggap normal?

Berapa kali melancap masih dianggap normal?

Anda mungkin sering memikirkan persoalan ini di otak anda. Ya, melalui melancap seorang lelaki dapat merasa puas dengan keperluan seksualnya. Namun, jika ini dilakukan secara berterusan, ia pasti boleh mengganggu kehidupan dan keinginan seksual. Lebih-lebih lagi, melancap kerap setelah berkahwin juga terbukti dapat mengurangkan keakraban dengan pasangan.

Melancap mungkin diperlukan, selain kepuasan seksual, juga untuk membuang sperma lama untuk diganti dengan sperma baru. Sebilangan daripada anda mungkin menyangka bahawa semakin kerap anda melancap, semakin kerap sperma akan keluar, dan ia dapat menyebabkan penghasilan lebih banyak sperma atau lebih banyak jumlah sperma ketika terus dilepaskan. Walau bagaimanapun, sebenarnya melancap tidak akan mempengaruhi jumlah sperma yang anda hasilkan.

Melancap adalah aktiviti seksual yang biasa dilakukan oleh semua lelaki di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak ada had normal untuk berapa kali anda harus melancap dalam sehari atau seminggu. Melaporkan dari WebMd, Logan Levkoff, ahli seks dan pendidik seks, mengatakan bahawa tidak kira berapa kali anda melancap dalam seminggu atau sehari, tetapi bagaimana melancap mempengaruhi kehidupan anda. Sekiranya anda banyak melancap dalam seminggu dan anda merasa sihat dan hidup anda berpuas hati, itu bagus untuk anda. Tetapi jika melancap dengan kerap membuat anda mengabaikan pekerjaan atau bahkan menjadi alasan untuk tidak melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, mungkin anda perlu mempertimbangkan untuk melancap.

Kesimpulannya bukan berapa kali anda melancap, tetapi yang penting ialah berapa banyak melancap yang baik mengikut gaya hidup anda. Namun, yang mesti diingat adalah, melancap adalah sejenis ketagihan bahawa semakin banyak anda melakukannya, semakin banyak anda mahu melakukannya berulang kali. Jangan biarkan ini merosakkan hidup anda. Untuk mengurangkan keinginan melancap, anda boleh melakukan perkara yang lebih positif, seperti bersenam atau melakukan hobi.

Berapa kali rata-rata lelaki melancap?

Kajian tahun 2009 oleh Universiti Indiana melakukan tinjauan untuk mengetahui seberapa kerap lelaki dan wanita dari pelbagai peringkat umur melancap. Tinjauan itu, yang disebut National Survey of Sexual Health and Behavior, menunjukkan bahawa pada kebanyakan lelaki berusia 18-49 tahun melancap hanya beberapa kali dalam sebulan. Sementara itu, lelaki berusia 50 hingga 70 tahun ke atas jarang melancap, hampir tidak melancap dalam beberapa tahun terakhir sebelum tinjauan ini.

Ada kemungkinan bahawa semakin tua lelaki itu, semakin besar kemungkinan dia melaporkan bahawa dia sama sekali tidak melancap. Lelaki yang paling banyak melancap, iaitu lebih dari 4 kali seminggu, berumur 25-29 tahun, sebanyak 20.1%.

Adakah melancap selamat untuk kesihatan?

Pada dasarnya melancap selamat dilakukan, tetapi juga berbahaya jika tidak dilakukan dengan betul. Harap maklum bahawa melancap tidak memberikan faedah kesihatan seperti yang diberikan semasa anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Berdasarkan penyelidikan, melakukan hubungan seks memberi manfaat kepada tekanan darah, jantung, dan kesihatan kelenjar prostat, tetapi tidak dengan melancap.

Melancap boleh membahayakan kesihatan jika tidak dilakukan dengan betul, dan bahayanya adalah:

  • Melancap pada posisi terdedah boleh memberi tekanan pada zakar terlalu banyak, yang boleh mengakibatkan kecederaan atau masalah lain. Untuk mengelakkan ini, anda harus melancap dalam keadaan berdiri, duduk, atau berbaring.
  • Semasa melancap mungkin ada di antara anda yang berusaha menghentikan aliran cecair sperma, tetapi ini sebenarnya bukan perkara yang baik untuk dilakukan. Memicit zakar anda untuk menghentikan aliran air mani boleh menyebabkan kerosakan pada saraf dan saluran darah di zakar, dan juga dapat membiarkan air mani memasuki pundi kencing.

BACA JUGA

  • 5 Sebab Mengapa Wanita Mengalami Kesukaran Orgasme
  • Aseksual tidak sama dengan dorongan seks yang rendah
  • Ketagihan Lucah Tidak Hanya merosakkan Otak

Recent Posts