Cara Mengatasi Prestige yang Berlebihan pada Diri Anda •

Prestige boleh ditafsirkan sebagai penghormatan atau harga diri yang dimiliki oleh seseorang. Kadang-kadang, rasa prestij yang sihat dapat memberikan dorongan dan motivasi diri untuk menjadi lebih baik. Sebaliknya, prestij yang berlebihan boleh menyukarkan diri anda, begitu juga hubungan anda dengan orang lain. Lalu, apa cara untuk mengawal dan mengatasi prestij yang berlebihan?

Bagaimana menangani prestij yang berlebihan?

Prestige, jika dimiliki di bahagian yang betul, boleh berguna untuk anda. Selain dapat meningkatkan keyakinan diri, prestij dapat membina kekuatan dan identiti tertentu dalam diri.

Namun, sebilangan orang sering mempunyai rasa prestij yang berlebihan. Menurut Psychology Today, prestij dibentuk oleh manusia sebagai benteng terluar untuk menutup kelemahan dan kekurangan yang ada pada diri mereka.

Kenyataannya, tidak jarang orang dengan rasa prestij yang tinggi biasanya berbohong seolah-olah mereka mempunyai sesuatu, padahal sebenarnya mereka tidak. Ini dilakukan semata-mata sehingga dia merasa lebih baik daripada yang lain.

Sekiranya dibiarkan, prestij boleh memudaratkan diri sendiri dan orang lain. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi atau mencegah kebanggaan memasuki tahap yang tidak sihat.

1. Jadilah diri sendiri

Sumber: Institut Komanwel

Seperti yang dijelaskan di atas, orang yang mempunyai prestij berlebihan kadang-kadang tidak teragak-agak untuk berbohong mengenai diri mereka sendiri. Contohnya, berbohong mengenai harta benda, status, atau pencapaian.

Tidak jarang mereka juga selalu memaksa diri untuk mengikuti atau meniru orang lain, walaupun tidak semestinya sesuai dengan keperibadian atau keadaan mereka.

Ini biasanya dilakukan agar mereka dilihat sebagai "lebih", dan menutup kekurangan yang mereka ada.

Sebenarnya, menjadi diri sendiri dan sentiasa bersyukur dengan apa yang anda miliki dapat memberi kesan positif, terutama pada kesihatan mental anda. Rasa prestij yang membuat anda selalu menginginkan lebih banyak daripada orang lain cenderung membuat anda lupa rasa syukur.

2. Jangan membandingkan diri anda dengan orang lain

Rasa prestij sering membuat anda merasa tidak mencukupi dan selalu memerhatikan apa yang dimiliki oleh orang lain.

Contohnya, anda selalu membandingkan pencapaian dan pencapaian anda dengan yang lain. Ini cenderung membuat anda menginginkan harga diri anda selalu lebih tinggi daripada yang lain, jadi anda tidak akan merasa puas dengan diri sendiri.

Sebenarnya, harga diri setiap orang adalah subjektif dan tidak dapat dibandingkan antara satu sama lain. Perkara ini sering dilupakan oleh orang yang mempunyai prestij yang berlebihan.

Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengawal dan mengatasi rasa bangga adalah dengan merasa bersyukur dan tidak membandingkan apa yang anda ada dengan orang di sekeliling anda.

3. Elakkan kedegilan

Cara lain yang tidak kurang pentingnya untuk mengatasi prestij yang berlebihan adalah dengan mengelakkan diri daripada degil.

Orang yang degil sering percaya bahawa pendapat mereka adalah yang paling tepat dan menolak pendapat atau pandangan orang lain. Kadang kala, ini menyukarkan anda untuk menerima kritikan.

Untuk mengelakkan sifat ini, adalah lebih baik jika anda ingin belajar memahami dan mendengarkan orang lain, dan mempunyai pemikiran yang lebih terbuka.

4. Jangan ragu untuk meminta maaf dan terima kasih

Bagi sebilangan orang yang mempunyai prestij yang berlebihan, kata "maaf" menunjukkan kelemahan. Sebenarnya, "maaf" mengajar anda untuk selalu menjadi orang yang rendah hati.

Apabila anda melakukan sesuatu yang salah, jangan ragu untuk meminta maaf. Dengan meminta maaf dengan tulus, itu adalah tanda bahawa anda sungguh-sungguh mengakui kesalahan yang anda buat, dan tidak akan mengulanginya lagi di masa hadapan.

Perkara yang sama berlaku apabila anda mendapat pertolongan daripada orang lain. Sentiasa ucapkan "terima kasih" apabila anda menerima kebaikan atau pertolongan.

Ini menunjukkan bahawa anda menghormati orang lain, dan dapat memberikan emosi positif kepada orang lain dan diri anda.

Sekiranya anda selalu melakukan cara untuk mengatasi prestij di atas dalam kehidupan seharian anda, anda pasti akan mempunyai fikiran yang lebih tenang dan lebih tenang.

Recent Posts