Gejala PMS Boleh Berlaku pada Lelaki, Apa yang Menyebabkannya?

Wanita sering mengalami perubahan mood, terutamanya semasa haid atau menopaus. Ini disebabkan oleh sindrom pramenstruasi aka PMS. Oleh itu, wanita lebih sering dilabel sebagai mempunyai mood tidak stabil. Sebenarnya, bukan hanya wanita yang dapat mengalami gejala PMS sehingga mood mereka tidak stabil. Anda juga boleh mengalami pelbagai gejala PMS.

Tahu sindrom lelaki yang mudah marah

Sindrom lelaki yang mudah marah (STI) atau apa yang dikenali sebagai sindrom kemurungan lelaki, adalah keadaan di mana seorang lelaki mengalami kegelisahan, mudah tersinggung atau jengkel (mudah marah), keletihan, dan kemurungan. Keadaan ini juga dipengaruhi oleh keadaan hormon lelaki, khususnya hormon testosteron. Penurunan kadar testosteron pada lelaki boleh menyebabkan gejala kemurungan dan keadaan lain mood yang buruk.

Beberapa perasaan yang sering timbul ketika lelaki mengalami STI sebenarnya serupa dengan gejala PMS pada wanita seperti di bawah.

 • Marah
 • Risau
 • Mudah marah, jengkel, dan sensitif
 • Rasa antisosial dan tertekan

Menurut psikoterapis Jed Diamond, Ph.D., apabila gejala STI pada lelaki boleh berlaku dalam dua bentuk. Yang pertama adalah kemurungan yang teruk sehingga ideasi bunuh diri. Sementara bentuk kedua adalah dengan menjadi agresif, marah, dan melakukan kekerasan.

Selain gejala psikologi, terdapat juga beberapa keluhan fizikal yang sering dialami lelaki ketika mengalami STI.

 • Kehilangan keinginan seksual
 • Sakit belakang
 • Sakit kepala
 • Disfungsi seksual lelaki

Selain disebabkan oleh perubahan kadar testosteron, IMS juga dapat dipicu oleh tahap tekanan tinggi dan penurunan kadar serotonin di otak akibat diet atau diet yang salah (pengambilan nutrisi yang tidak seimbang).

Namun, harus diingat bahawa penurunan kadar testosteron bukan hanya disebabkan oleh tekanan dan perasaan depresi. Hormon ini juga boleh menurun kerana banyak faktor. Faktor-faktor ini termasuk penuaan (tahap hormon akan menurun 1% setiap tahun ketika lelaki berusia 40 hingga 70 tahun), penyakit, kegemukan, merokok, pengambilan alkohol, dan memilih diet yang salah.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mempunyai STI?

Sekiranya anda mengalami gejala STI yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk memastikan bahawa ia bukan gejala penyakit lain. Doktor anda mungkin mengesyorkan terapi hormon untuk membantu mengawal keparahan gejala STI.

Anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat untuk mengelakkan gejala muncul. Contohnya, dengan melakukan senaman secara teratur, menjaga diet seimbang, berehat secukupnya, berhenti merokok, dan menguruskan tekanan.

Sementara itu, jika ahli keluarga atau saudara anda mengalami simptom STI, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menolong mereka.

 • Berikan sokongan dan pemahaman, dan bersabarlah dengan mereka.
 • Cuba minta mereka untuk bercakap dan mendengar dengan teliti keluhan mereka.
 • Sekiranya anda, saudara, atau ahli keluarga menunjukkan tanda-tanda kemurungan atau gejala penyakit jiwa yang lain, atau menunjukkan fikiran atau tingkah laku atau cuba membunuh diri, segera hubungi talian kecemasan polis. 110 atau hotline Pencegahan Bunuh Diri (021)7256526/(021) 7257826/(021) 7221810.
 • Cuba buat mereka mengurangkan aktiviti yang boleh mencetuskan perasaan tidak selesa dan tekanan, sebaliknya mengajak mereka melakukan perkara yang mereka sukai.

Recent Posts