Ruam Kulit Kerana HIV: Punca, Gejala, dan Cara Mengatasinya

Kira-kira 90% orang yang dijangkiti HIV (ODHA) cenderung mengalami gejala kulit dalam bentuk ruam dalam beberapa bulan pertama setelah dijangkiti virus, lapor UC San Diego Health. Ruam adalah salah satu gejala awal HIV pada kulit yang biasanya berlangsung selama 2-4 minggu. Apa penyebabnya dan apa ciri ruam pada kulit yang menunjukkan jangkitan HIV?

Gejala ruam kulit pada orang dengan HIV

Ciri-ciri atau gejala HIV yang muncul pada kulit ditandai dengan pembentukan ruam makulopapular atau kulit.

Ruam adalah tompok merah kecil yang biasanya terkumpul rapat di satu tempat.

Ruam mungkin kelihatan merah terang pada orang berkulit cerah atau pucat. Walaupun pada kulit yang lebih gelap, ruam cenderung berwarna keunguan.

Kemunculan ruam HIV ini boleh disertai dengan munculnya bisul di mulut, alias sariawan atau luka HIV pada alat kelamin.

Gejala HIV / AIDS pada kulit sebenarnya hampir sama dengan ruam pada umumnya, seperti:

  • Ruam adalah dalam bentuk bintik merah yang sama rata.
  • Bahagian tengah ruam mempunyai lebam kecil.
  • Ruam itu gatal.
  • Kemunculan ruam merebak dari muka ke seluruh badan, termasuk kaki dan tangan.

Ruam tidak gatal selama 2-3 minggu pertama selepas ia muncul. Sekiranya HIV tidak segera dirawat, sistem kekebalan tubuh akan berkurang sehingga boleh menyebabkan ruam menjadi lebih merah, gatal, dan sakit.

Walaupun tidak kelihatan berbahaya, gejala awal HIV pada kulit ini mesti segera diperiksa oleh doktor agar komplikasi HIV tidak terjadi di masa depan.

Punca ruam pada kulit orang dengan HIV

Penyebab HIV adalah jangkitan virus yang menyerang dan merosakkan sel CD4 di dalam badan. Sel CD4 adalah sejenis sel darah putih dalam sistem imun yang berfungsi untuk melawan jangkitan.

Nah, kemunculan ruam pada badan berkait rapat dengan penurunan imuniti akibat jangkitan HIV.

Pada mulanya, gejala HIV hanya menimbulkan keluhan samar dan umum yang menyerupai gejala selesema, seperti demam HIV, sakit kepala, dan sakit tekak.

Gejala selesema biasanya disertai dengan penampilan 1-2 ruam di beberapa bahagian badan. Gejala ini adalah tindak balas semula jadi sistem kekebalan tubuh ketika melawan keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus di dalam badan.

Malangnya, sistem imun tidak cukup kuat untuk membunuh virus HIV.

Selain itu, munculnya ruam pada kulit orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA) juga dapat menjadi gejala jangkitan oportunistik tertentu, seperti jangkitan yis Candida.

Kemunculan jangkitan oportunistik ini menunjukkan bahawa jangkitan HIV telah memasuki tahap akhir, alias AIDS. Maksudnya, bukan hanya muncul sebagai tanda awal HIV, ruam juga dapat menjadi gejala AIDS pada kulit.

Terlepas dari faktor kekebalan tubuh, permulaan gejala HIV pada kulit juga dapat dipengaruhi oleh:

1. Kesan sampingan ubat

Orang dengan HIV dan AIDS (ODHA) yang telah memulakan rawatan dengan antiretroviral (ARV) mungkin mengalami kesan sampingan dalam bentuk ruam kulit.

Dilaporkan dari HIV.gov, terdapat 3 kumpulan ubat antiretroviral yang dapat menyebabkan ruam kulit pada orang dengan HIV, yaitu:

  • Inhibitor transkripase terbalik bukan nukleosida (NNRTI) atau perencat transkripase terbalik bukan nukleosida.
  • Inhibitor transkripase terbalik nukleosida (NRTI) atau perencat transkripase terbalik nukleosida.
  • Protease inhibitor (PI) atau protease inhibitor.

Ruam kulit yang paling biasa adalah kesan sampingan ubat nevirapine. Menurut HIV Pharmaco Vigilance, 5% pengguna nevirapine melaporkan ruam pada kulit mereka.

Ciri-ciri HIV pada kulit ini cenderung muncul dalam 1-2 minggu sejak memulakan rawatan. Namun, ada juga yang muncul dalam masa 1-3 hari. Dalam kes ini, bentuk ruam HIV umumnya seperti ruam campak.

Ruam akibat kesan sampingan ubat ARV cenderung merebak ke leher dan bahagian badan yang lain dengan corak simetri. Dalam beberapa kes, tekstur ruam juga dapat lebih menonjol dan kadang-kadang mengeluarkan sedikit cairan ketika dikupas.

Secara umum, gejala HIV pada kulit akan hilang ketika tubuh sudah mulai terbiasa dengan kesan sampingan rawatan ARV.

2. Sindrom Stevens-Johnson

Sindrom Stevens-Johnson (SJS) adalah keadaan yang berlaku akibat hipersensitiviti ubat dan mengancam nyawa.

SJS dipercayai gangguan sistem kekebalan tubuh yang disebabkan oleh jangkitan, ubat-ubatan, atau kedua-duanya. SJS biasanya bermula dengan demam dan sakit tekak sekitar 1-3 minggu setelah memulakan terapi antiretroviral.

Gejala HIV pada kulit akibat SJS biasanya dicirikan oleh penampilan bisul atau luka dengan bentuk yang tidak teratur. Lesi kulit ini muncul di mulut, alat kelamin, dan dubur.

Ukuran lesi atau bisul biasanya 1 inci atau 2.5 sentimeter (cm) dan merebak di wajah, perut, dada, kaki, ke telapak kaki.

Nevirapi n e dan abacavir adalah 2 jenis ubat antiretroviral dengan risiko tertinggi menyebabkan SJS.

3. Dermatitis seborrheic

Dermatitis seborrheic adalah salah satu penyebab ruam yang paling biasa pada orang dengan HIV / AIDS. Gejala kulit ini muncul pada sekitar 80% orang dengan HIV dan didiagnosis sebagai komplikasi penyakit.

Ruam dermatitis seborrheic biasanya kelihatan merah dan bersisik yang suka muncul di kawasan kulit berminyak, seperti kulit kepala, muka, dan dada.

Dalam kes yang lebih teruk, ruam HIV pada kulit mungkin muncul dengan ciri khas jerawat di sekitar wajah, belakang dan dalam telinga, hidung, alis, dada, punggung atas, atau ketiak.

Punca ruam ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, penurunan imuniti adalah salah satu pencetus penampilan dermatitis seborrheic.

Cara merawat ruam kulit bagi penghidap HIV

Ruam biasanya hilang dan hilang dalam 1-2 minggu setelah memulakan rawatan dengan antiretroviral (ARV).

Untuk mempercepat penyembuhan gejala HIV pada kulit, biasanya ubat khas diperlukan dari doktor yang akan diresepkan setelah anda menjalani pemeriksaan.

Beberapa ubat yang biasanya diberikan oleh doktor untuk merawat gejala ruam HIV termasuk:

1. Krim hidrokortison

Kandungan steroid dalam krim atau salap hidrokortison ini berfungsi untuk mengurangkan gatal dan bengkak akibat ruam yang muncul.

2. Benadryl atau diphenhydramine

Antihistamin, seperti diphenhydramine, dapat menyekat kesan bahan kimia yang menyebabkan gatal, sehingga melegakan sensasi kulit gatal.

Namun, perlu diingat bahawa penggunaan ubat boleh berjaya sekiranya anda mengikuti arahan penggunaan dan sesuai dengan penyebab ruam kulit.

Selain menggunakan ubat-ubatan, anda akan disarankan untuk menghindari sinar matahari langsung agar ruam HIV tidak bertambah buruk.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Segera berjumpa doktor sekiranya ruam merebak dengan cepat dengan lepuh pada kulit dan demam. Lebih-lebih lagi, jika ruam HIV pada kulit ternyata menjadi gejala ketika jangkitan HIV telah sampai ke peringkat akhir, jangan berlengah untuk berjumpa doktor.

Di samping itu, anda juga perlu segera berjumpa doktor sekiranya kemunculan gejala HIV pada kulit juga disertai dengan tanda-tanda alahan yang teruk, contohnya:

  • Degupan jantung
  • Susah bernafas
  • Kehilangan kesedaran

Sekiranya ruam muncul sejurus selepas anda mengambil ubat baru, hentikan pengambilan ubat dengan segera dan bincangkannya dengan doktor anda sekali lagi.

Ruam kulit memang salah satu gejala yang dapat menunjukkan anda menghidap HIV.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa Anda tidak pasti dijangkiti virus HIV walaupun ruam muncul di badan anda, terutamanya jika anda tidak mempunyai risiko dijangkiti HIV.

Sekiranya anda masih ragu, berjumpa dengan masalah penyakit kelamin anda dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Recent Posts