8 Pilihan Makanan untuk Wanita untuk Cepat Klimaks |

Semasa anda bersenang-senang melakukan hubungan seks, kadang-kadang wanita sering mengalami kesukaran untuk mencapai klimaks atau orgasme. Menariknya, ternyata ada jenis makanan tertentu yang diklaim dapat membantu wanita klimaks dengan lebih cepat. Namun, adakah makanan rangsangan seksual wanita ini benar-benar berkesan? Lihat penjelasan di bawah, ya!

Pelbagai jenis makanan supaya wanita cepat klimaks (orgasme)

Dorongan seks rendah adalah perkara biasa dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja.

Namun, berbanding lelaki, wanita cenderung mengalami penurunan keinginan seksual lebih kerap.

Penurunan gairah seksual wanita boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari turun naik hormon, kesan sampingan pil kawalan kelahiran, kurang tidur, keletihan, atau menopaus.

Walaupun begitu, penurunan nafsu seks bukanlah akhir dari segalanya.

Makan makanan sihat yang kaya dengan nutrien tertentu didakwa dapat membantu memulihkan panas nafsu seks di ranjang bersama pasangan.

Pakar kesihatan juga mendedahkan bahawa makanan ternyata mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kesihatan kehidupan seks yang lebih baik dan intim.

Itulah sebabnya, penting untuk memperhatikan pengambilan makanan pemakanan harian.

Berikut adalah senarai makanan yang boleh menjadi cara untuk meningkatkan rangsangan seksual sehingga wanita cepat klimaks (orgasme):

1. Ikan berlemak

Ikan berlemak seperti salmon, tuna, dan sardin adalah sumber utama omega-3.

Selain mengurangkan keradangan di dalam badan dan meningkatkan kesihatan jantung, makanan yang mengandungi omega-3 juga membantu meningkatkan kadar dopamin di otak, yang dapat menjadi perangsang seks bagi wanita.

Itu tidak berhenti di situ, penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Sel Penuaan menunjukkan bahawa makan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 dapat memanjangkan usia pembiakan ibu.

Ini bermaksud, omega-3 boleh dikatakan baik untuk kesihatan pembiakan anda.

2. Coklat

Coklat mengandungi afrodisiak dan magnesium yang boleh membuat anda lebih santai.

Aphrodisiac adalah bahan yang dapat meningkatkan rangsangan seksual seseorang.

Selain itu, coklat gelap mengandungi sebatian feniletilamina yang bertugas melepaskan endorfin untuk meningkatkan keinginan seksual.

Maksudnya, coklat mungkin menjadi salah satu pilihan makanan bagi wanita untuk klimaks lebih cepat. Kesan coklat terhadap seksualiti wanita telah diuji oleh beberapa kajian.

Salah satunya menyatakan bahawa pengambilan coklat dapat meningkatkan skor FSFI (Indeks Fungsi Seksual Wanita) atau indeks fungsi seksual pada wanita.

3. Bayam

Tidak ramai yang tahu bahawa bayam adalah sumber makanan yang dapat meningkatkan gairah seksual wanita kerana diperkaya dengan magnesium.

Magnesium mempunyai fungsi utama melebarkan saluran darah sehingga aliran darah ke kawasan intim menjadi lebih lancar dan membuat wanita mudah teruja.

Selain bayam, makanan berupa sayur-sayuran hijau lain yang mengandungi folat juga dapat meningkatkan gairah seksual wanita untuk cepat klimaks.

Sayuran hijau yang boleh menjadi pilihan makanan untuk gairah seksual wanita, seperti:

  • Brokoli
  • Kobis
  • Kale
  • Kobis
  • Pok choy

4. Tiram

Tiram adalah salah satu makanan yang boleh dimakan oleh wanita agar cepat klimaks.

Ini kerana tiram sangat tinggi zink, yang dapat membantu meningkatkan gairah seksual dengan merangsang pengeluaran hormon testosteron.

Selain itu, tiram dapat mengoptimumkan fungsi sistem saraf kerana kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi.

Jangan berhenti di situ, tiram mengandungi dopamin, yang merupakan hormon yang muncul semasa orgasme dan diketahui dapat meningkatkan rangsangan seksual.

5. Epal

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih sihat dan segar, epal boleh menjadi pilihan satu jenis makanan untuk membantu wanita klimaks lebih cepat.

Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Arkib Ginekologi dan Obstetrik .

Penyelidikan yang melibatkan 7,030 wanita di Itali menunjukkan bahawa makan epal secara berkala dikaitkan dengan seksualiti wanita.

Walau bagaimanapun, kajian itu tidak membuktikan sama ada epal terbukti berkesan sebagai makanan sehingga wanita cepat klimaks (orgasme).

Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

6. Ginseng

Salah satu ramuan yang mungkin berguna sebagai makanan bagi wanita untuk cepat klimaks adalah ginseng.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Psychiatry Research membuktikan kesan ginseng untuk melawan disfungsi seksual pada wanita dan lelaki.

Malangnya, kajian tidak dapat menunjukkan kesan langsung antara ginseng dan gairah seksual wanita.

Untuk lebih meyakinkan, kajian lanjutan diperlukan untuk membuktikan kesan ginseng terhadap peningkatan dorongan seks wanita.

7. Saffron

Saffron adalah tanaman herba yang kini sedang berkembang kerana ia dibicarakan di mana-mana.

Tumbuhan ini dikatakan berkhasiat untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

Jurnal Psikofarmakologi Manusia: Klinikal dan Eksperimental menyebutkan bahawa safron boleh digunakan sebagai ramuan untuk memperbaiki beberapa masalah seksual, termasuk terangsang, pelinciran, dan kesakitan.

Itulah sebabnya, safron berpotensi menjadi salah satu makanan utama untuk gairah seksual wanita.

8. Fenugreek

Kajian yang diterbitkan di Penyelidikan Fitoterapi menilai kesan ekstrak biji fenugreek pada hormon seks dan fungsi seksual wanita.

Kajian ini dilakukan pada wanita dengan kitaran haid normal tetapi mengalami dorongan seks yang rendah.

Hasilnya, ekstrak fenugreek terbukti dapat meningkatkan testosteron dan keinginan seksual dan gairah wanita.

Atas dasar ini, ramuan herba yang mempunyai bahasa Latin Trigonella foenum-graecum Ini mungkin salah satu pilihan makanan bagi wanita untuk cepat klimaks.

Makanan yang disebutkan di atas boleh dijadikan pilihan agar wanita cepat klimaks atau orgasme.

Walau bagaimanapun, keberkesanan lapan makanan perangsang wanita mungkin perlu dikaji lebih lanjut.

Sekiranya anda mencari cara untuk meningkatkan keinginan seksual, anda harus berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.

Doktor anda mungkin mencadangkan agar anda mengambil langkah-langkah yang telah terbukti berkesan dan disesuaikan dengan keadaan kesihatan anda.

Di samping itu, pastikan anda mengadakan perbincangan terbuka dengan pasangan anda mengenai keadaan atau aduan ini. Anda mungkin juga memerlukan bantuan kaunselor atau ahli terapi.

Recent Posts