Opioid Adalah Penghilang Rasa Sakit, Tetapi Apakah Jenis dan Adakah Itu Sah?

Opioid adalah salah satu ubat penghilang rasa sakit yang paling banyak digunakan dalam perubatan. Walau bagaimanapun, seperti ubat lain, opioid tidak boleh digunakan secara sembarangan. Berikut adalah faedah, jenis, dan kesan sampingan opioid yang perlu anda ketahui.

Penggunaan opioid dalam perubatan

Opioid adalah ubat penahan sakit yang berfungsi dengan reseptor opioid di dalam sel badan. Ubat ini dibuat dari tanaman poppy seperti morfin (Kadian, Ms Contin) atau disintesis di makmal seperti fentanyl (Actiq, Duragesic).

Apabila opioid masuk dan mengalir dalam darah, ubat yang satu ini akan melekat pada reseptor opioid pada sel otak, saraf tunjang, dan organ lain yang terlibat dalam kesakitan dan keseronokan. Sel-sel kemudian melepaskan isyarat peredam sakit dari otak ke badan dan melepaskan sejumlah besar dopamin ke seluruh badan dan menimbulkan perasaan senang.

Biasanya kelas ubat yang tergolong dalam opioid digunakan untuk mengurangkan kesakitan sederhana hingga teruk. Contohnya, untuk membantu mengawal kesakitan yang anda alami selepas pembedahan.

Jenis opioid

Berikut adalah pelbagai jenis opioid dari preskripsi hingga haram:

Opioid yang ditetapkan

Opioid preskripsi biasanya digunakan untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk. Di samping itu, ubat ini biasanya diresepkan selepas pembedahan atau kecederaan dan merawat kesakitan yang berkaitan dengan barah.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini opioid juga banyak diresepkan untuk merawat sakit bukan barah kronik seperti sakit belakang dan osteoartritis.

Jenis ubat yang termasuk dalam opioid preskripsi adalah kodein, morfin, metadon, oksikodon (seperti OxyContin®), dan hidrokodon (seperti Vicodin®).

Fentanyl

Fentanyl adalah ubat penghilang rasa sakit buatan yang digunakan untuk merawat kesakitan teruk seperti barah dan pembedahan. Jenis opioid ini 50 hingga 100 kali lebih kuat daripada morfin. Ubat ini diresepkan dalam bentuk patch (patch) yang perlu diganti setiap 72 jam.

Heroin

Heroin adalah jenis ubat opioid yang haram dan sangat ketagihan. Ubat ini dibuat dari morfin, yang merupakan bahan semula jadi yang diekstrak dari biji benih pelbagai tanaman poppy yang tumbuh di Asia Tenggara dan Barat Daya, Mexico, dan Colombia.

Heroin biasanya digunakan sebagai ubat bius yang cukup ampuh dalam prosedur pembedahan. Apabila heroin memasuki otak dan mengikat reseptor opioid pada sel di pelbagai kawasan, anda biasanya tidak akan merasa sakit walaupun semasa pembedahan. Sebaliknya, heroin juga dapat memberikan kesenangan dan mempengaruhi degupan jantung, tidur, dan pernafasan anda.

Kesan sampingan opioid

Opioid adalah ubat dengan kesan sampingan yang tidak dapat diabaikan. Pada dos yang lebih rendah, opioid biasanya menyebabkan pelbagai kesan sampingan seperti:

  • Sembelit
  • Mual, muntah dan mulut kering
  • Mengantuk dan pening
  • pusing
  • Kemurungan
  • Gatal dan berpeluh
  • Menurunkan tahap testosteron

Walaupun pada dos yang lebih tinggi biasanya dapat memperlahankan pernafasan dan degupan jantung anda. Sekiranya dibiarkan keadaannya sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan kematian.

Di samping itu, perasaan senang yang disebabkan oleh opioid biasanya membuat anda ketagih. Akibatnya, opioid adalah ubat-ubatan yang sangat ketagihan dan boleh menyebabkan gejala penarikan jika dihentikan.

Untuk mengurangkan kesan sampingan yang boleh membahayakan anda, anda tidak boleh menggunakannya tanpa kebenaran doktor. Sentiasa mematuhi peraturan minum seperti yang ditetapkan. Juga, pastikan doktor anda mengetahui semua ubat dan suplemen yang anda ambil bersama dengan opioid.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found