Pelbagai Kaedah Rawatan Ubat dan Alergi |

Rawatan alahan secara semula jadi

Reaksi alergi tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, jadi anda mesti bersedia menghadapi reaksi yang boleh muncul pada bila-bila masa. Walaupun begitu, terdapat pelbagai jenis ubat dan kaedah rawatan yang dapat membantu anda menjalani kehidupan yang sihat walaupun anda mengalami alahan.

Rawatan juga bergantung pada jenis dan tujuannya. Terdapat ubat-ubatan yang bertujuan untuk mencegah timbulnya alergi, melegakan gejala, atau merawat reaksi berbahaya seperti anafilaksis.

Sebelum rawatan perubatan, anda mungkin dinasihatkan untuk menangani alahan secara semula jadi. Cara semula jadi juga disyorkan untuk pesakit yang tidak boleh mengambil ubat alergi, misalnya kerana mereka mempunyai alahan ubat atau tidak tahan dengan kesan sampingan.

Itulah sebabnya anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil sebarang jenis ubat alergi. Ubat alergi boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.

Reaksi alergi biasanya muncul dalam bentuk pening, pembuangan lendir yang berlebihan, ruam kulit, dan gejala alergi sebelumnya yang semakin teruk.

Dalam kes tertentu, alahan ubat boleh menyebabkan reaksi teruk seperti sesak nafas, serangan asma, dan penurunan tekanan darah yang drastik. Cara terbaik untuk mencegah reaksi ini adalah dengan mengenal pasti ubat apa yang menyebabkannya.

Sekiranya anda lebih suka kaedah semula jadi untuk mengatasi alahan, berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda cuba.

1. Ubat semula jadi untuk alahan tungau dan habuk

Tungau dan habuk adalah alergen biasa. Anda boleh merawat alahan secara semula jadi tanpa ubat dengan memastikan rumah anda bebas dari tungau dan habuk. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan.

 • Bersihkan perabot berlapis secara berkala dengan mencuci atau memakai penyedut habuk .
 • Bersihkan permukaan perabot dengan kain lembap untuk mengelakkan habuk terbang lebih jauh.
 • Bersihkan sudut rumah dengan penyedut habuk dilengkapi dengan penapis HEPA.
 • Gunakan penutup lantai vinil atau kayu, bukan permaidani.
 • Gunakan bantal dan selimut sintetik.

2. Elakkan alergen udara dari persekitaran

Asap, debunga, dan pencemaran adalah contoh alergen udara dari persekitaran. Seboleh-bolehnya, elakkan perjalanan dalam cuaca kering dan berangin kerana keadaan ini dapat menyebarkan habuk, asap dan debunga lebih jauh.

Sekiranya anda mesti melakukan perjalanan, pakai cermin mata membungkus untuk melindungi seluruh mata. Elakkan kawasan dengan banyak rumput, seperti taman atau ladang. Sebaik sahaja anda sampai di rumah, mandi, cuci rambut, dan ganti semua pakaian anda.

3. Kawal kelembapan haiwan kesayangan

Sekiranya anda alah kepada haiwan peliharaan, anda boleh mengatasi alahan secara semula jadi dengan mengawal bulu dan kotorannya. Potong bulu mereka dengan kerap, mandi sekurang-kurangnya setiap dua minggu, dan bersihkan kandang dan kotak sampah.

Jangan biarkan haiwan peliharaan masuk ke dalam bilik, apalagi di atas tilam dan bantal. Pastikan haiwan peliharaan tinggal di luar rumah, atau sediakan bilik khas untuk mereka.

4. Ubah diet anda

Sekiranya bahan makanan terbukti mencetuskan reaksi alergi di dalam badan anda, hentikan pengambilannya. Jangan mengujinya dengan makan lagi dalam jumlah kecil atau mencubanya berulang kali kerana anda mungkin mengalami reaksi alergi yang teruk.

Sentiasa perhatikan label bungkusan makanan yang anda beli. Makanan yang menyebabkan alahan anda mungkin mempunyai nama lain dalam senarai ramuan. Ingat nama-nama ini dan hindarkan seberapa banyak yang mungkin.

5. Rawat alahan dengan bahan semula jadi

Selain mengelakkan pencetus alergi dan membuat perubahan gaya hidup, anda juga dapat merawat gejala alergi dengan bahan semula jadi.

Berikut adalah pelbagai ramuan yang dipercayai berpotensi mengatasi alahan, tetapi perlu diingat juga ada kemungkinan anda mengalami alahan terhadap bahan-bahan ini:

 • gel aloe vera,
 • Centella asiatica atau gotu kola,
 • minyak pokok teh,
 • oatmeal,
 • pelembap kulit dari minyak kelapa,
 • minyak pudina, dan
 • probiotik dan prebiotik.

6. Akupunktur

Akupunktur dipercayai dapat membantu mengurangkan reaksi alahan pada sistem pernafasan termasuk kesannya seperti rhinitis alergi, asma, dan sinusitis. Ini terdapat dalam puluhan kajian yang diterbitkan di American Journal of Rhinology & Allergy .

Akupunktur juga berpotensi untuk melegakan gatal akibat dermatitis atopik. Tidak jelas apa yang membuat akupunktur mempengaruhi alahan, tetapi mekanisme akupunktur yang melibatkan sistem saraf dan hormon mungkin terlibat.

7. Mencuci hidung

Mencuci hidung berguna untuk merawat gejala alahan pada sistem pernafasan. Seperti namanya, anda akan mencuci hidung untuk memudahkan pernafasan dan mengeluarkan lendir yang terbentuk akibat alahan.

Anda boleh menggunakan alat yang disebut periuk neti serta larutan masin khas untuk mencuci hidung. Cukup tuangkan larutan dari periuk neti ke dalam satu lubang hidung, kemudian keluar yang lain. Lakukan secara berkala sehingga gejalanya mereda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found