Kanak-kanak Sukar Makan? Inilah sebab dan cara mengatasinya

Selera kanak-kanak sukar untuk diramal. Ada kalanya dia sangat lapar akan makanan, tetapi pada masa lain dia mungkin menolak makanan yang kamu berikan kepadanya. Keadaan ini sering membuat ibu bapa risau akan keperluan pemakanan dan pemakanan anak mereka, sama ada mereka masih dipenuhi atau tidak. Oleh itu, mengapa sukar bagi kanak-kanak untuk mengawal selera makan mereka sehingga sukar makan? Berikut adalah penjelasan dan cara menangani kanak-kanak yang sukar makan.

Sebab mengapa kanak-kanak kecil sukar makan

Anak-anak yang sukar makan benar-benar membuat ibu bapa merasa cemas kerana bimbang makanan mereka tidak akan dipenuhi. Selera kanak-kanak yang tidak dapat diramalkan inilah yang sering menjadikannya sukar untuk dimakan.

Akibatnya, anak-anak sering menolak pelbagai jenis makanan yang anda tawarkan. Berikut adalah beberapa sebab mengapa kanak-kanak tidak mahu makan.

Tabiat makan yang tidak dapat diramalkan

Memetik dari Family Doctor, tabiat makan anak kecil boleh menjadi penyebab kesukarannya makan. Kadang-kadang, ada kalanya anak-anak mahu makan menu makanan yang sama dalam satu minggu. Kemudian pada minggu berikutnya anak itu tidak mahu menjamah makanan yang disukainya minggu lalu.

Di samping itu, tabiat makan tidak sihat lain yang boleh mencetuskan kanak-kanak untuk sukar makan adalah: makanan ringan pada waktu makan.

Dilaporkan di halaman About Kids Health, kebiasaan ini membuat anak-anak enggan makan pada waktu yang dijadualkan.

Berikut adalah beberapa tabiat lain yang menyukarkan makan kanak-kanak:

 • Kanak-kanak minum terlalu banyak jus dan minuman bergula yang lain
 • Kanak-kanak kurang bergerak sehingga mereka tidak membakar tenaga yang menjadikan mereka kurang lapar

Walaupun sering mengganggu dan membimbangkan, kebiasaan makan ini tidak perlu dibimbangkan kerana sering dialami oleh setiap anak.

Tetapi jika ia berlangsung terlalu lama, segera berjumpa doktor agar pengambilan pemakanan anak anda tidak terganggu.

Sensitif atau alergi terhadap makanan tertentu

Kadang-kadang ada keadaan yang membuat anak sensitif terhadap makanan tertentu, seperti celiac. Ini adalah reaksi terhadap protein dan gluten dalam badan dan menjadikan anak tidak selesa bahkan merasa sakit ketika makan makanan tertentu.

Pemakan Picky atau memilih makanan

Kanak-kanak biasanya suka pemakan pemilih atau pemakan pemilih. Keadaan ini agak normal pada sesetengah kanak-kanak. Apabila menghadapi keadaan ini, berikan anak anda pelbagai pilihan makanan berkhasiat dan biarkan dia memilih makanan yang ingin dimakannya.

Mungkin anda ingin memberi si kecil makanan ringan kegemaran di antara makanan baru yang lain. Namun, teruskan anak-anak asyik dengan makanan ringan mereka dan elakkan memaksa mereka makan makanan tertentu. Ini boleh trauma anak dan menimbulkan masalah baru.

Kanak-kanak itu mempunyai beberapa masalah kesihatan

Orang dewasa sering mengadu tidak mempunyai selera makan ketika badan mereka tidak sihat, begitu juga dengan kanak-kanak. Beberapa masalah yang menyukarkan makan bayi adalah masalah kesihatan, seperti:

 • Sakit tekak
 • ruam
 • Demam
 • Tumis
 • Sembelit
 • kekurangan zat besi
 • Jangkitan saluran kencing
 • Anemia
 • Selesema
 • Sakit perut

Sekiranya keadaan ini berlangsung lebih dari seminggu dan tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor untuk berunding.

Cara mengatasi kanak-kanak yang sukar makan

Apabila keadaan ini dibiarkan berterusan, ini tentunya boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan si kecil dan membuat ibu bapa menjadi cemas.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan sebagai langkah pertama untuk mengatasi kanak-kanak yang sukar makan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Buat jadual makan yang betul

Menentukan waktu makan sangat penting bagi kanak-kanak kecil. Ini dilakukan agar dia memahami konsep lapar dan dahaga sehingga pemakanan dan pemakanan si kecil masih terpenuhi.

Sekiranya jadual yang telah dibuat habis, berikut adalah petua yang boleh anda cuba mengembalikannya, dipetik oleh Family Doctor:

Memberitahu anak-anak waktu makan

Kira-kira 5-10 minit sebelum waktu makan, beritahu si kecil bahawa akan tiba masanya untuk makan. Anak-anak mungkin letih setelah melakukan aktiviti, akibatnya mereka akan malas makan dan lebih suka berehat.

Membuat notis sebelum waktu makan memberi anak anda masa untuk menyejukkan badan sebelum makan dan bersiap.

Perkenalkan anak-anak dengan rutin harian

Berusia dua tahun ke atas, kanak-kanak sudah memahami rutin harian. Pukul berapa dia bangun, makan, tidur dan bermain. Anak anda akan merasa lebih selesa dengan rutin dan jadual yang dapat diramalkan, jadi tetapkan waktu makan biasa.

Jadikan waktu makan menyeronokkan

Buat suasana yang menyenangkan semasa makan. Sekiranya persekitaran tempat makan menyenangkan dan selesa, anak anda akan menantikan waktu makan keluarga. Elakkan kemarahan semasa makan yang boleh mencetuskan trauma pada kanak-kanak.

Tetapkan harapan anda

Elakkan menjaga harapan terlalu tinggi agar anak mematuhi semua 'peraturan' yang telah dibuat. Elakkan memaksa anak anda yang masih berusia 3 tahun untuk menggunakan alat makan yang betul.

Bagi sebilangan kanak-kanak, beberapa makanan mungkin lebih senang dimakan dengan tangan mereka daripada menggunakan sudu, jadi biarkan mereka melakukannya.

Beri makanan ringan yang sihat

Setiap hari, anak anda mesti memenuhi corak makan 3 kali sehari dan mempunyai 2 makanan ringan. Kanak-kanak berumur 2-5 tahun biasanya tidak cukup makan pada satu masa untuk tetap kenyang sehingga makan seterusnya.

Berikan makanan ringan yang sihat untuk anak anda di antara waktu makan, seperti keju, yogurt, irisan buah, potongan daging, atau keropok gandum yang ditutupi mentega kacang. Kaedah ini dilakukan untuk mengatasi kanak-kanak yang sukar makan.

Tetapi ingat untuk menghadkan bahagian supaya tidak terlalu banyak. Juga, elakkan memberi makanan ringan sebelum waktu makan.

Sebabnya, ini boleh membuatkan anak berasa kenyang terlebih dahulu. Perut kosong adalah masa yang tepat untuk memberi makan anak kecil anda.

Bagaimana jika kanak-kanak itu melangkau makanan? Anda boleh memberikan makanan ringan yang sihat beberapa jam selepas itu.

Dengan kaedah ini, anda dapat memastikan anak anda tidak kelaparan terlalu lama atau mengalami masalah makan.

Fleksibel dengan menu makanan

Memberi menu makanan kepada kanak-kanak tidaklah mudah, jadi anda perlu fleksibel dalam proses memasak.

Sekiranya anak anda sukar makan sayur, sesekali anda mungkin boleh menghancurkan sayur-sayuran dan mencampurkannya ke dalam daging lembu dengan rasa manis yang sering disukai oleh kanak-kanak.

Sekiranya anak anda tidak mahu makan nasi, berikan karbohidrat lain seperti membuat mi tek-tek atau spaghetti carbonara yang rasanya enak.

Untuk mempermudahnya, anda boleh membuat senarai makanan yang disukai anak kecil anda dengan bertanya kepadanya secara langsung.

Libatkan anak-anak dalam proses memilih menu dan bahan-bahan memasak supaya si kecil anda merasa senang dengan makanan.

Memasak dengan anak-anak

Jangan membayangkan proses memasak yang tidak kemas, tetapi faedah di sebalik itu. Kids Health menjelaskan, terdapat beberapa faedah memasak dengan anak-anak selain menjadikannya lebih mudah untuk dimakan, iaitu:

Membina kemahiran asas kanak-kanak

Proses memasak berkisar pada ukuran hidangan makanan tertentu, misalnya nasi, telur, dan tepung. Aktiviti ini dapat membuat kanak-kanak belajar mengira nombor sederhana.

Apabila anda membaca resipi dengan si kecil, ini juga cara untuk memperkenalkan kata-kata baru kepadanya. Ia juga dapat melatih kemahiran mendengar kanak-kanak, selain menjadikannya lebih mudah untuk dimakan.

Anak-anak mencuba perkara baru

Pada usia 2-5 tahun, kanak-kanak senang mencuba perkara baru. Apabila anda membawanya ke dapur, dia akan belajar membuka perkara baru. Dia akan melihat proses memasak dan menu makanan yang belum pernah dirasakan sebelumnya.

Memasak bersama dapat mendorong anak-anak untuk mencuba makanan baru yang anda buat. Sudah tentu, ini dapat mengurangkan anak enggan makan atau bahkan sukar makan.

Meningkatkan keyakinan

Apabila si kecil mengambil bahan seperti yang dia mahukan, itu adalah salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan anak. Libatkan anak dalam penyediaan makanan sehingga dia merasa diperlukan dan penting dalam peranan memasak.

Menjadikan menu kelihatan lebih menyeronokkan

Sediakan makanan yang sihat dan enak dengan paparan yang menarik selera kanak-kanak walaupun anda memerlukan lebih banyak usaha untuk mencari resepinya. Tetapi tetap memperhatikan bahagian makanan anak mengikut umurnya.

Seorang kanak-kanak berumur 2 tahun harus menerima 2 sudu besar setiap sayur-sayuran, nasi dan daging. Sekiranya anak anda masih lapar, anda boleh menambah bahagiannya.

Di samping itu, elakkan memaksa anak menghabiskan semua makanannya untuk mengelakkan trauma. Apabila mereka merasa kenyang, biarkan si kecil berhenti makan.

Tidak memberi makanan sebagai ganjaran atau hukuman

Sebaiknya elakkan menjadikan makan sebagai ganjaran atau hukuman. Sekiranya anak anda tidak makan, terima penolakannya.

Walaupun anda bimbang, jangan tunjukkan bahawa anda kecewa dengan penolakan itu. Sekiranya seorang kanak-kanak hanya mencari perhatian, kemarahan sesuai dengan keinginannya. Tingkah laku ini akan menjadi kebiasaan pada masa akan datang.

Bilakah saya harus berjumpa doktor untuk merawat kanak-kanak yang sukar makan?

Anda perlu risau sekiranya keadaan kanak-kanak itu sukar makan ini telah berlangsung lebih dari dua minggu dan mempengaruhi berat badannya.

Sekiranya anda ingin berjumpa doktor, terdapat beberapa soalan yang boleh anda ajukan, seperti:

 • Berapa banyak makanan yang harus dimakan oleh seorang kanak-kanak pada usia satu hari?
 • Adakah terdapat makanan yang boleh dicuba pada anak setiap hari?
 • Adakah perlu menyediakan makanan tambahan, seperti protein tinggi, untuk meningkatkan pemakanan anak-anak?
 • Adakah perlu memberi susu formula berkalori tinggi untuk meningkatkan berat badan anak?
 • adalah pemakan pemilih boleh hilang dari tabiat makan anak?
 • Sekiranya anda bimbang jika anak anda tidak akan makan selama beberapa hari berturut-turut?

Soalan di atas dapat disesuaikan dengan keperluan dan keadaan anak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts