Jangan Lakukan Ini untuk Menghilangkan Luka Bakar atau Besi •

Apa sahaja yang anda lakukan, pastikan anda berhati-hati dan terus mengetahui keadaan sekeliling anda. Sekiranya anda sedikit cuai, akibatnya boleh menjadi sangat serius. Contohnya, ketika seseorang berjalan berhampiran motosikal dan kakinya secara tidak sengaja menyentuh ekzos yang masih sangat panas. Atau ketika menyeterika pakaian, seterika panas boleh jatuh dan mencederakan kulit. Ini boleh menyebabkan luka bakar dan anda harus segera mengatasinya.

Mengenali jenis luka bakar

Dalam dunia perubatan, luka bakar biasanya dibezakan berdasarkan tahap kerosakan pada tubuh. Tiga jenis luka bakar adalah seperti berikut.

Melecur darjah pertama

Berbanding dengan luka bakar yang lain, luka bakar tahap pertama paling tidak parah dan kerosakan pada kulit kurang teruk. Anda akan segera merasa sakit dan panas pada kulit yang terkena ekzos atau besi. Kulit akan menjadi merah dan dalam beberapa kes membengkak. Ini kerana haba ekzos atau besi merosakkan lapisan atas kulit anda (epidermis). Sekiranya ekzos atau permukaan besi yang bersentuhan dengan kulit tidak terlalu panas, biasanya anda akan mengalami luka bakar jenis ini.

Melecur darjah kedua

Luka bakar ekzos atau besi panas biasanya tergolong dalam kategori luka bakar darjah kedua. Panas akan meresap ke beberapa lapisan kulit di bawah epidermis dan menyebabkan rasa sakit, panas, bengkak, dan lecet pada kulit. Pada kulit yang melepuh, akan muncul sejenis gelembung yang berisi cecair. Jangan letakkan gelembung ini dengan sengaja, kerana ini akan menyebabkan kulit anda terkena jangkitan lagi.

Luka bakar darjah tiga

Luka bakar yang telah merosakkan semua lapisan kulit dan tisu di dalamnya dikenali sebagai luka bakar tahap ketiga. Tidak seperti luka bakar tahap pertama dan kedua, anda biasanya tidak akan merasakan kesakitan dan kelembutan. Luka bakar tahap ketiga dicirikan oleh kulit yang dihitam oleh hangus atau putih dan kering akibat terik.

Pertolongan cemas untuk pembakaran ekzos atau besi

Anda harus menghubungi pusat kesihatan untuk mendapatkan rawatan profesional, terutamanya jika anda mengalami luka bakar tahap kedua atau ketiga. Walaupun anda tidak bersentuhan langsung dengan api, besi dapat memanaskan hingga 200 darjah Celsius dan rata-rata haba ekzos adalah 300 darjah Celsius.

Biasanya doktor akan menetapkan salap kolagenase, larutan garam, dan ubat sakit. Sekiranya jangkitan berlaku, anda mungkin memerlukan antibiotik. Oleh itu, ingat bahawa tindakan berikut hanyalah rawatan pertama, bukan rawatan utama untuk menyembuhkan luka bakar anda.

  • Segera jalankan air sejuk (bukan air ais) selama kira-kira 20 minit pada kulit yang cedera sebelum kulit mula melepuh. Air akan mengelakkan panas sampai ke lapisan kulit yang lebih dalam.
  • Siapkan kain lembut atau kain kasa yang telah dibasahi dengan air sejuk. Tepuk perlahan kain di atas api. Hati-hati ketika melekatkan kain pada luka kerana biasanya luka bakar akan terasa menyengat.
  • Untuk menjana semula tisu kulit dan menghilangkan rasa sakit, sapukan salap bakar yang boleh anda beli di farmasi pada kulit yang cedera. Pilih salap bakar yang mengandungi bahan semula jadi seperti rimpang Coptidis (Rimpang Coptidis), batang Phellodendri (Phellodendri chinensis), akar Scutellariae (Scutellariae radix), dan minyak bijan. Bahan-bahan semula jadi ini berpotensi untuk membantu mengekalkan kelembapan pada kulit yang terbakar.
  • Jangan biarkan luka bakar terbuka atau gosokkan pada kain atau benda lain. Gayakan luka bakar dengan pembalut luka steril (kain kasa steril) dan pembalut longgar. Anda harus melakukan rawatan luka dua kali sehari sehingga luka sembuh.

Apa yang tidak boleh dilakukan dengan pembakaran ekzos atau besi

Anda mungkin pernah mendengar beberapa cara lain untuk merawat luka bakar atau besi. Salah satu kaedah yang popular adalah menggunakan ubat gigi atau ubat gigi pada luka bakar kerana sensasi penyejukan akan melegakan luka. Namun, ternyata cara yang sering anda dengar tidak semestinya dapat menyembuhkan luka bakar. Sebahagian daripada mereka bahkan boleh menyebabkan komplikasi dan membahayakan kulit. Berikut adalah perkara yang tidak boleh dilakukan pada pembakaran ekzos atau besi.

1. Sapukan ubat gigi pada luka bakar

Di Indonesia, biasanya pertolongan cemas yang diberikan jika seseorang secara tidak sengaja menumpahkan ekzos adalah dengan menggunakan ubat gigi atau ubat gigi pada luka bakar. Ternyata, ini seharusnya dapat dielakkan. Menurut pakar di Institut Sains Perubatan Pasca Siswazah Sanjay Gandhi, menggunakan ubat gigi sebenarnya boleh membuat luka lebih teruk. Odol mengandungi pudina dan kalsium yang berisiko mengembangkan jangkitan dan membahayakan tisu kulit.

2. Sapukan mentega pada bakar

Untuk merawat luka bakar, ada juga yang menggunakan mentega pada luka bakar. Mereka percaya bahawa menggosok luka dengan mentega dapat menjauhkan kulit dari udara dan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Namun, kaedah ini sebenarnya berbahaya kerana mentega yang disapu pada luka akan menyekat peredaran udara. Akibatnya, panas terperangkap di dalam dan lapisan kulit akan terbakar lebih banyak lagi.

3. Kompres bakar dengan ketulan ais

Ramai juga yang percaya bahawa kaedah memampatkan luka bakar dengan ketulan ais dapat membantu menyejukkan kepanasan pada kulit. Sebenarnya, suhu ketulan ais berkisar antara 0 hingga -4 darjah Celsius. Dengan suhu sejuk ini, peredaran darah sebenarnya dapat berhenti. Ini boleh menyebabkan radang dingin ( radang dingin ) dan kerosakan kulit.

BACA JUGA:

  • Air liur Menyembuhkan Luka, Mitos atau Fakta?
  • Luka mesti ditutup atau dibiarkan terbuka?
  • Pertolongan Cemas untuk Pendarahan Luar

Recent Posts