4 Jenis Makanan untuk Pesakit Tifoid •

Demam kepialu atau kepialu adalah jangkitan yang menyerang sistem pencernaan akibat bakteria Salmonella typhi . Bakteria ini memasuki badan melalui makanan atau minuman yang tercemar. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, ada beberapa makanan untuk penghidap kepialu yang boleh dan tidak boleh anda makan. Ada apa-apa?

Jenis makanan apa yang disyorkan untuk penghidap demam kepialu?

Kepialu ditularkan dari tabiat dan persekitaran yang tidak bersih, seperti jarang mencuci tangan dan menyentuh barang yang dijangkiti. Bakteria yang menyebabkan kepialu juga boleh merebak dari makanan yang anda makan.

Oleh itu, penting untuk memperhatikan makanan yang anda makan semasa anda menghidap demam kepialu. Sekiranya salah, proses penyembuhan ketika anda menjalani rawatan demam kepialu dapat terhambat.

Berikut adalah jenis makanan yang disyorkan untuk penghidap demam kepialu.

1. Makanan lembut

Kepialu adalah sejenis penyakit yang menjangkiti sistem pencernaan. Oleh itu, anda disarankan untuk makan makanan yang lembut, lembek, dan sedap, seperti bubur atau sup. Ini dilakukan agar makanan lebih mudah dicerna.

Sebabnya, sistem pencernaan penghidap tifoid berada dalam keadaan buruk dan memerlukan masa untuk sembuh. Selain itu, penyediaan makanan ringan dan lembut juga untuk mengelakkan komplikasi tifus dalam bentuk pendarahan pada usus dan perforasi usus (lubang muncul di dinding usus).

Dipetik dari Cleveland Clinic, anda digalakkan mengunyah makanan sehingga teksturnya menjadi seperti kentang tumbuk. Semakin anda mengunyahnya, semakin mudah tubuh mencernanya.

2. Makanan yang tinggi kalori dan nutrien

Makanan berkalori tinggi akan membantu mempercepat pemulihan penghidap kepialu. Ini kerana kalori tinggi akan mencegah penurunan berat badan akibat demam kepialu.

Selain tinggi kalori, juga penting bagi penderita kepialu untuk memperhatikan kandungan gizi dalam makanan, salah satunya adalah protein. Protein sangat bermanfaat untuk tubuh kerana ia adalah sumber tenaga dan blok bangunan yang berfungsi dalam pertumbuhan dan pemeliharaan tisu yang rosak.

Bagi pengidap demam kepialu, pengambilan protein tinggi diperlukan untuk mempercepat proses penyembuhan dan meningkatkan sistem imun. Ini kerana protein mampu memperbaiki sel-sel badan yang rosak akibat jangkitan.

Berikut adalah beberapa sumber protein yang baik untuk penghidap demam kepialu.

 • Dada ayam
 • Hati ayam
 • Telur
 • Ikan
 • Tahu
 • Tempe

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, makanan ini harus dibuat lebih lembut dan ukurannya lebih kecil. Anda boleh merebus, membuatnya menjadi sup, atau kukus.

Anda harus mengelakkan kaedah memasak dengan menggoreng. Menggoreng produk makanan ini akan menjadikannya lebih sukar dan sukar dicerna bagi penghidap demam kepialu.

Bukan hanya itu, telur, yogurt, dan keju sangat mudah dicerna dan boleh menjadi sumber protein yang baik. Yogurt dapat membantu anda meredakan gejala kepialu yang menjengkelkan, iaitu cirit-birit.

3. Makanan rendah serat

Salah satu pantang larang makanan yang tidak boleh dimakan sementara untuk penderita kepialu adalah makan makanan yang mengandung kadar serat yang tinggi. Ini kerana makanan yang tinggi serat sukar dicerna dan boleh merengsakan usus anda yang sudah meradang.

Sekiranya anda ingin makan buah-buahan dan sayur-sayuran, anda disarankan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai kandungan serat rendah. Juga, pastikan sayur-sayuran yang anda makan dimasak untuk mengelakkan pencemaran.

Berikut adalah cadangan yang boleh anda lakukan untuk makan sayur dan buah ketika menghidap demam kepialu.

 • Buah Juah tanpa pulpa
 • Pisang
 • Alpukat
 • Epal Sos
 • Buah masak tanpa kulit atau biji
 • Kentang tanpa kulit
 • Tomato tanpa kulit dan biji

Anda juga boleh makan makanan rendah serat lain seperti pasta, nasi putih, kentang, roti putih, dan sebagainya.

4. Cecair

Keseimbangan elektrolit dan air dalam badan sangat penting untuk dijaga agar anda cepat sembuh dari kepialu. Nah, minum banyak air adalah kewajipan yang mesti anda lakukan untuk mempercepat penyembuhan demam kepialu.

Salah satu akibat kepialu adalah cirit-birit dan gangguan pencernaan ini boleh membuat anda mengalami dehidrasi. Oleh itu, memenuhi keperluan cecair adalah penting. Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air sehari.

Selain minum air, anda juga boleh mengambil sup sayur atau jus buah. Kedua-duanya dapat menggantikan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit. Sekiranya dehidrasi bertambah teruk, segera pergi ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

Makanan yang harus dielakkan oleh penghidap kepialu

Makanan pedas memang menyelerakan, tetapi jenis makanan ini harus dielakkan oleh orang yang terkena demam kepialu. Tifoid membuat usus anda sakit kerana jangkitan bakteria Salmonella typhi .

Makanan pedas akan menjadikan organ pencernaan, terutama usus, mengalami sensasi terbakar, menyebabkan pembengkakan atau mungkin pendarahan. Ini tentunya akan memburukkan lagi keadaan dan memanjangkan proses penyembuhan kepialu itu sendiri.

Selain makanan pedas, ada makanan dan minuman lain yang harus dihindari ketika terkena tifus, yaitu:

 • Makanan berserat tinggi kerana boleh mengganggu sistem pencernaan.
 • Kubis dan capsicum boleh membuat perut anda kembung dan sering mengeluarkan gas.
 • Hidangan yang mempunyai bawang putih dan rasa merah yang kuat. Kedua-duanya boleh menyebabkan keradangan.
 • Makanan pedas boleh memburukkan keadaan penghidap demam kepialu.
 • Makanan goreng, mentega, dan pencuci mulut juga harus dielakkan.
 • Elakkan membeli makanan dari tepi jalan

Petua pengambilan makanan untuk penghidap demam kepialu

Apabila anda menghidap kepialu, anda mungkin merasakan simptom seperti demam dan tidak ada selera makan. Dalam keadaan ini, anda masih perlu makan untuk memulihkan keadaan kesihatan anda. Ikuti petua di bawah:

 • Ambil makanan cair, seperti jus buah dan sayur apabila anda tidak mempunyai selera makan
 • Makan dalam bahagian kecil, tetapi kerap
 • Perbaiki tekstur makanan anda secara perlahan, kerana kesihatan anda bertambah baik
 • Gantikan makanan cair dengan yang lembut, seperti bubur atau kentang rebus
 • Apabila gejala tifus mulai mereda, mulailah makan makanan yang disebutkan di atas, dengan tekstur biasa

Salah satu cara untuk cepat sembuh dari demam kepialu adalah dengan memperhatikan diet anda. Oleh itu, jika anda dalam proses pemulihan, cubalah ikuti petua di atas untuk mempercepat penyembuhan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts