10 Tanda Pertumbuhan Bayi yang Sihat Yang Perlu Diakui oleh Ibu Bapa

Tampil aktif dan sentiasa ceria bukan satu-satunya penanda aras untuk menilai bayi yang tumbuh sihat. Sebagai ibu bapa, anda perlu mengetahui tanda-tanda lain yang menunjukkan perkembangan dan pertumbuhan bayi yang sihat dan normal berada di landasan yang betul. Ketahui pelbagai tanda bayi membesar dengan sihat, Ibu!

Tanda-tanda pertumbuhan bayi yang sihat

Cukup penilaian pantas mengenai postur lemak atau pergerakan lincah tidak cukup tepat untuk menyimpulkan bahawa bayi anda membesar dengan sihat.

Terdapat pelbagai perkara lain yang perlu anda perhatikan untuk mengetahui betapa sihat dan sihatnya bayi anda tumbuh dan berkembang pada masa ini.

Inilah ciri-ciri pertumbuhan dan perkembangan bayi yang sihat dan berada di landasan yang betul:

1. Kekerapan bayi cukup ketika memberi susu ibu

Bayi yang baru lahir disyorkan untuk minum susu ibu sehingga usia 6 bulan atau disebut sebagai penyusuan susu ibu yang eksklusif.

Semasa tempoh penyusuan susu ibu secara eksklusif, anda dinasihatkan untuk tidak memberikan minuman atau makanan lain kepada si kecil anda.

Ini kerana susu ibu adalah satu-satunya makanan dan minuman yang terbaik untuk bayi sejak lahir hingga berumur 6 bulan.

Itulah sebabnya anda perlu memperhatikan berapa kali bayi anda makan dalam sehari mengikut usianya untuk menilai sama ada dia membesar dengan sihat.

Dilancarkan dari laman Kesihatan Kanak-kanak, kekerapan menyusui bayi dalam beberapa minggu pertama setelah kelahiran umumnya tidak menentu bergantung pada waktu dia merasa lapar dan dahaga.

Biasanya, bayi dapat memberi makan setiap 2-3 jam. Ini bermaksud, kekerapan menyusui bayi baru lahir dalam sehari adalah sekitar 8-12 kali.

Pada mulanya, jadual makan bayi baru lahir bergantung pada kapan dia lapar. Apabila anda semakin tua, jadual penyusuan ini akan berubah menjadi lebih teratur.

Apabila usia bayi sudah mencapai 1-2 bulan, kekerapan mengaturnya boleh berubah menjadi sekitar 7-9 kali sehari.

Kemudian pada usia 3-6 bulan, bayi pada umumnya dapat menyusui kira-kira 7-8 kali sehari. Tiba pada akhir tempoh penyusuan susu ibu eksklusif atau pada usia 6 bulan, anak kecil anda boleh menyusu 4-6 kali sehari.

Apabila bayi berusia lebih dari 6 bulan, kekerapan mengaturnya akan semakin berkurang kerana dia mula belajar makan makanan pelengkap (MPASI).

2. Penambahan berat badan bayi

Pengambilan susu ibu dan makanan tambahan ketika bayi berusia 6 bulan ke atas pastinya akan mempengaruhi pertumbuhan berat badan dan ketinggian bayi.

Anak lelaki yang baru lahir biasanya mempunyai berat sekitar 2.5-3.9 kilogram (kg). Sementara berat bayi perempuan yang baru lahir biasanya berkisar antara 2.4 hingga 3.7 kg.

Ketika berusia 3 bulan, berat bayi lelaki yang ideal telah meningkat sekitar 2.5-3.3 kg dari berat awalnya.

Sementara itu, berat bayi perempuan meningkat sekitar 2.1-2.9 kg sejak dia dilahirkan.

Kemudian 3 bulan kemudian atau sekitar usia 6 bulan, bayi lelaki anda seharusnya telah menambah 1.4-1.6 kg.

Sementara itu, perubahan berat bayi perempuan meningkat sekitar 1.2-1.6 kg pada usia 6 bulan.

Pada usia 9 bulan, perubahan berat badan bayi lelaki meningkat lagi sekitar 0.7-1.1 kg bermula dari usia 6 bulan.

Berbeza dengan bayi perempuan yang berat badannya sekitar 0,8-1,1 kg.

Sehingga usia 11 bulan, idealnya bayi lelaki telah menambah berat badan dalam lingkungan 0.5-0.6 kg.

Pada usia yang sama, berat bayi perempuan akan meningkat sekitar 0.4-0.7 berbanding ketika dia berusia 9 bulan.

Penambahan berat badan yang masih dalam lingkungan normal menunjukkan pertumbuhan dan perkembangan bayi sihat dan baik.

3. Kenaikan ketinggian bayi

Sedikit berbeza dari berat badan, kenaikan ketinggian bayi mungkin tidak terlalu ketara kerana tumbuh ke atas.

Anda mungkin merasa lebih mudah untuk melihat perubahan berat badan bayi anda ketika mereka semakin besar dan lebih berat ketika dibawa.

Walaupun perubahan ketinggian bayi biasanya hanya dapat dilihat ketika dia kelihatan lebih lama daripada sebelumnya.

Menurut Mayo Clinic, sejak lahir hingga usia 6 bulan, ketinggian bayi boleh meningkat sekitar 1.5-2 sentimeter (cm).

Selanjutnya, dalam lingkungan usia 6-11 bulan, tanda-tanda bayi yang sihat muncul apabila tingginya meningkat 1 cm setiap bulan.

4. Tidur bayi yang optimum

Selain memantau pengambilan makanan dan perubahan berat badan dan tinggi badan bayi, ciri-ciri bayi yang sihat juga ditandai dengan waktu tidur yang mencukupi.

Waktu tidur bayi sejak lahir hingga usia 3 bulan biasanya sekitar 14-17 jam sehari.

Ketika berumur 3-6 bulan, waktu tidur si kecil biasanya berubah menjadi 15-16 jam sehari.

Sehingga akhirnya bayi berumur 6-11 bulan, waktu tidur hanya 14-15 jam sehari.

Waktu tidur bayi berbeza dengan kanak-kanak dan orang dewasa. Sebenarnya, tidur malam bayi juga boleh menjadi lebih cepat.

Sebilangan besar bayi biasanya mula tertidur antara jam 6-8 malam. Walaupun mereka tidur lebih awal, bayi biasanya akan bangun di tengah malam, contohnya kerana mereka ingin menyusu.

5. Bayi kelihatan responsif ketika mendengar suara

Salah satu rujukan untuk bayi dikatakan sihat adalah ketika deria di tubuhnya berfungsi dengan baik, seperti pendengaran.

Telinga bayi diharapkan dapat mendengar dengan baik. Ini dicirikan oleh tindak balas bayi ketika dia mendengar suara anda atau orang di sekelilingnya.

Walaupun pendengaran bayi telah berfungsi sejak lahir, diperlukan beberapa minggu agar rasa yang satu ini dapat berkembang dengan optimum.

Apabila mereka mendengar suara, bayi biasanya bertindak balas dengan tersenyum, ketawa, atau bahkan memusingkan badan mereka ke arah sumber suara.

6. Bayi dapat memberi tumpuan untuk melihat wajah orang di sekelilingnya

Tanda-tanda bayi tumbuh dan berkembang dengan sihat juga dapat dilihat ketika dia dapat melihat objek di sekelilingnya dengan fokus.

Contohnya semasa menyusu, biasanya si kecil terus menatap wajah anda, terutama mata anda. Dengan bertambahnya usia, penglihatan bayi dapat mengenali objek yang sering dilihatnya.

Ini dapat dilihat ketika dia kelihatan tersenyum gembira ketika ayahnya pulang dari tempat kerja.

Bukan hanya itu, fungsi penglihatan bayi yang sihat juga dapat mengikuti pergerakan objek dan bayang-bayang.

Sangat mudah dengan cara ini, ketika anda menggulung bola di depan bayi, matanya juga bergerak mengikuti arah bola yang sedang berjalan.

7. Babel bayi terdengar lebih mahir pada siang hari

Bayi belum pandai bercakap. Itulah sebabnya, menangis dan mengoceh adalah kemahiran komunikasi utama yang dimilikinya.

Menariknya, anda akan terus terkejut dan teruja melihat perkembangan kemampuan pertuturan bayi yang semakin lancar seiring bertambahnya usia.

Ini dapat dilihat ketika anda mengajak bayi anda bercakap, dia akan bertindak balas dengan memancarkan tanda dagangannya seperti dia berkomunikasi dalam dua arah.

8. Bayi mempunyai koordinasi tangan yang baik

Sekitar usia 7 bulan, bayi pada amnya sudah mulai belajar makan sendiri.

Ini kerana si kecil mula memahami cara menggerakkan tangan dan jarinya untuk memegang objek, baik itu makanan atau mainan.

Bermula dari sini, koordinasi kedua tangannya menjadi lebih baik kerana kemudian anda akan melihat dia dapat menggunakan sudu dan minuman sendiri.

Lama kelamaan, bayi anda akan dapat mengambil, meletakkan, memasukkan, dan membuang objek dengan lancar.

Memperhatikan perkara ini tentu memberi anda tanda bahawa bayi itu tumbuh dan berkembang dengan sihat sebagaimana mestinya.

9. Bayi mampu mengawal kepala dan mengubah kedudukan badan

Semakin kuat otot di badan bayi, semakin baik dia dapat mengawal kepala dan badannya.

Ini terbukti apabila bayi kelihatan mengangkat kepalanya semasa berada dalam keadaan rawan. Anda juga mungkin sering melihat bayi anda berusaha mendorong tubuhnya untuk menukar posisi.

Usaha ini adalah tanda penting bahawa bayi tumbuh dengan sihat.

10. Bayi belajar duduk untuk berjalan sendiri

Perkembangan bayi dari hari ke hari selalu menjadi perkara menarik untuk diperhatikan.

Selain kemampuan deria bayi, kemampuan kognitif bayi, dan kemahiran berbahasa bayi, perkembangan lain yang juga akan ditunjukkannya adalah kemahiran motorik bayi.

Semasa proses pertumbuhan dan perkembangan, anda akan melihat anak anda belajar bangun, duduk, berguling, di perutnya, berjongkok, merangkak, berjalan, dan berlari sendiri.

Ini bermaksud, anak kecil anda dapat menahan tubuhnya, menjaga keseimbangan, dan menggunakan kemampuan ototnya dengan baik.

Tetapi, tentu saja, bayi memerlukan pertolongan anda dan orang-orang di sekitarnya untuk menyokong perkembangannya secara beransur-ansur.

Oleh itu, pastikan untuk selalu memperhatikan pertumbuhan dan perkembangan bayi, ia berada di landasan yang sihat dan betul, Ibu!

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found