Ubat Saraf Cubit Selain Pembedahan Yang Perlu Anda Ketahui

<Saraf yang terjepit adalah keadaan di mana saraf berada di bawah tekanan lebih banyak di sekitar tisu mereka. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit, mati rasa, kesemutan, dan kelemahan fizikal. Banyak pendapat menyatakan bahawa aduan saraf terjepit "data-event-label =" // hellosehat.com/saraf/saraf-lain/cause-neraf-pink/ "href =" // hellosehat.com/saraf/saraf- lain / penyebab saraf terjepit / "> span style =" font-weight: 400; "> Saraf yang terjepit adalah keadaan di mana saraf diberi tekanan lebih banyak di sekitar tisu mereka. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit, mati rasa, kesemutan, dan kelemahan fizikal Terdapat banyak pendapat yang menyatakan bahawa saraf yang terjepit hanya dapat diobati dengan pembedahan, bukan hanya ubat saraf yang terjepit. Adakah cara lain yang boleh digunakan sebagai ubat saraf yang terjepit?

Punca dan gejala saraf yang terjepit

Saraf mencubit boleh berlaku di seluruh badan. Keadaan ini berlaku apabila cakera herniasi berlaku di tulang belakang anda. Sebagai contoh, ia berlaku apabila terdapat tekanan pada akar saraf, yang menyebabkan rasa sakit yang memancar ke bahagian belakang kaki anda. Ia juga boleh berlaku di tangan, di mana terdapat rasa sakit dan mati rasa di tangan dan jari. Ini biasanya disebut sebagai sindrom carpal tunnel.

Dengan rehat dan rawatan lain, kebanyakan orang pulih dari saraf yang terjepit dalam beberapa hari atau minggu. Kadang-kadang, pembedahan diperlukan untuk menghilangkan rasa sakit dari saraf yang terjepit.

Cara atau ubat untuk saraf yang dicubit

Beberapa cara untuk merawat saraf yang terjepit termasuk:

Ambil ubat sakit

Kesakitan adalah perasaan biasa ketika anda mengalami keadaan saraf yang terjepit. Untuk menghilangkan rasa sakit, ada baiknya mengambil beberapa ubat, iaitu ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).

Ubat yang boleh anda ambil termasuk ibuprofen dan naproxen, yang dapat membantu keradangan atau kesakitan yang disebabkan oleh saraf yang terjepit. Di samping itu, ubat anti-radang lain boleh muncul seperti ubat kortikosteroid. Ubat ini mempunyai kebaikan mengurangkan kesakitan dan pembengkakan yang berlaku.

Rehat

Semasa mencari ubat saraf yang dicubit, doktor anda biasanya akan menasihati anda untuk menghentikan aktiviti yang menyebabkan atau memburukkan lagi sakit saraf.

Namun, bergantung pada lokasi saraf yang dicubit, anda mungkin memerlukan belat atau pendakap untuk melonggarkan kawasan tersebut. Sementara itu, jika anda pernah mengalami sindrom karpal. Biasanya doktor anda mungkin mencadangkan memakai serpihan pada siang hari dan juga pada waktu malam kerana pergelangan tangan akan lentur dan mengembang semasa anda tidur.

Terapi fizikal

Ahli terapi fizikal boleh mengajar latihan yang menguatkan dan meregangkan otot di kawasan yang terjejas untuk mengurangkan tekanan pada saraf. Ahli terapi juga boleh mengesyorkan cara lain untuk mengelakkan anda daripada mengalami saraf yang mencubit lagi.

Walau bagaimanapun, jika saraf yang dicubit tidak bertambah baik setelah beberapa minggu hingga beberapa bulan dengan rawatan di atas, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk menekan saraf. Jenis pembedahan yang dilakukan juga tidak selalu sama, bergantung pada lokasi saraf yang terjepit.

Pembedahan saraf terjepit mungkin memerlukan pembuangan tulang punggung atau bahagian cakera herniasi di tulang belakang. Ini bertujuan untuk memotong ligamen karpal untuk membolehkan lebih banyak ruang untuk saraf melewati pergelangan tangan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found