Kit Ujian Kesuburan Dapat Membantu Anda Mengandung Dengan Cepat

Ujian kesuburan perlu dilakukan sekiranya kehamilan tidak disedari dengan segera dalam jangka masa tertentu. Itulah sebabnya, beberapa pasangan menjalani ujian kesuburan sebelum berkahwin, untuk mengetahui keadaan kesuburan masing-masing. Apakah alat dan jenis ujian kesuburan untuk wanita dan lelaki? Inilah penjelasannya!

Ujian kesuburan untuk wanita

Sebelum merancang kehamilan, perkara yang biasanya dilakukan oleh pasangan suami isteri adalah ujian kesuburan.

Dikutip dari American Pregnancy Association, ujian kesuburan dianjurkan apabila pasangan suami isteri telah memasuki kriteria subur.

Tanda masalah kesuburan adalah jika selama satu tahun anda aktif secara seksual secara berkala tanpa kontrasepsi tetapi belum hamil.

Sebelum menjalani ujian kesuburan, pasangan yang sudah berkahwin digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat terlebih dahulu.

Contohnya, makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan mencapai berat badan yang ideal.

Berikut adalah beberapa cara ujian kesuburan yang dapat dilakukan oleh wanita, seperti:

1. Pemeriksaan ovulasi

Rangkaian ujian kesuburan juga merangkumi pemeriksaan ovulasi dan hormon. Biasanya, salah satu cara untuk hamil dengan cepat yang boleh dilakukan adalah dengan mengetahui masa subur atau ovulasi.

Ini membantu anda menentukan kapan masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks.

Ujian ovulasi juga dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Ujian ovulasi

Tujuan ujian ini adalah untuk memastikan ovulasi benar-benar berlaku. Prosedur ujian dilakukan melalui ujian darah, ultrasound, kit ramalan ovulasi, dan carta suhu badan.

Ujian fungsi ovari

Ujian kesuburan ini digunakan untuk menentukan fungsi hormon yang mempengaruhi ovulasi.

Rangkaian ujian merangkumi pemeriksaan fungsi FSH (hormon perangsang folikel), estradiol (estrogen), dan ujian darah untuk menentukan jumlah hormon inhibin B yang menghalang ovulasi.

Ujian fasa luteal

Fungsinya adalah untuk menentukan jumlah progesteron, kerana progesteron akan meningkat setelah ovulasi.

2. Histerosalpingografi (HSG)

Hysterosalpingography (HSG) menggunakan teknologi x-ray masa nyata untuk menentukan keadaan rahim dan tiub fallopio.

Ujian kesuburan ini juga dapat melihat risiko keguguran yang berkaitan dengan kelainan pada rahim. Sekiranya terdapat penyumbatan pada tiub fallopi, doktor juga boleh membukanya melalui pemeriksaan ini.

Ini adalah ujian yang perlu dilakukan oleh wanita sebelum menjalani ujian lain.

Sebabnya, keputusan yang anda dapat adalah asas untuk pemeriksaan lebih lanjut. Terutama apabila terdapat gangguan pada organ pembiakan.

3. Ultrasound transvaginal

Ultrasound transvaginal bertujuan untuk menentukan keadaan rahim, serviks, tiub fallopi, ovari, dan vagina.

Ujian kesuburan ini juga disarankan untuk kes kelainan seperti sakit pelvis, sista, pendarahan faraj, dan untuk memeriksa kedudukan alat kontraseptif di rahim.

Semasa melakukan ujian ultrasound transvaginal, doktor akan memasukkan alat yang menghantar gelombang bunyi frekuensi tinggi ke dalam vagina.

Gelombang bunyi akan melambung pada organ pembiakan. Pantulan ini kemudian menghasilkan gambar di skrin.

4. Histeroskopi

Ujian histeroskopik berguna untuk mendiagnosis masalah kesuburan wanita yang berkaitan dengan keadaan rahim.

Selain itu, histeroskopi juga dapat digunakan untuk mengobati polip, fibroid, pendarahan yang tidak normal, dan mengesahkan hasil HSG.

Prosedur histeroskopi dilakukan dengan memasukkan tiub histeroskop ke dalam faraj. Setelah melalui faraj, histeroskop terus dimasukkan ke dalam serviks sebelum akhirnya sampai ke rahim.

5. Laparoskopi

Laparoskopi dilakukan untuk mendiagnosis dan merawat penyakit yang berkaitan dengan gangguan pada kawasan perut dan pelvis.

Prosedur ini biasanya dilakukan pada wanita yang mempunyai masalah dengan endometriosis, tumor fibroid, sista, sakit pelvis, dan kesuburan.

Semasa ujian kesuburan ini, doktor akan membius pesakit, kemudian memasukkan kateter untuk mengalirkan air kencing dan jarum kecil untuk mengisi rongga perut dengan gas karbon dioksida.

Selepas itu, doktor membuat sayatan kecil untuk memasukkan tiub laparoskop yang akan menghantar gambar ke skrin.

Ujian kesuburan untuk lelaki

Harus diingat bahawa tidak semua kes kemandulan disebabkan oleh wanita. Ini kerana masalah kesuburan atau kemandulan juga boleh berlaku pada lelaki.

Biasanya, dalam ujian kesuburan lelaki ini, doktor akan memeriksa kesihatan fizikal dan sejarah kesihatan anda secara keseluruhan.

Doktor akan mengetahui sebarang keadaan yang berpotensi mengganggu kesuburan anda.

Ini boleh menjadi kecacatan pada sistem pembiakan, hormon rendah, penyakit, atau kemalangan yang anda alami

Berikut adalah beberapa jenis ujian kesuburan yang boleh dilakukan oleh lelaki, seperti:

1. Analisis sperma

Analisis sperma dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat masalah dengan sperma yang menyukarkan kelahiran anak.

Sebenarnya, dalam setiap ujian yang dilakukan untuk menentukan kesuburan lelaki, analisis sperma adalah salah satu prosedur yang mesti dijalankan.

Sekiranya ujian ini didapati hanya mempunyai satu kelainan sperma (bentuk, bilangan, dan kecepatan pergerakan), maka lelaki lebih berisiko mengalami kesukaran untuk mempunyai anak atau bahkan tidak subur.

2. Ujian hormon

Walaupun agak jarang berlaku, satu kemungkinan kemandulan pada lelaki boleh disebabkan oleh masalah dengan salah satu hormon di dalam badan.

Hormon yang dihasilkan di kelenjar pituitari adalah hormon yang berperanan penting dalam merangsang pengeluaran sperma, iaitu hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinisasi (LH).

Kedua-dua hormon ini saling berkaitan dalam sistem pembiakan. Jadi, jika satu hormon dikurangkan, hormon yang lain juga akan mengalami perkara yang sama.

3. Ujian genetik

Sebagai tambahan kepada ujian kesuburan lelaki yang disebutkan sebelumnya, ujian lain yang boleh dilakukan adalah ujian genetik.

Ujian ini boleh dilakukan oleh lelaki apabila mengalami keadaan berikut:

  • Jumlah sperma yang dihasilkan sangat kecil, bahkan sperma tidak dapat dijumpai di dalam air mani.
  • Keadaan fizikal yang mungkin disebabkan oleh faktor genetik, seperti testis kecil.

Berikut adalah beberapa jenis ujian genetik yang boleh anda pilih untuk menentukan kesuburan lelaki.

Jenis Karyot

Ujian kariotype memeriksa bilangan dan jenis kromosom di dalam badan anda.

Di samping itu, ujian ini dapat mengesan jika seseorang hilang atau mempunyai bilangan kromosom yang berlebihan.

Ujian mikrodeletion kromosom Y

Ujian mikrodeletion digunakan untuk memeriksa maklumat genetik yang hilang dari kromosom Y yang diperlukan untuk pengeluaran sperma.

Ujian genetik untuk fibrosis sista

Fibrosis kistik adalah keadaan yang biasanya berlaku disebabkan oleh faktor genetik. Keadaan ini sebenarnya menyerang paru-paru, tetapi juga dianggap menyebabkan kemandulan pada lelaki.

Ujian ini dilakukan untuk mencari mutasi genetik yang salah yang boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki.

Bagaimana menggunakan kit ujian kesuburan?

Bagi wanita, perkara paling mudah untuk menentukan kesuburan adalah dengan menggunakan alat ujian kesuburan.

Penggunaan alat ini menggunakan air kencing adalah sama seperti pek ujian digunakan untuk memeriksa kehamilan.

Bezanya, alat ini digunakan untuk mengesan ovulasi. Kit ujian kesuburan ini berfungsi dengan mengesan hormon luteinizing (LH).

Ini adalah hormon pembiakan yang mendorong wanita ovulasi dan melepaskan telur. Apabila seorang wanita memasuki ovulasi,

Cara menggunakan kit ujian kesuburan:

1. Masukkan air kencing anda ke dalam bekas kecil khas untuk air kencing.

2. Selain itu, anda juga dapat memegang alat ini dan meletakkannya di bawah faraj, sehingga dapat langsung terkena air kencing anda ketika anda membuang air kecil.

3. Sekiranya berjaya, garis berwarna akan muncul di alat yang menunjukkan adanya atau tidak adanya peningkatan hormon luteinizing (LH).

4. Sekiranya menggunakan kit ujian kesuburan yang tersedia dalam versi digital, tempoh subur akan ditandai dengan munculnya simbol orang yang tersenyum.

5. Hasil alat baru ini akan muncul selepas 10 minit. Sekiranya anda mendapat keputusan positif, hasilnya tidak akan hilang.

6. Sekiranya anda mendapat keputusan negatif, warna pada tongkat akan berubah.

Recent Posts