8 Fakta Menarik Tentang Womb Wanita yang Perlu Tahu

Rahim adalah organ pembiakan wanita yang mempunyai pelbagai fungsi. Salah satunya adalah sebagai tempat persenyawaan sehingga proses kehamilan berlaku. Namun, tahukah anda bahawa ada fakta lain mengenai rahim wanita? Baca penjelasan lengkap di bawah.

Fakta Mengenai Perut Wanita

Berikut adalah penjelasan mengenai rahim wanita yang mungkin tidak anda ketahui, seperti:

1. Elastik dan boleh dikembangkan

Rahim adalah organ tubuh wanita yang paling fleksibel. Sebabnya, rahim bersaiz ideal seperti oren dan terletak jauh di kawasan pelvis.

Namun, anda tidak perlu risau kerana semasa kehamilan, rahim dikelaskan sebagai elastik sehingga boleh melebar mengikut ukuran bayi.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, pada trimester pertama kehamilan, rahim berukuran seukuran limau gedang dan mula tumbuh di luar pelvis.

Sehingga trimester ketiga, ukuran rahim akan membesar seperti semangka. Malah, ukuran rahim juga boleh menjadi lebih besar sekiranya anda mengandung anak kembar.

Selepas bersalin, rahim memerlukan 6 minggu untuk kembali ke ukuran normal.

2. Mempunyai dua rahim

Secara amnya, seorang wanita dilahirkan dengan satu rahim. Walau bagaimanapun, dalam kes yang sangat jarang berlaku, seseorang mungkin dilahirkan dengan dua rahim.

Tidak ada sebab yang pasti untuk keadaan ini. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar wanita dengan dua rahim berlaku kerana faktor keturunan yang juga jarang berlaku.

Tidak perlu terlalu risau kerana anda juga berpeluang hamil dengan jayanya. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan risiko keguguran atau kelahiran pramatang.

3. Wanita dilahirkan tanpa rahim

Wanita juga boleh dilahirkan tanpa rahim atau rahim yang tidak lengkap. Jadi, dia tidak mengalami haid dan mengandung normal.

Keadaan ini, yang mempengaruhi 1 dari 5000 wanita, juga dikenali sebagai sindrom Mayer-Rokitanski-Küster-Hauser (MRKH).

Sekiranya anda ingin mempunyai anak, wanita yang tidak mempunyai rahim boleh menjalani IVF (IVF). Ini kerana ovari masih berfungsi untuk menghasilkan telur yang siap disenyawakan.

Kemudian embrio yang sudah selesai akan berpindah ke rahim ibu pengganti (ibu pengganti) yang bersedia mengandung dan melahirkan bayi.

4. Pemindahan rahim

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk hamil dengan cepat dengan keadaan tidak mempunyai rahim adalah pemindahan rahim.

Jadi, wanita yang dilahirkan tanpa rahim boleh menerima rahim penderma dari orang lain. Dalam proses kelahiran yang unik ini, bayi biasanya dilahirkan melalui pembedahan caesar.

Malangnya, pada masa ini prosedur untuk pemindahan atau pemindahan semula rahim wanita masih sangat terhad. Tidak semua negara atau hospital dapat melakukan ini.

Namun, kemudian prosedur ini juga diharapkan dapat menjadi jawapan bagi wanita yang telah menjalani histerektomi (pembuangan rahim), misalnya kerana barah.

5. Mengandung selepas tubektomi

Tubektomi adalah kaedah kontrasepsi steril (perancang keluarga steril). Pegawai perubatan akan mengikat atau memecahkan tiub fallopio sehingga sel sperma tidak memenuhi sel telur untuk persenyawaan.

Walaupun akhirnya mereka bertemu, gabungan keduanya tidak akan dapat memasuki rahim untuk membentuk janin.

Namun, nampaknya anda masih boleh hamil selepas tubektomi kerana prosedur penyambungan tiub fallopio dapat dilakukan.

Perkara yang perlu anda perhatikan ialah prosedur pembalikan ini juga dapat meningkatkan risiko komplikasi kehamilan seperti kehamilan ektopik.

6. Kepuasan seksual

Bukan hanya organ seperti vagina atau kelentit, rahim juga berperanan untuk kepuasan seksual wanita.

Ini kerana rahim mempunyai fungsi untuk membekalkan darah ke kawasan badan untuk menerima rangsangan seperti bibir faraj, kelentit, ke kawasan pelvis.

Tanpa aliran darah ke organ-organ ini, sukar bagi wanita untuk menikmati rangsangan dan mengalami orgasme.

7. Kedudukan rahim berubah condong

Memetik dari Mayo Clinic, kedudukan rahim wanita pada umumnya menunjuk ke hadapan di kawasan serviks.

Namun, posisinya juga dapat berubah miring ke arah belakang serviks, yang dikenal sebagai rahim berujung.

Biasanya, doktor akan menganggap ini sebagai variasi anatomi biasa. Lebih-lebih lagi, rahim yang condong juga boleh berlaku sejak bayi baru lahir atau tisu parut kerana keadaan endometriosis.

Tidak perlu terlalu risau kerana kelainan rahim ini biasanya tidak mempengaruhi kesuburan anda.

8. Bentuk seperti hati

Bentuk jantung pada rahim wanita dari segi perubatan adalah rahim bicornuate. Sekiranya biasanya bentuk rahim seperti pir, dalam keadaan ini terdapat dua tonjolan yang menonjol yang menyerupai jantung.

Kemungkinannya, 1 dari 1000 wanita dengan rahim berbentuk jantung tidak mengalami kelainan atau gejala yang mempengaruhi haid.

Walau bagaimanapun, keadaan tertentu dapat meningkatkan risiko kelahiran sarang, kelahiran pramatang, dan keguguran.

Recent Posts