Ketahui Makanan Tambahan Kolagen: Faedah dan Kesan Sampingan

Adakah anda berminat untuk mengambil makanan tambahan kolagen? Kolagen adalah sejenis protein yang dihasilkan secara semula jadi di dalam badan anda. Bahagian tubuh yang menyimpan sebahagian besar protein khas ini adalah otot, tulang, kulit, saluran darah, urat, dan sistem pencernaan. Fungsi kolagen untuk tubuh adalah menjaga keanjalan dan kekuatan kulit, mengganti sel kulit mati, dan mencegah kehilangan tulang.

Namun, seiring bertambahnya usia, keupayaan tubuh untuk menghasilkan kolagen menurun. Inilah yang menjadikan kulit orang tua (tua) menjadi lebih berkerut dan kering. Lalu bagaimana meningkatkan kolagen dalam badan? Adakah boleh mengambil suplemen kolagen?

Sekiranya anda mengambil makanan tambahan kolagen?

Kolagen adalah sumber protein yang tidak mudah dijumpai dari sumber makanan. Anda perlu mengambil beberapa jenis nutrien untuk mencetuskan pengeluaran kolagen dalam badan. Nutrien yang diperlukan untuk menghasilkan kolagen dalam tubuh termasuk vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan protein. Anda boleh mendapatkan pelbagai pengambilan vitamin dan protein dari makanan segar seperti sayur-sayuran, buah, daging tanpa lemak, dan kacang-kacangan.

Sekiranya pengambilan kolagen semula jadi untuk tubuh anda masih kurang, anda boleh menunaikannya dari makanan tambahan kolagen. Pada masa ini, terdapat banyak suplemen kolagen yang beredar untuk membantu menyuburkan badan anda.

Makanan tambahan kolagen boleh dan dimakan dengan baik, dengan syarat anda mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor dan pakar pemakanan anda. Ini untuk menentukan sama ada anda memerlukan kolagen tambahan daripada makanan tambahan atau tidak. Dalam memilih suplemen kolagen, kandungan kolagen mestilah sesuai dengan dos keperluan badan anda.

Kenali pelbagai jenis suplemen kolagen

Pelbagai makanan tambahan kolagen boleh didapati di pasaran dalam pelbagai persediaan. Makanan tambahan kolagen oral boleh didapati dalam bentuk pil secara amnya untuk melegakan simptom osteoartritis.

Salap atau krim yang mengandungi kolagen juga ada. Suntikan kolagen juga merupakan bentuk tambahan kolagen tambahan. Di samping itu, suntikan kolagen umumnya digunakan untuk membantu mengurangkan keriput, tetapi penggunaannya tidak boleh sewenang-wenangnya, mesti dilakukan dengan pakar perubatan.

Kesan sampingan pengambilan suplemen kolagen

Seperti ubat-ubatan, suplemen kolagen juga mempunyai beberapa kesan sampingan yang perlu anda perhatikan. Inilah sebabnya mengapa anda perlu berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum anda mengambil makanan tambahan kolagen. Berikut adalah beberapa kesan sampingan makanan tambahan kolagen.

1. Tahap kalsium tinggi

Tahap kalsium tinggi atau hiperkalsemia mungkin berlaku disebabkan oleh kesan sampingan makanan tambahan kolagen. Tablet kolagen yang berasal dari sumber laut, seperti tulang rawan hiu, mengandungi jumlah kalsium yang tinggi, yang dapat meningkatkan kadar kalsium orang yang mengambil makanan tambahan ini.

Tahap kalsium normal dalam badan berkisar antara 8.5 hingga 10.2 mg / dl, jika lebih tinggi daripada 10.2 mg / dl dianggap hiperkalsemia. Terlalu banyak kalsium dalam badan menyebabkan sembelit, sakit tulang, keletihan, loya, muntah dan irama jantung yang tidak normal.

2. Reaksi hipersensitiviti

Reaksi hipersensitiviti boleh berlaku sebagai kesan sampingan pengambilan suplemen kolagen. Dilaporkan dari Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit NegaraReaksi hipersensitiviti berlaku sebagai tindak balas abnormal sistem imun terhadap alergen seperti makanan, ubat-ubatan, dan makanan tambahan.

Makanan tambahan kolagen yang berasal dari kerang dan sumber laut lain boleh menyebabkan reaksi alergi. Makanan tambahan kolagen lain yang berasal dari telur dan turunannya juga boleh menyebabkan sensitiviti makanan.

3. Nafas berbau

Makanan tambahan kolagen yang dibuat dari sumber laut biasanya meninggalkan rasa dan bau yang tidak sedap di mulut orang yang memakannya. Minum jus buah bersama dengan makanan tambahan kolagen dapat mengurangkan bau busuk di mulut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found