4 pantang larang yang mesti dipatuhi oleh orang yang menghidap kudis •

Kudis atau kudis adalah penyakit kulit yang menyebabkan gatal-gatal dan sangat menular pada kulit anda. Biasanya jika ada satu ahli keluarga yang mempunyai kudis, kemungkinan besar ahli keluarga yang lain akan mengalami perkara yang sama. Oleh itu, orang yang menghidap kudis harus mengelakkan perkara-perkara tertentu yang boleh membuat kudis menjadi lebih teruk. Berikut adalah beberapa pantang larang untuk kudis.

Pantang kudis yang mesti dipatuhi agar jangkitan tidak menular

Tidak ada kajian perubatan yang membincangkan pantang larang kudis, seperti makanan yang harus dielakkan oleh pesakit kudis. Tetapi jika anda sudah menghidap kudis, ada beberapa pantang larang yang perlu anda ikuti untuk mengelakkan jangkitan menjadi lebih teruk.

1. Elakkan makanan yang mencetuskan reaksi alergi

Makanan bukan penyebab kudis. Jadi, anda sebenarnya boleh memakan makanan apa pun, asalkan tidak menimbulkan reaksi alergi. Secara amnya, reaksi alahan akan menyebabkan gatal yang teruk pada kulit yang mempunyai kudis. Untuk itu, anda mungkin perlu mengelakkan beberapa makanan alergenik biasa yang dapat meningkatkan gejala gatal-gatal kudis, termasuk:

  • Susu dan produk tenusu seperti keju dan mentega
  • Kacang
  • Telur
  • Makanan laut seperti kerang, udang, ikan dan banyak lagi
  • Makanan tinggi gula
  • Makanan berlemak

2. Elakkan makanan yang mempengaruhi sistem ketahanan badan

Risiko kudis meningkat apabila sistem imun anda menurun. Sistem kekebalan tubuh anda bertanggungjawab untuk mempertahankan badan anda daripada organisma patogen, termasuk tungau kudis.

Apabila tubuh menyedari bahaya, sistem kekebalan tubuh bertindak balas dengan melepaskan sel darah putih dan bahan kimia lain ke dalam darah untuk melindungi sel dan tisu badan yang terancam.

Elakkan memakan makanan yang boleh mengganggu sistem imun anda, seperti makanan yang kaya dengan lemak tepu, termasuk terlalu banyak garam dan gula.

Untuk mengekalkan fungsi imun ini, anda harus makan makanan berkhasiat. Perbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dan E.

3. Elakkan menggaru kulit yang gatal

Menggaru bahagian badan yang gatal pasti akan memberi kepuasan ketika gatal melanda. Namun, dengan menggaru ia akan menimbulkan masalah baru, iaitu kulit boleh jengkel.

Menggaru bahagian badan yang gatal hanyalah "ubat" sementara, dan sama sekali tidak membantu proses penyembuhan. Menggaru secara tepat akan menimbulkan calar baru pada kulit yang akan menjadikannya lebih gatal.

Oleh itu, anda harus mengelakkan menggaru kulit. Goresan yang muncul ketika anda menggaru dapat membuka celah bakteria untuk masuk, jangkitan boleh berlaku. Kemasukan bakteria baru pada kulit adalah pendahulu komplikasi gatal yang boleh bertambah buruk.

4. Sentiasa minum ubat mengikut nasihat doktor

Kudis boleh dirawat dengan krim atau losyen khas yang disediakan oleh doktor. Produk ubat ini mengandungi permethrin atau bahan lain. Dalam kes yang teruk, doktor juga boleh memberi anda pil.

Beberapa ubat kudis tidak selamat untuk kanak-kanak, orang tua, dan wanita yang sedang hamil atau menyusu. Untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya, pastikan anda mengikuti arahan doktor anda dengan betul.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan yang anda ambil. Tanya doktor anda jika ubat yang anda ambil boleh diambil bersamaan dengan ubat kudis.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found