5 Khasiat Vitamin C dalam bentuk Tablet Effervescent

Makanan tambahan adalah alternatif yang baik bagi sesetengah orang untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Pelbagai makanan tambahan dibungkus dalam pelbagai bentuk. Bermula dari suplemen serbuk, cecair, dan tablet. Pada masa ini, suplemen dalam bentuk tablet effervescent (baca effervescent) semakin popular, misalnya dalam suplemen vitamin C. Apa itu tablet effervescent dan apa kelebihannya? Lihat ulasan berikut.

Apa itu tablet effervescent?

Tablet effervescent adalah tablet larut dalam air yang mengandungi campuran asid dan natrium bikarbonat. Cara meminumnya berbeza dengan tablet pada umumnya, yang biasanya boleh ditelan secara langsung dengan bantuan air.

Walaupun bentuknya sama, ukuran tablet larut cenderung lebih besar daripada tablet biasa. Kemudian, tablet larut air mesti dilarutkan dalam satu gelas air terlebih dahulu. Apabila tablet dicampurkan dengan air, karbon dioksida dihasilkan. Itulah sebabnya gelembung udara akan muncul semasa tablet dimasukkan. Lama kelamaan, tablet akan larut bercampur dengan air dan anda boleh meminumnya dengan segera. Sebaiknya ambil suplemen ini sebaik sahaja dibubarkan.

Mengapa banyak produk vitamin C dalam bentuk tablet effervescent?

Pembungkusan vitamin C dalam bentuk tablet larut air ternyata mempunyai beberapa kelebihan. Selain mudah dibawa kerana tidak mudah tumpah atau hancur, tablet effervescent juga mempunyai kemasan kedap udara sehingga terlindung dari paparan cahaya, udara, panas, dan kelembapan yang dapat merosakkan kualiti vitamin C.

Beberapa kelebihan lain dari bentuk tablet effervescent vitamin adalah:

1. Nutrien diserap lebih cepat

Makanan tambahan vitamin C dalam bentuk larut dalam air diserap lebih cepat daripada tablet biasa. Macam mana boleh jadi? Tablet biasa mengambil masa lebih lama untuk memecah terlebih dahulu agar zarah berubah menjadi zarah yang lebih kecil.

Tablet larut air mempunyai daya serap yang lebih tinggi kerana larut dalam air secara merata, memudahkan mereka memasuki darah untuk diedarkan ke seluruh badan. Ini bermakna anda akan merasakan faedahnya dengan lebih cepat dalam badan.

2. Rasanya lebih sedap

Makanan tambahan kapsul atau tablet yang kerap boleh membuatkan sesetengah orang malas mengambilnya. Sementara itu, makanan tambahan dalam bentuk tablet larut air terasa enak dan segar. Anda juga menjadi lebih bersemangat untuk mengambil makanan tambahan sehingga keperluan harian anda untuk vitamin C tetap terpenuhi.

3. Mesra perut

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh gabungan hospital di Turki, Itali, Rusia, Kroasia, dan Jepun, tablet effervescent lebih mudah diterima oleh perut. Kandungan karbonat dan asid dalam tablet effervescent dapat berfungsi sebagai pemisah (penyangga) dari perut pada pH optimum.

Kadang-kadang, tablet biasa hanya dilarutkan sebahagian, jadi ada risiko peningkatan kerengsaan pada perut. Sementara itu, tablet larut dalam air yang larut dalam air lebih mudah diserap dalam badan dan selamat untuk perut.

4. Tingkatkan pengambilan air

Selain memberi khasiat tambahan, suplemen vitamin C dalam bentuk tablet larut dalam air juga membantu anda meningkatkan pengambilan cecair anda. Ini sangat berguna untuk mengelakkan anda daripada mengalami dehidrasi ketika anda sakit atau ketika berpuasa. Jadi, anda boleh mendapat dua faedah sekaligus dengan makanan tambahan ini.

5. Mudah diminum

Bagi anda yang tidak boleh mengambil ubat atau suplemen dalam bentuk tablet, tablet larut dalam air boleh menjadi pilihan yang mudah. Anda tidak perlu lagi memikirkan cara mengambil makanan tambahan tanpa kerumitan atau takut tablet tersebut tersekat di kerongkong anda. Hanya larut dalam air dan diminum, suplemen vitamin C anda siap berfungsi dengan baik di dalam badan.

Bilakah saya boleh mengambil makanan tambahan ini?

Anda boleh menggunakan suplemen ini mengikut keperluan. Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah yang menjadikannya lebih mudah jatuh sakit, menambahkan suplemen ini dapat memberikan perlindungan berganda untuk tubuh anda.

Melaporkan dari suplemen vitamin C yang larut dalam air Live Strong lebih mudah dicerna oleh tubuh berbanding vitamin lain. Ini menunjukkan bahawa anda boleh mengambil makanan tambahan ini sebelum atau selepas makan. Anda boleh menyesuaikan waktu minum, sama ada pada waktu pagi atau malam, mengikut keperluan anda. Jangan lupa berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menambah makanan tambahan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found