Bagaimana Mengetahui Sekiranya Anda Menjalin Hubungan Kesat

Mempunyai hubungan yang sihat dalam kisah cinta, adalah impian banyak orang. Namun, kadang-kadang, hubungan romantis tidak berjalan lancar seperti yang diharapkan. Ironinya, tanpa menyedarinya, anda menjalin hubungan kesat yang tentunya merugikan diri sendiri. Jadi, bagaimana anda tahu jika anda menjalin hubungan baik? kasar (hubungan kasar))? Bagaimana menyelesaikannya?

Apa itu hubungan kasar?

Hubungan kesat atau hubungan kesat a adalah corak atau corak tingkah laku ganas dalam hubungan yang digunakan untuk mewujudkan kuasa dan kawalan terhadap pasangan atau bekas pasangan. Perlakuan sedemikian boleh berbentuk ancaman, pengasingan, dan intimidasi secara emosional, kewangan, seksual, dan fizikal.

Biasanya, tahap keganasan dapat meningkat dari masa ke masa. Anda mungkin mengalami ancaman lisan dan emosi atau keganasan pada mulanya. Seiring waktu, ancaman ini dapat berubah menjadi kekerasan fizikal yang dapat menimbulkan bahaya yang paling nyata.

Orang yang terlibat dalam hubungan kesat, mangsa dan pelakunya, tidak menyedari sejauh mana kerosakan yang mungkin berlaku. Sebenarnya, kesan keganasan ini boleh mempengaruhi kualiti hidup dan watak anda. Sebenarnya, keganasan emosi sahaja boleh menyebabkan gangguan mental pada mangsa, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan.

Hubungan itu kesat Ini boleh berlaku pada tahap persahabatan atau cinta. Pada tahap cinta, ini dapat dialami oleh pasangan yang belum berkahwin, atau mereka yang sudah berkahwin atau sering disebut sebagai keganasan rumah tangga (KDRT). Baik wanita dan lelaki, boleh menjadi mangsa atau tingkah laku dalam hubungan yang tidak sihat ini.

Namun, yang dilaporkan oleh HelpGuide, wanita lebih sering menjadi mangsa keganasan dalam hubungan. Lelaki lebih cenderung mengalami intimidasi secara lisan dan emosi daripada pasangannya.

Apakah tanda-tanda anda menjalin hubungan kesat?

Seperti yang disebutkan di atas, hubungan itu kesat Ia boleh berlaku secara emosi, kewangan, seksual, dan fizikal. Penderaan fizikal secara amnya berbentuk kekerasan, seperti memukul, mencubit, menarik rambut, dan menendang. Walaupun secara emosional boleh berbentuk penghinaan, intimidasi buli, penyalahgunaan, atau pengkhianatan.

Untuk mengenalinya dengan lebih baik, berikut adalah tanda-tanda anda terlibat hubungan kasar atau hubungan yang kasar:

  1. Perlakuan kasar dengan tangan, seperti ditampar, didorong, digoncang, dipukul, ditendang, dan ditumbuk.
  2. Pasangan anda cuba mengawal pelbagai aspek dalam hidup anda, seperti bagaimana anda berpakaian, siapa yang anda boleh berteman, dan apa yang anda katakan.
  3. Dilayan tidak layak, seperti pasangan anda mengatakan bahawa dia mencintai anda tetapi terus meremehkan anda.
  4. Pasangan anda mengancam akan menyakiti anda atau dirinya sendiri sekiranya anda meninggalkan hubungan.
  5. Putar balik fakta untuk membuat anda merasa bersalah atas tindakannya sendiri.
  6. Sentiasa menuntut untuk mengetahui di mana anda berada sepanjang masa.
  7. Cemburu dan marah ketika ingin meluangkan masa dengan rakan.

Anda juga dapat memperhatikan tanda-tanda berikut yang mungkin terjadi jika orang yang paling dekat dengan anda mengalami kekerasan dalam hubungan, seperti:

  1. Nampak seperti lebam yang tidak dapat dijelaskan, patah tulang, keseleo, rasa bersalah yang berlebihan atau rasa malu tanpa sebab yang jelas.
  2. Mula menarik diri dari rakan dan keluarga.
  3. Mencuba mengelakkan acara sekolah atau sosial tanpa alasan yang baik.

Apa kesan membiarkan diri masuk hubungan kasar?

Berikut adalah beberapa kesan yang mungkin dialami mangsa sekiranya dia terus bertahan dalam hubungan yang kasar.

1. Kehilangan fizikal

Kesan paling jelas dari hubungan kasar adalah bahaya fizikal, terutamanya jika penderaan yang anda alami berkaitan dengan penderaan fizikal. Kerosakan fizikal yang dimaksudkan boleh berupa rasa sakit atau sakit di bahagian badan yang telah didera, luka, lebam, keguguran rambut (ketika rambut anda ditarik), atau dalam kes yang teruk boleh menyebabkan gegar otak .

Anda juga mungkin mengalami masalah kesihatan yang lain, seperti sakit kepala, masalah ginekologi, gangguan muskuloskeletal, masalah tidur, dan masalah pencernaan. Bukan itu sahaja, hubungan itu kesat juga boleh menyebabkan trauma akibat keganasan seksual pada mangsa, seperti jangkitan atau penyakit kelamin.

2. Pengasingan interaksi sosial

Ikut kesat dari pasangan boleh mengambil bentuk menjauhkan mangsa dari ahli keluarga dan rakan. Dalam keadaan ini, tanpa sedar, mangsa memutuskan hubungan sosial dengan persekitarannya.

Walaupun mereka tidak memutuskan hubungan sosial, mangsa keganasan pada umumnya akan mengalami perubahan tingkah laku, kurang percaya diri, atau menghindari topik tertentu ketika berada di sekitar orang lain. Keadaan ini dapat mengelakkan mangsa berinteraksi sosial dan meminta pertolongan.

3. Keadaan emosi dan psikologi yang kacau

Hubungan itu kesat Ia juga boleh mempengaruhi kesihatan mental mangsa. Anda mungkin menjadi tertekan, tidak disayangi, tidak berharga, dan sering mempersoalkan mengapa ini berlaku kepada anda. Secara beransur-ansur, keadaan ini dapat mencetuskan timbulnya pelbagai gangguan kesihatan mental, seperti kemurungan, gangguan tekanan selepas trauma (PTSD), untuk pemikiran bunuh diri.

Walaupun kesan emosi ini tidak langsung dan mungkin tidak mempunyai tanda fizikal, ia boleh memudaratkan kesejahteraan anda sebagai individu. Anda akan terus mempersoalkan kelayakan anda di masa hadapan.

4. Kesan kepada kanak-kanak

Sekiranya anda sudah berkahwin dan mempunyai anak, maka anak anda mungkin mengalami masalah emosi, kognitif, tingkah laku, dan fizikal ketika menyaksikan tindakan keganasan. Anak anda mungkin merasa takut, marah, gelisah, gelisah, kurang tidur dan tidak dapat menumpukan perhatian di sekolah.

Keadaan ini boleh menyebabkan tingkah laku negatif pada kanak-kanak, seperti menjadi pelaku keganasan atau buli terhadap anak-anak lain, ponteng sekolah, mencuri atau melanggar undang-undang, atau bahkan menyalahgunakan alkohol dan dadah.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami hubungan kasar?

Langkah pertama untuk keluar dari hubungan yang kasar adalah menyedari bahawa hubungan anda penuh dengan keganasan. Sekiranya anda menyedarinya dan merasa selamat untuk menanganinya sendiri, beritahu pasangan anda bahawa tingkah lakunya tidak dapat diterima. Anda juga boleh mendapatkan kaunseling, sendirian atau dengan pasangan anda, dengan profesional kesihatan mental.

Namun, jika ini sukar dilakukan dan pasangan anda terus berlaku ganas, sudah tiba masanya untuk keluar dari hubungan. Memang kadang-kadang, mengakhiri hubungan adalah sukar walaupun tidak sihat, terutamanya jika anda masih menyayangi pasangan anda. Walau bagaimanapun, anda mesti selalu ingat bahawa anda berharga dan bernilai kasih sayang.

Jangan teragak-agak untuk bercakap dan meminta pertolongan seseorang yang anda percayai. Biarkan orang itu menyokong dan menolong anda menamatkan hubungan dengan selamat. Anda juga tidak perlu merasa keseorangan, kerana anda bukan satu-satunya yang mengalami sesuatu seperti ini. Sekiranya orang lain dapat keluar dan sembuh dari trauma, begitu juga anda.

Adapun jika anda cedera secara fizikal akibat hubungan kasar, anda harus pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan dan segera menghubungi polis untuk mendapatkan bantuan. Bagi anda yang sudah berkahwin, anda juga perlu mencari tempat yang selamat untuk tinggal bersama anak-anak anda.

Perkara yang sama berlaku apabila anda melihat rakan anda dalam hubungan yang tidak sihat. Adalah idea yang baik untuk cuba bercakap dengannya tanpa membuatnya seolah-olah meminta maklumat, terlalu banyak bertanya, atau bersikap menghakimi. Memberi sokongan bahawa dia berharga akan mengembalikan keyakinannya sedikit demi sedikit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found