Pil kawalan kelahiran menjadikan anda gemuk? Ini adalah Fakta Sebenar •

Anggapan bahawa pil kawalan kelahiran menjadikan anda gemuk sering menjadi alasan wanita tidak mahu menggunakan alat kontraseptif ini untuk menunda kehamilan. Sebenarnya, pil kawalan kelahiran adalah alat kontraseptif yang sebenarnya dianggap cukup berkesan dalam melambatkan kehamilan. Namun, adakah benar pil kawalan kelahiran menjadikan anda gemuk? Bolehkah pil kawalan kelahiran yang ada sekarang dapat menambah berat badan?

Mengapa terdapat anggapan bahawa pil kawalan kelahiran menjadikan anda gemuk?

Sejak diperkenalkan pada tahun 1960-an, pil kawalan kelahiran dan kesannya terhadap perubahan berat badan telah menjadi perbahasan.

Sebilangan besar doktor dan pegawai perubatan mengatakan, pil kawalan kelahiran dianggap menambah berat badan dan menjadikan seseorang gemuk.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana pil kawalan kelahiran yang disebutkan sebelumnya adalah pil 'generasi pertama' yang belum banyak dikembangkan di dunia perubatan.

Pada masa itu, pil kawalan kelahiran mengandungi hormon estrogen dan progesteron dalam jumlah yang sangat tinggi.

Menurut pakar, pil kawalan kelahiran generasi pertama bahkan mengandungi lebih daripada 1000 kali jumlah hormon yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran semasa.

Terlalu banyak estrogen dalam badan boleh menyebabkan pengekalan cecair.

Selain itu, kelebihan hormon estrogen dalam badan juga meningkatkan selera makan. Sementara itu, dua perkara ini dapat menjadikan wanita bertambah berat badan.

Apakah fakta mengenai kesan pil kawalan kelahiran untuk menjadikan anda gemuk?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pil kawalan kelahiran generasi pertama memang mempunyai kandungan estrogen yang lebih tinggi, iaitu 150 mikrogram (mcg).

Sementara itu, berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam jurnal berjudul Doktor Keluarga Kanada Pil kawalan kelahiran di pasaran hari ini hanya mengandungi 20 hingga 50 mcg estrogen.

Maksudnya, kandungan hormon estrogen kali ini jauh lebih sedikit daripada kandungan hormon estrogen pada pil kawalan kelahiran generasi pertama.

Di samping itu, selepas kajian demi kajian, tidak ada bukti yang dapat menjelaskan hubungan antara kenaikan berat badan dan penggunaan pil kawalan kelahiran.

Secara amnya, kenaikan berat badan yang dialami pada awal penggunaan pil kawalan kelahiran berlaku kerana pengekalan cecair. Maksudnya, kenaikan ini bukanlah kenaikan berat badan yang sebenar.

Sebenarnya, jika anda mengalami kenaikan berat badan setelah menggunakan pil kawalan kelahiran untuk waktu yang lama, kenaikan itu mungkin disebabkan oleh perkara lain.

Kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran pada wanita

Walaupun pil kawalan kelahiran yang sedang beredar mempunyai dos hormon yang jauh lebih rendah daripada pil kawalan kelahiran generasi pertama, setiap badan mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap ubat-ubatan yang dimakan.

Mungkin ada beberapa wanita yang mengalami kenaikan berat badan akibat mengambil pil kawalan kelahiran, tetapi ini disebabkan oleh penahan cecair yang mungkin dialami oleh wanita-wanita ini.

Maksudnya, penggunaan pil kawalan kelahiran tidak semestinya menjadikan tubuh anda gemuk dengan cepat.

Beberapa pil kawalan kelahiran boleh membuat anda gemuk kerana kandungan hormonnya terlalu tinggi.

Beberapa pakar juga bersetuju bahawa wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran yang mengandungi lebih daripada 30 mikrogram hormon estrogen lebih cenderung untuk menambah berat badan.

Namun, sekali lagi anda tidak perlu risau untuk mengambil pelbagai jenis pil kawalan kelahiran kerana pil perancang ini cukup selamat untuk diminum dan berkesan untuk mencegah kehamilan.

Sekiranya anda mengalami kenaikan berat badan secara tiba-tiba semasa mengambil pil kawalan kelahiran, anda harus berjumpa doktor mengenai perkara ini.

Kontraseptif lain yang berpotensi menjadikan anda gemuk

Pada dasarnya, tidak ada penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa pelbagai jenis alat kontraseptif mempunyai hubungan dengan kenaikan berat badan wanita.

Sebenarnya, walaupun anda merasakan penggunaan pil kawalan kelahiran dan pelbagai jenis alat kontrasepsi lain menjadikan anda gemuk, anda juga tidak mempunyai bukti yang tepat.

Sebabnya, mungkin kenaikan berat badan yang anda alami berlaku kerana perkara lain di luar penggunaan alat kontraseptif.

Oleh itu, anda juga perlu bertanya kepada doktor mengenai kemungkinan kesan sampingan yang mungkin anda alami. Terutama jika anda ingin menggunakan kontraseptif.

Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis alat kontrasepsi yang juga dianggap membuat anda gemuk, seperti penggunaan pil kawalan kelahiran. Ada apa-apa? Lihat penjelasan berikut.

1. suntikan KB

Salah satu alat kontraseptif yang dianggap berpotensi membuat anda gemuk selain pil kawalan kelahiran adalah pil perancang suntikan. Walau bagaimanapun, ini belum dapat dibuktikan.

Lebih-lebih lagi, kenaikan berat badan yang dialami oleh seorang wanita setelah menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan selama 36 bulan biasanya disebabkan oleh peningkatan lemak.

Namun, biasanya kenaikan berat badan yang dialami oleh wanita ada kaitannya dengan jumlah suntikan kawalan kelahiran yang mereka terima.

Ini bermakna bahawa semakin banyak suntikan yang anda terima, semakin banyak kenaikan berat badan yang anda alami.

Dengan cara itu, ada kemungkinan kontraseptif yang disuntik akan menjadikan anda gemuk, seperti menggunakan pil kawalan kelahiran. Namun, anda masih perlu mempunyai bukti yang lebih tepat mengenai tuduhan tersebut.

Uniknya, wanita yang mempunyai Indeks Jisim Tubuh kurang dari 30 akan cenderung mengalami kenaikan berat badan hingga 50 persen setelah menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan ini.

Biasanya, wanita yang tidak gemuk sebenarnya akan kelihatan lebih gemuk kerana penggunaan alat kontraseptif suntikan ini, setelah tiga tahun penggunaan.

Walaupun begitu, penggunaan alat kawalan kelahiran yang menjadikan anda gemuk dapat dihentikan sekiranya anda beralih kepada kaedah atau kaedah kontraseptif lain.

Sebagai contoh, jika anda menukar kawalan kelahiran kepada jenis lain yang bukan kawalan kelahiran hormon, kenaikan berat badan yang anda alami boleh berubah menjadi penurunan jisim badan.

2. Implan KB

Salah satu jenis perancang keluarga selain pil kawalan kelahiran yang dianggap menjadikan anda gemuk seperti pil kawalan kelahiran adalah alat kontraseptif implan.

Dalam kontraseptif ini, terdapat hormon progestin sintetik. Sama seperti kontraseptif pada umumnya, implan kawalan kelahiran menghalang pembebasan telur atau proses ovulasi.

Seperti yang telah disebutkan, alat kawalan kelahiran ini dianggap menjadikan anda gemuk. Walaupun begitu, sebenarnya, kajian lebih lanjut perlu dilakukan mengenai kebenaran pernyataan ini.

Sebenarnya, walaupun benar bahawa implan kawalan kelahiran boleh menjadikan anda gemuk seperti pil kawalan kelahiran, ia masih belum diketahui dengan pasti sebab mengapa kontraseptif hormon ini dapat menyebabkan kenaikan berat badan.

Satu kemungkinan yang boleh menyebabkan anda menambah berat badan kerana menggunakan implan kawalan kelahiran adalah pengekalan cecair.

Alasan ini adalah alasan yang sama bahawa penggunaan pil kawalan kelahiran dianggap menjadikan anda gemuk. Berlakunya pengekalan cecair disebabkan oleh adanya hormon progestin dalam kontraseptif ini.

Walau bagaimanapun, doktor tidak bersetuju dengan pendapat bahawa pil perancang, malah pil kawalan kelahiran, boleh menjadikan anda gemuk.

Ini bermaksud bahawa penyelidikan yang lebih tepat masih diperlukan untuk membuktikan kebenaran.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found