Cara menghilangkan ketuat, dengan ubat perubatan menjadi semula jadi

Kemunculan ketuat pada kulit sering tidak menyakitkan. Namun, sebilangan daripada anda mungkin merasa kesal, terutama berkaitan dengan penampilan. Berita baiknya adalah bahawa terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan ketuat, baik perubatan dan semula jadi.

Sebenarnya, ketuat adalah penyakit atau tidak?

Ketuat dikelaskan sebagai tumor jinak yang disebabkan oleh virus. Penyebab utama ketuat adalah papillomavirus manusia (HPV). Virus ini menjangkiti lapisan atas kulit dan tumbuh dengan cepat.

Anda boleh dijangkiti virus HPV jika terdapat luka pada kulit anda atau ketika anda menyentuh seseorang yang mempunyai virus tersebut. Virus ini juga boleh merebak kepada seseorang yang menggunakan tuala, sikat, dan alat peribadi yang sama dengan penghidapnya.

Ubat ketuat, dari perubatan hingga semula jadi

Secara amnya, ketuat boleh hilang tanpa rawatan khas. Kerana, lama-kelamaan badan anda dapat membina sistem ketahanannya sendiri untuk menyerang virus. Sayangnya ini memerlukan masa yang lama, mungkin berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Itulah sebabnya beberapa orang yang mengalaminya melakukan pelbagai cara untuk membuat ketuat sembuh lebih cepat. Secara perubatan dan semula jadi, anda boleh melakukan pelbagai ubat ini untuk menghilangkan ketuat.

Ubat ketuat secara perubatan

Ketuat adalah penyakit kulit berjangkit ringan. Namun, tentu ada beberapa kes yang lebih parah yang memerlukan rawatan dari doktor. Rawatan akan disesuaikan dengan jenis ketuat yang dihidap oleh pesakit. Berikut adalah pelbagai pilihan.

1. Cantharidin

Cantharidin adalah bahan yang berasal dari kumbang lepuh yang dinamakan Vesicatoria Cantharis. Bahan ini telah digunakan selama ribuan tahun di China untuk mengubati sejumlah penyakit. Ubat ini juga boleh digunakan untuk menghilangkan ketuat.

Ubat ini berfungsi dengan melepuh ketuat yang tumbuh untuk memudahkan pembuangannya. Cara penggunaan, cantharidin dioleskan ke atas ketuat dan kemudian dibiarkan kering sebelum ditutup dengan plaster selama 4-6 jam.

Selepas itu, plaster dikeluarkan dan kawasan yang digunakan untuk ubat dibasuh dengan sabun dan air.

Lepuh kemudian akan terbentuk dalam 24-48 jam. Selama beberapa hari akan datang, lepuh akan kering seiring dengan penutupan ketuat. Seterusnya, doktor akan memotong lepuh dan ketuat yang mati.

Ubat ini tidak akan menembusi lapisan kulit epidermis sehingga tidak akan menyebabkan parut. Oleh kerana berpotensi untuk ketoksikan, penggunaan cantharidin harus diawasi dan dilakukan oleh doktor.

2. Cryotherapy

Sumber: Epiphany Dermatology

Selain ketuat di kawasan kemaluan (zakar atau vagina), kebanyakan ketuat di kawasan lain boleh dikeluarkan dengan krioterapi. Prosedur ini disyorkan sebagai cara yang cukup berkesan untuk menghilangkan ketuat, terutama untuk ketuat pada tangan dan kaki.

Jenis terapi ini biasanya dilakukan apabila rawatan dengan asid salisilik tidak berfungsi. Cryotherapy Anda juga boleh memilih ini jika anda mahukan rawatan yang cepat.

Prosedur ini hanya boleh dilakukan oleh doktor. Semasa prosedur, doktor akan memotong ketuat anda dengan pisau kecil yang tajam. Doktor kemudian akan menggunakan bahan beku dengan kapas atau menyemburkannya. Nitrogen cair biasanya digunakan sebagai agen pembekuan.

Cryotherapy dilakukan di bawah anestesia tempatan (anestetik tempatan) untuk mengelakkan kesakitan semasa prosedur. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu terlalu lama untuk menyelesaikan rawatan ini.

3. Pembedahan pembuangan ketuat

Operasi membuang ketuat adalah operasi kecil di mana doktor akan membuang tisu kulit yang terkena ketuat. Prosedur ini boleh meninggalkan parut.

4. Perubatan mengelupas

Dadah mengelupas atau pengupas kulit juga boleh digunakan untuk menghilangkan ketuat. Ubat ini boleh didapati dalam ubat bebas atau ubat yang mesti menggunakan preskripsi doktor.

Biasanya, ubat-ubatan bebas yang boleh dibeli di farmasi digunakan untuk merawat ketuat ringan. Salah satu bahan yang sering dijumpai dalam ubat ini adalah asid salisilat.

Asid salisilik ( asid salisilik ) adalah bahan yang dipercayai dapat menghilangkan pelbagai penyakit kulit, termasuk jerawat, psoriasis, dermatitis, dan ketuat. Terdapat pelbagai bentuk, ada yang berupa krim, cecair, gel, hingga plaster.

Asid salisilik dapat menghilangkan ketuat dalam beberapa minggu jika digunakan setiap hari dan dengan betul. Caranya, rendam kulit yang tumbuh ketuat dalam air suam selama beberapa minit. Kemudian keringkan kulit dan sapukan ubat secara langsung pada ketuat. Biarkan selama 24-48 jam, boleh menggunakan pembalut atau tanpa pembalut.

Pilih produk yang baik untuk menghilangkan ketuat. Terdapat beberapa produk yang hanya khusus untuk menghilangkan ketuat di kawasan tertentu. Anda boleh meminta penjelasan dari doktor atau ahli farmasi anda untuk menentukan jenis asid salisilik yang tepat untuk keadaan anda.

Sekiranya ketuat lebih parah atau ada lebih banyak lagi, ada baiknya meminta ubat mengelupas lebih kuat daripada doktor.

5. Laser

Rawatan laser boleh dipilih jika ketuat tidak bertindak balas terhadap ubat atau prosedur lain. Salah satu jenis rawatan yang dilakukan adalah dengan laser pewarna berdenyut yang boleh membakar saluran darah kecil di tisu yang dijangkiti.

Sebelum menjalani rawatan ini, doktor akan memberikan suntikan anestetik terlebih dahulu. Kemudian, laser diarahkan ke kawasan ketuat yang terkena. Kelak tisu kulit akan mati dan membuat ketuat terlepas.

Harap maklum, bukti keberkesanan prosedur ini masih terhad. Selain itu, laser juga boleh menyebabkan kesakitan dan menyebabkan kecederaan.

6. Imunoterapi

Rawatan ini juga dilakukan untuk pesakit yang mempunyai ketuat yang lebih teruk dan sukar disembuhkan. Imunoterapi menggunakan sistem imun pesakit sendiri untuk melawan virus.

Satu jenis, imunoterapi menggunakan bahan yang disebut diphencyprone (DCP). DCP adalah agen pemekaan yang apabila digunakan pada kulit yang terkena kutil menyebabkan reaksi alergi ringan. Tindak balas ini kemudian dapat menghilangkan ketuat.

Pelbagai Rawatan untuk Menjaga Kesihatan Kulit

Ubat semula jadi untuk ketuat

Selain menggunakan ubat doktor dan rawatan perubatan, ternyata terdapat beberapa ramuan yang berpotensi untuk merawat ketuat. Ada apa-apa?

1. Aloe vera

Lidah buaya biasanya digunakan untuk mengurangkan gejala penyakit kulit seperti psoriasis kerana khasiatnya yang dapat melegakan gatal dan terbakar. Bahan ini juga berpotensi sebagai ubat semula jadi untuk merawat ketuat.

Kajian pada tahun 2016 membuktikan bahawa Lidah Buaya boleh mengatasi virus herpes simplex jenis 1, tetapi tidak ada kajian yang secara khusus melihat manfaatnya untuk virus HPV.

Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya mencuba lidah buaya sebagai ubat ketuat semula jadi. Caranya, sapukan gel aloe vera atau daging pada ketuat dua hingga tiga kali sehari. Ulangi langkah selama beberapa hari sehingga ketuat hilang.

2. Bawang putih

Bawang putih diketahui mempunyai komponen antivirus dan antibakteria yang dapat membantu merawat ketuat.

Untuk menggunakannya, sapukan sedikit minyak zaitun di kawasan yang terkena, kemudian letakkan potongan bawang putih yang tipis dan tutup dengan plaster, biarkan semalaman. Ulangi langkah setiap malam selama dua minggu atau sehingga ketuat mula hilang.

Cara Alternatif untuk Menghilangkan Ketuat

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, ada langkah-langkah lain yang sering diambil sebagai cara untuk menghilangkan ketuat, iaitu dengan menggunakan pita saluran pada ketuat anda. Anda hanya melakukannya selama kira-kira enam hari. Selepas itu, keluarkan pita saluran dan rendam kawasan yang terkena kutil dengan air suam dan basuh.

Beberapa kajian mendapati bahawa rawatan menggunakan saluran saluran lebih berkesan daripada kaedah pembekuan menggunakan nitrogen cair.

Namun, penyelidikan pada tahun-tahun berikutnya menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan antara keduanya. Oleh itu, keberkesanan rawatan dengan cara ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Terlepas dari rawatan mana yang akan anda pilih, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu agar tidak menimbulkan masalah pada kulit anda.

Recent Posts