6 Cara Memanaskan Tubuh Anda Semasa Sejuk •

Apabila cuaca sejuk di luar, anda mesti memakai pakaian tebal atau berlapis untuk menghangatkan badan. Sebenarnya, jika penghawa dingin anda ditetapkan pada suhu rendah, anda akan menarik selimut tebal ke atas badan anda. Berikut adalah 6 cara untuk memanaskan badan ketika sejuk.

1. Menggigil

Menggigil adalah tanda anda sejuk dan perlu memanaskan badan secepat mungkin. Keadaan ini adalah salah satu tindak balas semula jadi tubuh terhadap persekitaran.

Apabila suhu kulit anda turun, anda akan menggigil agar suhu badan inti anda juga tidak turun. Menggigil adalah usaha menghangatkan badan kerana tubuh bertindak balas terhadap suhu persekitaran dengan menggetarkan semua otot dalam badan sehingga menghasilkan haba secara semula jadi.

Orang dengan hipotermia ringan akan menggigil, tetapi mereka yang mempunyai hipotermia sederhana mungkin tidak menggigil. Tubuh akan berhenti menggigil apabila pengecutan otot tidak lagi menghasilkan haba. Ini bermakna apabila anda berhenti menggigil, suhu inti anda akan menurun.

2. Makan banyak

Makan lebih banyak ketika anda merasa sejuk adalah cara yang baik untuk mengekalkan suhu badan anda. Dengan memakan makanan, anda dapat mengekalkan gula darah yang dapat memberi tenaga kepada tubuh agar tetap hangat.

Makan makanan yang dapat dicerna oleh badan dengan perlahan, seperti makanan berlemak. Apabila badan anda mencerna makanan, ia membakar tenaga sehingga anda akan merasa lebih panas. Oleh itu, jika makanan yang anda makan mengambil masa lebih lama untuk dicerna oleh badan, maka anda juga akan merasa lebih lama panas.

3. Minum banyak air

Cara lain untuk memanaskan badan ketika sejuk adalah dengan mengekalkan pengambilan air ke dalam badan. Badan yang terhidrasi dengan baik dapat memberikan kehangatan yang lebih baik juga. Minum air panas yang dapat memberi anda sensasi hangat, walaupun ini sebenarnya tidak menaikkan suhu dalaman badan anda.

Menurut seorang profesor dari University of Pennsylvania, Michael Cirigliano, MD, mulut adalah salah satu bahagian tubuh anda yang paling sensitif. Jadi, jika air panas menyentuh mulut anda, maka anda akan merasakan sensasi hangat.

4. Sesuaikan badan anda dengan cuaca sejuk

Tubuh mempunyai lebih banyak kemampuan daripada yang anda bayangkan. Ia mempunyai mekanisme khas untuk menjaga kehangatan. Orang yang menghabiskan banyak masa dalam cuaca sejuk dapat menjadikan diri mereka lebih tahan terhadap suhu rendah. Tetapi mekanisme dalam badan ini belum difahami sepenuhnya.

5. Pastikan badan anda kering

Badan yang berpeluh atau pakaian basah dapat membuat anda merasa lebih sejuk. Oleh itu, jika cuaca sejuk, anda harus menggunakan pakaian yang dapat menyerap peluh. Sekiranya pakaian basah, anda harus menukar pakaian dengan segera. Cuba jaga agar badan anda sentiasa kering.

6. Pastikan suhu badan inti anda tetap panas

Untuk mengekalkan suhu badan yang hangat, anda harus menggunakan pakaian tertutup. Anda juga perlu memakai kaus kaki, sarung tangan, dan topi sebagai cara untuk menjaga keselamatan diri ketika anda sedang sejuk.

Biasanya yang pertama merasakan sejuk adalah kaki dan tangan, sebelum selesema merebak ke bahagian badan yang lain. Ini adalah bentuk mekanisme badan dalam mengekalkan suhu badan teras. Ketika sejuk, aliran darah diutamakan kepada bahagian-bahagian penting badan, jadi kaki dan tangan anda akan terasa sejuk terlebih dahulu.

Menjaga badan anda adalah yang terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kehangatan badan.

Recent Posts