Adakah OK untuk minum ubat herba setiap hari? : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Minuman herba atau herba tradisional dari Indonesia, yang telah terkenal selama beratus-ratus tahun, dipercayai memberi manfaat kesihatan yang positif. Walau bagaimanapun, pengambilan ramuan juga mesti sesuai dengan dos dan kaedah yang betul. Lalu, berapa banyak ubat herba yang boleh anda makan atau boleh minum jamu setiap hari? Adakah benar bahawa minum terlalu banyak ubat herba boleh menyebabkan gangguan sistem pencernaan atau gangguan organ lain?

Bolehkah saya minum herba setiap hari?

Kementerian Kesihatan mengatakan, pada dasarnya ramuan boleh dimakan setiap hari. Minum jamu setiap hari adalah usaha untuk mengekalkan daya tahan tubuh agar virus tidak mudah menyerang, pemeliharaan kesihatan, pemulihan, kecergasan, dan juga kecantikan.

Sebenarnya, Kementerian Kesihatan telah melancarkan program pergerakan minum jamu untuk mengajak masyarakat menggunakan jamu untuk meningkatkan kesihatan mereka.

Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Tradisional, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, Kementerian Kesihatan, Ina Rosalina, dalam wawancara dengan salah satu media, mengatakan bahawa ubat herba membantu stamina seseorang menjadi lebih baik.

Walau bagaimanapun, elakkan pengambilan ramuan yang berlebihan. Terutama jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus berjumpa terlebih dahulu sebelum minum ubat herba.

Pelbagai kebaikan perubatan herba mengikut jenisnya

Secara khusus, faedah minum ubat herba berbeza-beza, bergantung pada jenis ubat herba itu sendiri. Perubatan herba juga dipercayai dapat merawat penyakit tertentu. Berikut adalah faedah perubatan herba untuk kesihatan manusia mengikut jenis bahan yang sering digunakan.

  • Kunyit

Salah satu ramuan herba yang terkenal dan mempunyai manfaat positif di Indonesia, iaitu kunyit asam jawa. Seperti namanya, minuman herba ini adalah campuran kunyit dan asam jawa.

Kunyit mengandung curcumin yang bermanfaat untuk menyembuhkan keradangan kronik, sakit, sindrom metabolik, dan kegelisahan. Selain kandungan kurkumin, kunyit juga mengandungi mineral penting seperti zat besi, kalsium dan kalium. Rempah ini juga kaya dengan vitamin A dan C.

Walaupun kunyit aman untuk dimakan sebagai ubat, penggunaan berlebihan sebenarnya dapat menyebabkan cirit-birit, sakit kepala, atau kerengsaan kulit.

  • Halia

Manfaat halia sebagai salah satu ramuan herba telah lama digunakan oleh manusia untuk merawat selesema, mual, migrain, dan tekanan darah tinggi. Pada masa ini, halia juga sering digunakan untuk menghilangkan rasa mual yang berkaitan dengan kehamilan, kemoterapi, dan pembedahan perubatan.

Walau bagaimanapun, penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut atau pedih ulu hati dan cirit-birit ringan.

  • Halia aromatik

Sebagai tambahan kepada dua ramuan di atas, kencur juga sering dijadikan bahan asas untuk membuat jamu, iaitu kencur beras herba. Kencur dipercayai dapat merawat penyakit tertentu kerana mempunyai manfaat untuk membantu merawat jangkitan, mengurangkan keradangan, meningkatkan kesuburan lelaki, dan merawat pelbagai jenis barah.

Petua untuk minum jamu yang selamat setiap hari

Agar selamat untuk dimakan setiap hari, lebih baik mencari ramuan yang tidak mengandungi pelbagai bahan kimia, bahan pengawet, dan terbukti kebersihan. Sebenarnya, jika perlu, buat ramuan itu sendiri.

Sekiranya menggunakan ramuan yang dijual dalam bentuk bungkusan, lebih baik mencari ramuan yang telah diuji oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Oleh itu, faedah perubatan herba sebenarnya dapat dirasakan di dalam badan anda.

Sekiranya anda ingin menggunakan herba untuk rawatan penyakit tertentu, ada baiknya anda berjumpa doktor secara langsung untuk menggunakan ramuan dengan jenis dan dos yang betul. Perlu diingat bahawa untuk keadaan kesihatan tertentu, ubat herba tidak dapat menggantikan ubat yang diresepkan oleh doktor.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found