Kenali Gejala dan Cara Mengatasi Thalassophobia atau Fobia Laut

Pergi ke laut, menikmati pemandangan sambil berenang atau melakukan sukan air lain, mungkin merupakan gambaran percutian yang menyeronokkan untuk anda. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk orang dengan talasofobia. Sebenarnya, ia boleh menjadi mimpi buruk. Baiklah, apa neraka apa itu talasofobia? Lihat penjelasan berikut.

Apa itu talasofobia?

Fobia adalah salah satu jenis gangguan kecemasan yang mungkin dialami oleh beberapa orang. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis fobia, salah satunya adalah talasofobia, keadaan penghidapnya takut pada laut dan lautan.

Orang yang menghidap thalassophobia mungkin takut akan lautan kerana rasanya sangat luas tetapi kelihatan kosong, atau takut dengan pelbagai jenis makhluk laut. Sebenarnya, penghidap talasofobia juga boleh takut dengan dua perkara ini.

Sekiranya ini berlaku, orang yang menderita thalassophobia mungkin tidak mahu dijemput untuk melakukan perjalanan ke laut, terutama jika mereka harus berenang dan menaiki kapal. Walau bagaimanapun, thalassophobia tidak sama dengan aquaphobia atau fobia air. Sebabnya, orang yang mengalami keadaan ini tidak takut dengan air, tetapi takut akan lautan.

Mengapa Sebilangan Orang Mempunyai Fobia Air dan Bagaimana Mengatasinya?

Sekiranya anda memaksa seseorang yang menghidap thalassophobia untuk pergi ke laut, mungkin orang tersebut takut mengalami serangan panik. Oleh itu, jika seseorang yang dekat dengan anda mengalaminya, cubalah memahami keadaannya dan bantu dia mengatasi fobia.

Gejala yang timbul dari penghidap thalassophobia

Gejala yang timbul dari setiap individu tidak selalu sama. Ia sangat bergantung kepada keparahan fobia itu sendiri. Ada yang hanya takut ketika berada di lautan, tetapi ada juga yang takut hanya dengan melihat gambarnya.

Oleh itu, tanda dan gejala yang dialami boleh berbeza-beza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala biasa yang mungkin diperhatikan. Gejala ini terbahagi kepada simptom psikologi dan gejala fizikal.

Gejala psikologi

 • Takut kehilangan kawalan terhadap perkara-perkara di sekeliling mereka.
 • Takut pingsan atau mati.
 • Takut jatuh sakit atau terluka.
 • Perasaan bersalah, malu, atau menyalahkan diri muncul.
 • Jauhkan jarak anda atau jauhi orang lain.
 • Rasa sedih dan putus asa.
 • Keliru dan tidak dapat menumpukan perhatian.
 • Kerengsaan dan perubahan mood.
 • Kebimbangan dan ketakutan.

Gejala psikologi ini biasanya muncul ketika orang dengan talasofobia mengalami serangan panik.

Gejala fizikal

 • Berpeluh.
 • Gegaran badan.
 • Susah bernafas.
 • Terasa seperti dicekik.
 • Tachycardia atau degupan jantung yang sangat cepat.
 • Sakit dada.
 • Ketidakselesaan perut.
 • Mual.
 • Sakit kepala dan pening.
 • Merasa seperti saya akan pengsan.
 • Mulut terasa kering.
 • Kerap buang air kecil.
 • Telinga berdering.
 • Tidak dapat menumpukan perhatian.
 • Hiperventilasi.
 • Tekanan darah meningkat.

Biasanya, simptom-simptom ini akan muncul jika anda terdedah kepada gambar lautan atau berada di laut. Oleh itu, jika anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan kesihatan mental untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Punca thalassophobia

Fobia adalah sejenis gangguan mental yang terbentuk semasa anda masih muda. Biasanya, keadaan ini terbentuk kerana trauma yang dialami, menyebabkan ketakutan yang berlanjutan hingga dewasa. Namun, itu tidak bermaksud bahawa fobia tidak dapat terbentuk ketika seseorang dewasa.

Walaupun begitu, tidak diketahui dengan pasti apakah penyebab utama thalassophobia. Namun, ada beberapa faktor yang dapat mempengaruhi munculnya rasa takut akan lautan, seperti:

1. Keibubapaan

Kanak-kanak yang dibesarkan oleh ibu bapa dengan talasofobia mungkin mempunyai kecenderungan untuk mengalami fobia yang serupa. Sebenarnya, pola keibubapaan yang menunjukkan bahawa laut bukanlah tempat yang selamat juga boleh menyebabkan anak takut akan lautan ketika dia dewasa.

2. Pengalaman lalu

Fobia juga boleh berlaku kerana trauma masa lalu. Ini bermaksud bahawa anda mungkin menghidap talasofobia jika anda pernah mengalami pengalaman buruk berkaitan dengan lautan pada masa lalu. Contohnya, mengalami tsunami, banjir, dan sebagainya.

3. Faktor keturunan

Selain pengasuhan, ternyata ibu bapa yang mengalami keadaan ini dapat mengurangkan ketakutan mereka terhadap anak melalui gen mereka. Ini bererti bahawa, walaupun anda tidak menunjukkan ketakutan anak anda terhadap laut, anak anda mungkin mengalami keadaan ini kerana genetik.

Cara mengatasi ketakutan lautan

Namun, jika anda mempunyai keinginan yang cukup kuat, mustahil thalassophobia ini dapat disembuhkan. Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda cuba atasi ketakutan anda terhadap laut dan lautan, seperti yang berikut.

1. Terapi tingkah laku kognitif (CBT)

Terapi kognitif dan tingkah laku atau biasa disebut sebagai terapi tingkah laku kognitif (CBT) adalah sejenis terapi psikologi yang sering digunakan untuk merawat pelbagai gangguan mental, salah satunya adalah fobia.

Anda boleh mengikuti terapi ini untuk mengatasi talasofobia. Terapi ini dijalankan dengan tujuan untuk membantu penderita fobia untuk melawan pemikiran dan perasaan yang menjadi sumber fobia untuk mengurangkan kegelisahan yang dialami oleh setiap perasaan takut.

Dalam mengatasi keadaan ini, CBT dilakukan dengan bantuan ahli terapi yang akan mengenal pasti fikiran yang menyebabkan kegelisahan berkaitan dengan lautan atau pelbagai makhluk di lautan. Kemudian, ahli terapi akan mengetahui bagaimana pemikiran ini mempengaruhi emosi dan tingkah laku anda.

Sekiranya dilakukan secara berkala, CBT dapat membantu penghidap talasofobia untuk mengurangkan kegelisahan setiap kali mereka berhadapan dengan penyebab atau pencetus fobia.

2. Terapi pendedahan

Menurut Persatuan Psikologi Amerika, anda juga dapat mengatasi fobia anda dengan terapi pendedahan. Terapi psikologi ini dapat dilakukan untuk membantu pesakit mengatasi ketakutan dan kegelisahan yang mereka alami setiap kali mereka berhadapan dengan pencetus fobia mereka.

Biasanya, apabila anda mempunyai fobia terhadap sesuatu, anda akan cenderung untuk mengelakkan pencetus fobia. Walau bagaimanapun, dalam terapi ini, anda akan selalu terdedah kepada pencetus ini.

Ini bertujuan untuk meyakinkan orang yang mempunyai fobia bahawa perkara yang mereka takuti tidak menakutkan sepertinya. Selagi ia dilakukan secara berkala, orang yang menghidap thalassophobia mungkin lebih yakin sekiranya mereka terpaksa menghadapi laut atau pencetus fobia mereka yang lain.

3. Penggunaan dadah

Penggunaan ubat biasanya hanya diresepkan oleh doktor untuk merawat gejala fobia ini. Oleh itu, anda tidak dinasihatkan untuk mengambil ubat tersebut tanpa kebenaran doktor.

Beberapa jenis ubat yang biasanya diberikan oleh doktor adalah antidepresan untuk merawat gejala kemurungan, penyekat beta untuk menurunkan tekanan darah, dan ubat ubat penenang.

Recent Posts