Jenis Sendi di Badan, Berapa Banyak Jenis dan Jumlah Yang Terdapat?

Sistem pergerakan dalam tubuh manusia terdiri daripada tulang, otot, dan sendi. Walaupun sendi jarang dibincangkan, peranannya sangat penting. Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bertemu sehingga dapat bergerak. Berapa banyak jenis sendi yang terdapat di dalam badan, dan berapa banyak? Baca penjelasan lengkap di bawah.

Jenis-jenis sendi di badan manusia

Pada dasarnya, hampir setiap tulang manusia akan bertemu sekurang-kurangnya satu tulang yang lain pada sendi. Bentuk setiap sendi berbeza dan bergantung pada fungsinya.

Namun, jumlah dalam tubuh manusia tidak dapat dipastikan, mengingat terdapat beberapa faktor yang dapat mempengaruhinya, salah satunya adalah usia. Di dalam badan bayi terdapat 270 tulang yang kemudian sebahagiannya akan menyatu selama tempoh pertumbuhan.

Sementara itu, orang dewasa mempunyai 206 tulang, 80 di rangka aksial dan 126 di rangka apendiks. Dapat dianggarkan bahawa jumlah sendi di tubuh manusia berkisar antara 250 hingga 350.

Berikut adalah beberapa jenis sendi di badan manusia:

1. Sendi mati (synarthrosis)

Jenis sendi yang pertama adalah sendi synarthrosis atau ia juga boleh disebut sebagai sendi mati. Sendi ini disebut kerana tidak dapat bergerak. Maksudnya, dua atau lebih tulang saling berdekatan tetapi tidak menyebabkan pergerakan.

Fungsi sendi jenis ini adalah untuk menyediakan hubungan yang kuat antara tulang bersebelahan untuk melindungi struktur organ dalaman. Contohnya, untuk melindungi otak atau jantung.

Sementara itu, contoh sendi mati di dalam badan adalah sendi berserat dari jahitan kranial, dan juga sendi manubriosternal tulang rawan.

2. Sendi kaku (ampiarthrosis)

Sementara itu, jenis sendi seterusnya adalah sendi kaku atau amphiarthrosis. Sendi ini disebut sendi kaku kerana walaupun dapat bergerak, pergerakannya sangat terhad. Salah satu contoh sendi yang satu ini adalah sendi tulang rawan yang menyatukan vertebra bersebelahan.

Kemudian, terdapat plat intervertebral untuk mengisi rongga antara satu vertebra dengan vertebra yang lain. Walaupun vertebra ini menyatu bersama, vertebra ini masih boleh bergerak walaupun terhad.

Walau bagaimanapun, pergerakan minimum antara vertebra, ketika ditambahkan di sepanjang ruang tulang belakang, boleh menyebabkan pergerakan badan yang besar atau ketara.

Contoh lain dari sendi atau amphiarthrosis yang kaku adalah simfisis kemaluan yang terletak di pinggul. Ini adalah sendi tulang rawan, di mana kawasan kemaluan tulang pinggul kanan dan kiri diikat rapat oleh fibrocartilage.

Jenis sendi ini hanya mempunyai jarak pergerakan yang sangat terhad. Walaupun begitu, kekuatan simfisis kemaluan sangat penting untuk menyokong beban dan menjaga kestabilan pelvis.

3. Pergerakan sendi (diarthrosis)

Jenis sendi seterusnya adalah sendi bergerak atau diarthrosis, iaitu sendi yang boleh bergerak dengan bebas dan bebas. Sendi yang bergerak termasuk semua sendi atau sendi sinovial yang membolehkan badan anda bergerak dengan bebas.

Sebilangan besar sendi yang jatuh diarthrosis berada di kerangka apendikular. Oleh itu, sendi jenis ini membolehkan anggota badan anda melakukan pergerakan yang sangat luas.

Jenis sendi bergerak yang penting untuk pergerakan

Sendi yang bergerak adalah sejenis sendi yang sangat penting untuk sistem pergerakan manusia. Terdapat enam jenis sendi bergerak, termasuk:

1. Sendi peluru (sendi bola dan soket)

Salah satu jenis sendi bergerak ialah sendi yang membolehkan pergerakan ke semua arah, sama ada gerakan ke hadapan, ke belakang, ke sisi, atau gerakan bulat. Sendi ini mempunyai tiga darjah pergerakan, yang bermaksud lebih tinggi daripada sendi sinovial yang lain.

Di dalam tubuh manusia, terdapat dua sendi peluru, iaitu bahu dan pinggul. Sendi ini disebut sambungan bola kerana menyatukan tulang bulat yang berada di atas rongga tulang lain.

2. Sendi engsel (sendi engsel)

Jenis sendi ini disebut sendi engsel, kerana ia membenarkan pergerakan ke satu arah sahaja, yang mengingatkan pada pergerakan engsel pintu. Menurut Kesihatan Kanak-kanak Stanford, sendi ini hanya membenarkan pergerakan membongkok dan meluruskan.

Contoh sendi engsel atau sendi engsel adalah sendi di siku dan lutut.

3. Gulung sendi (sendi kondiloid)

Jenis sambungan bergerak yang seterusnya adalah sendi kondiloid yang juga dikenali sebagai sendi bergulir. Disebut kerana sendi ini membenarkan pergerakan tetapi bukan gerakan bulat.

Sendi ini membolehkan membongkok atau membongkok (lenturan), meluruskan (memanjangkan), ke arah badan (penculikan), dan jauh dari badan (penambahan). Contoh sendi bergolek di badan adalah sendi di rahang dan sendi di jari.

4. Sendi putar (sendi pangsi)

Sama seperti sendi bola, sendi putar juga merangkumi sendi sinovial yang memungkinkan pergerakan putaran. Sendi putar atau sendi pangsi mempunyai ciri khas di mana satu tulang dapat melakukan gerakan bulat di dalam cincin yang dibentuk oleh permukaan cekung tulang kedua dan ligamen bersebelahan.

Contoh sendi putar adalah sendi ulna dan jejari, yang memungkinkan pergerakan lengan bawah. Selain itu, sendi ini juga boleh dijumpai pada tulang belakang pertama dan kedua di leher anda.

5. Sendi gelongsor (sendi luncur atau satah)

Walaupun termasuk dalam jenis sendi bergerak, sendi gelongsor atau sendi kapal terbang hanya membenarkan pergerakan terhad. Ya, mereka dipanggil gelongsor sendi kerana hanya membenarkan pergerakan antara tulang yang sama rata.

Tulang rata mempunyai permukaan licin yang boleh tergelincir antara satu sama lain. Contoh sendi gelongsor di badan manusia adalah sendi pergelangan tangan.

6. Sendi pelana (sendi pelana)

Sama seperti sendi bergolek, sendi gerakan jenis ini juga tidak membenarkan pergerakan bulat. Sendi pelana hanya membenarkan pergerakan timbal balik. Contohnya, pergerakan ke hadapan dan ke belakang dan pergerakan ke sisi.

Biasanya, tulang yang terdapat di sendi pelana mempunyai permukaan artikular cekung dan cembung yang saling berkait, seperti dua pelana yang saling berhadapan. Contoh sendi pelana adalah sendi di pangkal ibu jari.

Pelbagai masalah kesihatan yang boleh menyerang sendi

Sebagai sebahagian daripada sistem pergerakan manusia, sendi juga boleh mengalami masalah kesihatan. Berikut adalah pelbagai gangguan kesihatan sendi yang mungkin berlaku:

  • Artritis atau artritis, iaitu keradangan yang menyebabkan sendi terasa sakit dan kaku, seperti gout, rematik, dan osteoartritis.
  • Bursitis adalah keradangan pada bursae atau kantung berisi cairan yang melindungi tulang pada sendi.
  • Jangkitan yang menyerang sendi.
  • Tendinitis, keradangan, kerengsaan, dan pembengkakan tendon yang melekat pada sendi.
  • Kecederaan sendi, seperti ligamen terseliuh, tendon, otot, atau tulang.

Untuk mengelakkan masalah kesihatan ini, jaga sistem pergerakan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan sendi, segera berjumpa doktor.

Recent Posts