Jenis Makanan Selepas Pembedahan Yang Dapat Membantu Pemulihan: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Makan makanan yang betul selepas pembedahan dapat mempercepat proses penyembuhan. Makanan yang disarankan selepas pembedahan juga biasanya merupakan jenis makanan yang membantu mengurangkan bengkak, lebam, dan keradangan yang sering terjadi akibat dari proses pembedahan. Oleh itu, mengawal pengambilan makanan selepas pembedahan adalah cara yang tepat untuk memenuhi keperluan tenaga yang diperlukan oleh tubuh agar dapat kembali ke rutin yang normal.

Berikut adalah beberapa makanan yang enak dimakan selepas pembedahan:

1. Makanan laut, telur dan susu sebagai sumber protein

Asid amino dari protein secara langsung terlibat dalam proses penyembuhan luka dan pertumbuhan semula tisu. Protein terbaik berasal dari makanan yang rendah lemak seperti unggas, ikan, makanan laut, telur, tenusu rendah lemak, daging tanpa lemak, produk soya, kacang polong, lentil dan kekacang lain.

2. Biji-bijian, kacang dan kekacang sebagai sumber karbohidrat

Makanan yang baik selepas pembedahan adalah makanan yang mengandungi karbohidrat. Kerana, karbohidrat adalah sumber tenaga utama otak dan juga mampu mencegah kerosakan otot. Karbohidrat yang tinggi serat seperti biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan kekacang sangat bermanfaat kerana menurut Saluran Diet, Jenis makanan ini dapat membantu mencegah sembelit sebagai kesan sampingan biasa dalam pengambilan ubat sakit.

3. Minyak zaitun, alpukat sebagai sumber lemak

Lemak sihat tidak hanya membekalkan tenaga, tetapi juga terlibat dalam menguatkan sistem imun selepas pembedahan. Selain itu, lemak sihat juga dapat membantu penyerapan vitamin dalam badan. Oleh itu, makanan selepas pembedahan yang disyorkan adalah makanan kaya lemak sihat seperti minyak zaitun, alpukat, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

4. Lobak, jeruk, dan beri sebagai sumber vitamin

Vitamin A dan vitamin C sangat penting untuk dimakan setelah pembedahan kerana dapat menyembuhkan luka. Vitamin A berasal dari sayur-sayuran oren dan hijau gelap seperti wortel, ubi jalar, kangkung, bayam, dan brokoli. Sementara makanan yang kaya dengan vitamin C adalah jeruk, lada manis, beri, kentang, tomato dan tembikai.

Selain mengambil dua jenis vitamin yang disebutkan di atas, pengambilan vitamin D, E, dan K juga sangat digalakkan kerana mereka memainkan peranan penting dalam memulihkan keadaan selepas operasi. Vitamin D mampu mempercepat penyembuhan tulang, vitamin E berfungsi untuk melindungi tubuh dari radikal bebas, sementara vitamin K berperanan dalam proses pembekuan darah.

5. Roti gandum, bijirin sebagai sumber mineral

Jenis mineral seperti zink dan zat besi diperlukan untuk penyembuhan luka dan pengambilan tenaga selepas pembedahan. Makanan pasca operasi yang kaya dengan zat besi dan zink, terdapat dalam semua jenis daging dan unggas, kacang-kacangan, aprikot, telur, roti gandum, dan bijirin.

Sebagai tambahan kepada jenis makanan selepas pembedahan yang disarankan di atas, minum air juga tidak kurang pentingnya. Persatuan Kanser Amerika mengesyorkan minum lapan gelas air setiap hari selepas pembedahan.

Ini kerana air membantu proses pembuangan dan metabolisme badan dapat menyingkirkan toksin melalui air kencing atau peluh. Oleh itu, penghidratan memainkan peranan penting semasa proses penyembuhan.

Recent Posts