Apakah Keadaan Berbahaya Kerana Asid Perut Meningkat? |

Asid perut yang meningkat sering disebut-sebut sebagai dalang di sebalik penyebab ulser dan GERD. Sebenarnya, ini tidak selalu membawa kepada keadaan yang serius. Tetapi, jika ia bertahan lama, asid perut yang naik mungkin berbahaya.

Bilakah asid perut boleh naik?

Peningkatan asid gastrik adalah aliran balik atau kenaikan asid perut dari sistem pencernaan ke esofagus (esofagus). Keadaan ini biasa dikaitkan dengan penyakit GERD dan ulser.

Esofagus (esofagus) adalah tiub berongga panjang yang mengalir dari tekak ke perut. Fungsi esofagus adalah untuk mengalirkan makanan yang masuk melalui mulut dan membawanya ke dalam sistem pencernaan.

Apabila asid perut naik, anda biasanya akan merasakan sensasi terbakar di dada dan esofagus anda. Bahagian belakang mulut juga biasanya terasa seperti sensasi kesemutan, terutama setelah makan bahagian pedas dan besar.

Sebilangan besar kes refluks asid berlaku setelah makan terlalu banyak, memakan makanan yang mencetuskan asid perut atau pantang, atau berbaring sejurus selepas makan.

Sebenarnya, kenaikan asid perut boleh berlaku pada bila-bila masa, tetapi keluhan paling kerap muncul pada waktu malam. Walaupun asid perut jarang menyebabkan keadaan serius atau berbahaya, anda tetap dinasihatkan untuk tidak mengabaikan gejala.

Sebabnya, sudah tentu ada risiko bahaya sekiranya kenaikan asid perut telah lama dialami, alias kronik.

Apakah bahaya kenaikan asid perut?

Jangan memandang ringan apabila anda telah lama mengalami kenaikan asid perut dan sering datang dan pergi. Tidak mustahil, keadaan asid perut ini boleh menyebabkan bahaya dan membawa kepada keadaan perubatan lain yang lebih serius.

Berikut adalah kemungkinan bahaya masalah serius yang akan timbul sekiranya asid perut telah lama wujud dan tidak dirawat dengan baik.

1. Ketegangan esofagus (esofagus)

Salah satu daripada beberapa keadaan berbahaya akibat refluks asid kronik adalah penyekat esofagus (esofagus). Penyempitan esofagus adalah kerosakan pada lapisan esofagus akibat kerengsaan akibat peningkatan asid perut.

Kerosakan ini kemudian mengakibatkan pembentukan tisu parut, sehingga menyempitkan rongga esofagus. Penyempitan esofagus bukanlah tanda barah.

Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menyebabkan beberapa masalah. Bermula dari rasa sakit ketika menelan, kesukaran menelan, meningkatkan kemungkinan tersedak, hingga makanan tersekat dan tersumbat di kerongkongan.

Akibatnya, makanan biasanya menjadi lebih sukar untuk memasuki sistem pencernaan.

2. Esofagitis

Esofagitis adalah keradangan pada lapisan esofagus sebagai komplikasi refluks asid yang teruk. Itulah sebabnya penting untuk merawat asid perut seawal mungkin kerana boleh memberi kesan berbahaya.

Esofagitis boleh menyebabkan pendarahan, luka, dan kerengsaan pada esofagus. Selain itu, luka juga akan menjadikan esofagus menjadi sempit. Keadaan ini kemudian menyebabkan parut kronik pada lapisan esofagus.

Semua keadaan ini akhirnya mengakibatkan komplikasi kerana menyukarkan anda menelan makanan dan minuman. Anda juga akan merasa sakit atau sakit ketika menelan makanan, malah makanan mungkin tersekat di kerongkongan.

Gejala esofagitis lain termasuk:

  • sakit atau sakit di dada, terutamanya bahagian belakang tulang dada yang semakin teruk ketika makan,
  • sakit dada seperti terbakar (pedih ulu hati),
  • sakit tekak, dan
  • selera makan menurun.

Atasi Makanan yang Tersekat di Tekak Dengan Cara Ini

3. Esofagus Barrett

Esofagus Barrett adalah keadaan di mana sel-sel di lapisan esofagus rosak kerana bahaya berterusan asid perut. Akibatnya, lapisan esofagus terurai dan berubah menyerupai serangkaian sel yang melapisi dinding usus dalam sistem pencernaan.

Seperti esofagitis, esofagus Barrett tidak hanya berlaku. Kemungkinan kemunculan esofagus Barrett akan menjadi lebih besar apabila anda mengalami aduan asid perut untuk masa yang lama atau kronik.

Orang yang mempunyai asid perut kronik sebenarnya mempunyai bahaya yang sama untuk mendapat esofagus Barrett. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes biasanya berlaku pada golongan tua, dan terutama lelaki berbanding wanita.

Sekiranya anda ingin mengesahkan sama ada anda menghidap esofagus Barrett atau tidak, doktor anda biasanya akan melakukan ujian yang disebut endoskopi (EGD). Ujian ini bertujuan untuk melihat dan memeriksa lapisan esofagus (esofagus).

Doktor juga boleh mengambil sampel tisu kecil dari esofagus (biopsi), untuk pemeriksaan lebih lanjut. Namun, tidak semua orang disarankan untuk menjalani ujian endoskopi untuk mengesahkan keadaan ini.

Ujian endoskopi biasanya hanya disyorkan bagi anda yang mempunyai faktor risiko tertentu. Contohnya, anda telah lama mengalami keluhan asid perut dengan gejala asid perut yang lain.

Dalam kes tertentu, esofagus Barrett dapat berkembang menjadi barah esofagus (esofagus). Itulah sebabnya penting untuk melakukan pemeriksaan berkala untuk mengesan kehadiran sel prakanker. Walaupun boleh berubah menjadi luka prakanker, kes ini agak jarang berlaku.

Oleh itu, apabila kehadiran sel prakanker didapati kemudian, segera ambil rawatan yang sesuai untuk mencegah perkembangan barah esofagus.

Asid Perut Anda Mudah Meningkat? Mungkin Itu Keturunan (Genetik)

4. Barah esofagus (esofagus)

Seperti namanya, barah esofagus adalah sejenis barah yang menyerang esofagus. Permulaan barah esofagus biasanya bermula pada sel yang melapisi bahagian dalam esofagus.

Bukan hanya pada bahagian tertentu, tetapi barah esofagus juga boleh berlaku di semua bahagian esofagus. Salah satu sebab kuat untuk menyebabkan barah esofagus yang cukup berbahaya adalah apabila anda mengalami refluks asid gastrik kronik.

Terutama jika peningkatan asid perut telah berkembang menjadi esofagus Barrett. Dalam kes ini, risiko anda untuk barah esofagus juga akan meningkat.

Gejala yang mungkin disebabkan adalah kesukaran menelan, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, sakit dada, sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati), batuk, dan serak. Pada awal kemunculan barah ini selalunya tidak menimbulkan gejala tertentu.

Atas sebab ini, adalah mustahak untuk bertanya lebih lanjut kepada doktor. Terutama mengenai tanda dan gejala apa yang harus diperhatikan, jika refluks asid perut anda kronik.

Pada peringkat awal perkembangannya, barah esofagus sering tidak mempunyai gejala khusus. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat gejala kesukaran dan kesakitan umum ketika menelan kerana pertumbuhan sel barah menyempitkan rongga esofagus.

Recent Posts