Spironolakton •

Ubat Apa itu Spironolactone?

Untuk apa Spironolactone?

Spironolactone adalah ubat dengan fungsi merawat tekanan darah tinggi. Menurunkan tekanan darah tinggi dapat mencegah strok, serangan jantung, dan masalah buah pinggang. Ia juga dapat digunakan untuk mengobati pembengkakan (edema) yang disebabkan oleh keadaan tertentu (misalnya, kegagalan jantung kongestif) dengan membuang cairan berlebihan dan memperbaiki gejala seperti masalah pernafasan.

Ubat ini juga digunakan untuk merawat kadar kalium rendah dan keadaan tidak normal dalam tubuh, di mana tubuh mengeluarkan sejumlah besar bahan kimia semula jadi (aldosteron).

Spironolactone dikenal sebagai "pil air" (diuretik hemat kalium).

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Ia juga digunakan untuk merawat pertumbuhan rambut berlebihan (hirsutism) pada wanita dengan penyakit ovarium polikistik.

Dos Spironolactone dan kesan sampingan spironolactone akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana menggunakan Spironolactone?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda merasa mual, ia boleh disertai dengan makanan atau susu. Sebaiknya minum ubat pada waktu pagi (sebelum jam 6 petang) untuk mengelakkan bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.

Dos selalu diberikan berdasarkan keadaan kesihatan anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap terapi. Pada kanak-kanak, dos juga berdasarkan berat badan.

Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Ingatlah untuk selalu mengambilnya pada waktu yang sama setiap hari seperti yang diarahkan. Sangat penting untuk terus mengambil ubat walaupun anda berasa lebih baik. Kebanyakan orang dengan tekanan darah tinggi tidak merasa sakit.

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan. Jangan meningkatkan dos anda, mengambilnya lebih kerap daripada yang disyorkan, atau berhenti mengambil ubat anda tanpa berunding dengan doktor anda. Keadaan anda mungkin bertambah buruk apabila anda berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda bertambah buruk (contohnya, jika anda menyedari tekanan darah anda semakin tinggi).

Bagaimana Spironolactone disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found