6 Punca Orgasme Sulit yang Perlu Diketahui oleh Wanita

Seks mesti dinikmati oleh lelaki dan wanita. Tetapi malangnya, sebilangan wanita mengalami kesukaran untuk orgasme berbanding lelaki. Berbanding dengan hampir lebih daripada 90% lelaki yang selalu dapat ejakulasi setiap kali melakukan hubungan seks, hanya sekitar 25 peratus wanita yang pasti mengalami orgasme setiap masa. Selain dari fakta bahawa pada dasarnya tubuh wanita lebih sukar untuk terangsang, terdapat beberapa sebab lain mengapa wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme. Apakah mereka?

Pelbagai sebab mengapa wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme semasa melakukan hubungan seks

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme, termasuk:

1. Bukan PD dengan badan anda sendiri

Ya! Bukan sahaja membuat anda merasa rendah diri ketika bersosial di luar rumah, masalah keyakinan diri juga menjadi sebab utama mengapa wanita merasa sukar untuk orgasme setiap kali mereka bercinta.

Sebilangan wanita mungkin tidak pernah merasa puas dengan penampilan wajah dan bentuk badan mereka. Anda mungkin bimbang pasangan anda menganggap anda tidak cukup cantik untuk kelihatan cantik, atau anda terlalu gemuk dan tidak dapat memuaskan pasangan anda.

Walaupun ketika anda merasa tidak selesa dengan badan anda sendiri, sudah tentu keyakinan anda untuk tidur juga akan terjejas.

Sentiasa memikirkan kekurangan anda sendiri dapat mengaburkan fikiran, sehingga anda tidak dapat menumpukan sepenuhnya fikiran dan tenaga anda ketika berusaha untuk berhubungan intim dengan pasangan anda.

Bagaimana menyelesaikannya? Buat suara, desahan, atau jeritan keseronokan semasa melakukan hubungan seks. Silap mata ini dapat membuat anda fokus pada keseronokan bercinta dan melupakan diri sendiri.

2. Tekanan sebagai penyebab kesukaran wanita untuk orgasme

Tekanan atau terlalu banyak pemikiran semasa hubungan seks adalah salah satu penyebab wanita mengalami kesukaran untuk mengalami orgasme yang tidak mereka sedari. Sama ada memikirkan tentang pinggan mangkuk dan pakaian yang belum selesai, projek pejabat yang akan segera dipersembahkan, untuk masalah wang dan anak-anak di sekolah.

Bagaimana menyelesaikannya? Buangkan semua pemikiran yang membuat tekanan menjadi lebih teruk. Cuba tidur seboleh mungkin dengan fikiran yang tenang. Oleh itu sebelum "janji temu" bertemu di tempat tidur, cubalah menyelesaikan apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu.

Semasa hubungan seks, fokuskan pada sensasi dan keakraban yang anda dapat ketika tubuh dan pasangan anda bercampur.

3. Memaksa orgasme

Tidak boleh orgasme tidak menunjukkan badan anda tidak normal. Sebenarnya, kebanyakan wanita lain juga tidak pernah tahu bagaimana rasanya klimaks.

Sebenarnya, semakin berkeras anda ingin mengalami orgasme, semakin sukar untuk mencapai kesenangan ini. Dengan memaksa anda untuk mengalami orgasme, anda menjadi lebih cemas dan tertekan sehingga anda tidak lagi berminat untuk bercinta.

Bagaimana menyelesaikannya? Sebenarnya, orgasme bukanlah satu-satunya ukuran kualiti seks yang mesti dipenuhi, sungguh!

Sekiranya anda ingin mencubanya, pertama-tama anda berehat dan cuba menumpukan perhatian pada keseronokan. Juga, panjangkan masa permainan dengan pasangan anda supaya badan anda lebih bersedia dan sensitif terhadap rangsangan.

4. Seks dengan pantas

Semasa melakukan hubungan seks, jangan segera menghabiskan "satu pusingan" sahaja. Ini boleh menjadi penyebab wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme. Seks yang hanya berlangsung "satu pusingan" sebenarnya menjadikan badan letih dan semangat tidak puas.

Bagaimana menyelesaikannya? Untuk mendapatkan orgasme, adalah idea yang baik untuk membahagikan putaran bercinta dengan melepaskan rehat atau permainan awal yang nakal. Kerana ini sebenarnya akan menjadikan dorongan seks lebih membara.

Rehat sebentar dapat membantu mengembalikan stamina dan semangat untuk anda dan pasangan. Jadi pada pusingan seterusnya, badan anda juga akan lebih bersedia untuk mencapai puncak keseronokan bercinta.

5. Sukar untuk mencuba perkara baru sebagai penyebab kesukaran wanita untuk orgasme

Tidak sedikit pasangan yang sering mengajak melakukan perkara baru di tempat tidur, seperti posisi, cara menyentuh rangsangan, bahkan mencuba fantasi seks baru. Mungkin anda sendiri masih ragu-ragu dengan semua "impian liar" sehingga anda merasa enggan melakukan hubungan seks seterusnya.

Nah, ini juga boleh menjadi penyebab kesukaran wanita untuk orgasme.

Bagaimana menyelesaikannya? Bagi anda yang sering menolak dan berkata " tidak "Ketika bercinta, tidak ada salahnya mulai berunding untuk merealisasikan cadangan dan undangan pasangan. Pengembaraan di tempat tidur sebenarnya dapat meningkatkan gairah yang dapat membuat anda klimaks kepada orgasme.

6. Terlalu fokus pada penembusan dan G-Spot

Hanya bergantung pada penembusan dan fokus mencari G-Spot dapat menjadi penyebab kesukaran pada wanita orgasme. Ingat, orgasme bukan sahaja dapat diperoleh daripada dua perkara ini.

Bagaimana menyelesaikannya? Cuba titik rangsangan lain, seperti kelentit. Ramai yang lupa peranan klitoris untuk mencapai puncak keseronokan romantis. Manakala pada kelentit wanita terdapat banyak saraf yang dapat memicu tubuh untuk bertindak balas hingga akhirnya orgasme.

Recent Posts