10 Cadangan Jenama Minyak Ikan Terbaik untuk Anda •

Kandungan Omega-3 dalam minyak ikan diketahui baik untuk kesihatan tubuh. Oleh itu, makanan tambahan ini sangat diminati oleh orang ramai untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan badan.

Anda boleh memilih dari pelbagai jenama minyak ikan yang terdapat di pasaran. Walau bagaimanapun, agar tidak bingung memilihnya, di sini kami mengesyorkan jenama ikan terbaik untuk anda.

Kebaikan penggunaan minyak ikan

Sebelum mengetahui pelbagai jenama minyak ikan yang baik untuk tubuh, ketahui terlebih dahulu faedah yang dapat anda perolehi semasa anda mengonsumsi minyak ikan secara berkala:

1. Mencegah penyakit berbahaya

Kandungan omega-3 yang terkandung dalam minyak ikan dapat menurunkan kadar trigliserida dalam darah, sehingga dapat mengurangi risiko penyakit jantung.

Selain itu, kandungan minyak ikan dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan mencegah keradangan, sehingga dapat mengurangi risiko penyumbatan saluran darah.

2. Membantu merawat gejala kemurungan

Omega-3 adalah kandungan yang sangat baik untuk otak, kerana 60% otak manusia terdiri daripada lemak.

Beberapa fakta mengatakan bahawa orang yang mengalami gejala kemurungan mempunyai tahap Omega-3 yang rendah dalam darah mereka. Oleh itu, pengambilan minyak ikan sangat digalakkan sebagai kaedah merawat keadaan ini.

3. Membantu kecantikan kulit

Kajian tahun 2018 menunjukkan bahawa minyak ikan dan komponennya, termasuk omega-3, dapat membantu merawat kulit.

Fungsi Omega-3 dapat meningkat penghalang kulit , menjaga kelembapan, mengelakkan kerosakan yang disebabkan oleh sinar UVA dan UVB, dan mempercepat proses penyembuhan kulit. Selain itu, omega-3 juga dapat membantu mencegah tanda-tanda penuaan pada kulit.

Sebagai tambahan kepada tiga faedah di atas, terdapat banyak faedah lain. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan berapa banyak dos yang diperlukan, bergantung pada usia, kesihatan, dan keadaan lain. Rujuk doktor anda untuk mengetahui dos yang tepat.

Bagaimana Kami Memilih Produk Ini

Sebelum menyajikan pelbagai jenama minyak ikan dalam artikel ini, kami telah melakukan berbagai penelitian untuk menentukan keselamatan dan ketersediaan produk ini di pasaran.

Kami melakukan pelbagai penyelidikan pasaran untuk mengetahui produk minyak ikan mana yang paling dicari, dengan membaca ulasan produk dalam pelbagai forum dan penilaian e-dagang. Dengan melakukan ini, kami ingin memastikan produk yang kami cadangkan mudah didapati di kedai dalam talian serta pasar raya dan farmasi terdekat.

Setelah membaca pelbagai ulasan produk ini, kami juga memastikan keselamatan produk dengan memeriksa nombor BPOM secara langsung. Kami telah mengesahkan bahawa pelbagai jenama suplemen minyak ikan ini mempunyai izin pemasaran sehingga selamat untuk dimakan.

10 Cadangan Jenama Minyak Ikan Terbaik

Setelah mengetahui kelebihan minyak ikan, saya akan mengesyorkan beberapa jenama minyak ikan terbaik yang telah didaftarkan dengan BPOM.

1. K-Omegasqua Plus

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Mengandungi tiga elemen utama yang berfungsi secara optimum untuk menjaga kesihatan, iaitu Omega-3, Squalene, dan Vitamin E.

Omega-3 yang berasal dari salmon Norway mempunyai kandungan yang tinggi dengan nisbah 40% EPA dan 30% DHA. Selain dapat mencegah kolesterol jahat, K-Omegasqua Plus juga dapat membantu kesihatan mata.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SD101339231

2. Minyak Ikan Blackmores 1000 tidak berbau

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Jenama minyak ikan ini disyorkan untuk anda yang tidak menyukai bau amis ketika memakan Omega-3. Salah satu jenama minyak ikan terbaik di Indonesia, menambahkan lemon dan vanila ke dalam komposisinya, jadi anda tidak akan terganggu dengan aroma itu lagi.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI164307101

3. Minyak Ikan Omega-3 Kesihatan Semula Jadi

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Makanan tambahan minyak ikan terbaik seterusnya adalah Wellness Natural Omega-3 Fish Oil yang mengandungi pengambilan minyak salmon yang terkenal dengan EPA dan DHA dan Vitamin E. Wellness Natural Omega-3 sangat digalakkan bagi mereka yang mempunyai aduan mengenai kolesterol dan trigliserida.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI074325111

4. Emulsi Scott Vita

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Saranan untuk minyak ikan yang sesuai untuk dimakan oleh kanak-kanak kerana ia dibuat dari minyak hati ikan kod dan ditambah dengan Vitamin A dan D, dan Kalsium.

Rasa manis menjadikan minyak ikan ini dapat dinikmati oleh anak-anak dan memberikan banyak faedah, terutama untuk kecerdasan otak dan pertumbuhan tulang.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI114602631

5. Kehamilan Blackmores & Penyusuan Payudara

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Mengandungi asid lemak Omega-3 dan 10 jenis vitamin lain, seperti vitamin C, vitamin B kompleks, dll. Dengan ramuan ini, menjadikan minyak ikan ini baik untuk dimakan sebelum dan semasa kehamilan hingga menyusu.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI174307791

6. Om3heart Omega 3

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Om3heart mengandungi Omega-3 tulen dari minyak ikan yang diekstrak dari ikan laut dan diproses dengan cara moden untuk menghasilkan kepekatan Omega-3 yang tinggi dalam ukuran mini dan mudah ditelan.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI164306741

7. Omega 3 Sea-Quill

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Mengandungi Omega-3 yang berkualiti kerana diekstrak dari salmon dan diproses melalui teknologi, sehingga meningkatkan kadar asid lemak EPA dan DHA. Ada isi lesitin soya Ini menjadikan kandungan minyak ikan lebih mudah diserap oleh badan.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI104301871

8. Kompleks Nutrilite Salmon Omega 3

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Minyak ikan yang terkandung dalam Nutrilife Salmon Omega 3 sangat kompleks kerana diperoleh dari mencampurkan minyak ikan tenggiri, ikan teri, dan ikan tuna di perairan Peru dan minyak salmon dari ladang Nutrilite di Norway. Gabungan beberapa minyak ikan ini menjadikan Nutrilite mengandungi Omega-3 Complex.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI044512011

9. Kesihatan Kesihatan Omega 3-6-9

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Nature's Health menyediakan kandungan Omega yang lengkap. Kandungan asid lemak Omega-3, Omega-6, adalah makanan yang sangat baik untuk pertumbuhan dan pembaikan. Juga dilengkapi dengan Omega-9 yang mempunyai kelebihan menurunkan kolesterol dan menjaga kesihatan jantung.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI034306751

10. Omepros

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Gabungan asid lemak Omega 3-6-9, dan vitamin E dalam Omepros berfungsi untuk menurunkan kolesterol jahat. Juga, kandungan minyak biji Blackcurrant di Omepros yang tinggi GLA berguna sebagai anti-radang untuk mencegah pengerasan dinding dan menguatkan fleksibiliti saluran darah.

Tidak. Pendaftaran BPOM: SI074325411

Recent Posts