5 kebaikan topeng teh hijau untuk kulit wajah anda •

Teh hijau tidak hanya untuk dimakan, tetapi juga dapat diolah menjadi produk perawatan wajah, iaitu topeng muka semula jadi. Apakah faedah yang ditawarkan oleh topeng teh hijau? Lihat ulasan di bawah!

Faedah yang ditawarkan oleh topeng teh hijau

Teh hijau adalah teh yang dibuat dari tumbuhan yang dipanggil Camella sinensis dan ribuan tahun digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat beberapa penyakit.

Kandungan antioksidan yang tinggi di dalamnya menjadikan teh hijau cukup terkenal di dunia perubatan tradisional. Malah, teh ini juga dikatakan dapat memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan wajah dengan memprosesnya menjadi masker.

Berikut adalah beberapa faedah yang ditawarkan oleh topeng teh hijau.

1. Membantu mencegah risiko barah kulit

Salah satu kelebihan topeng teh hijau adalah membantu mengurangkan risiko barah kulit. Menurut kajian dari Arkib Biokimia dan Biofizik Kandungan polifenol dalam teh hijau cukup berguna untuk mencegah sel barah.

Polifenol adalah sebatian fitokimia yang berasal dari tumbuhan dan berfungsi memberi warna pada makanan. Sekiranya ia masuk atau diserap oleh badan, polifenol bertindak sebagai antioksidan dan melindungi tubuh daripada bahaya radikal bebas.

Oleh itu, antioksidan polifenol dalam teh hijau telah terbukti sebagai agen antikanker pada manusia dan haiwan. Malah, kajian itu juga mengesyaki bahawa penggunaan teh hijau dapat mengurangkan risiko barah kulit melanoma.

2. Melawan penuaan pramatang

Manfaat lain dari topeng teh hijau adalah bahawa ia membantu anda melawan penuaan pramatang kulit. Lancarkan halaman Pacific College of Oriental Medicine , proses memproses teh hijau agak lama ternyata menghasilkan hasil yang bermanfaat.

Bermula dari cara pengambilan daun teh, diproses, dikukus, dan dikeringkan, pengeluaran teh hijau berjaya mengekalkan sebatian antioksidan polifenol.

Tubuh manusia menggunakan oksigen sehingga tubuh berfungsi dengan normal walaupun menghasilkan radikal bebas. Radikal bebas ini berbahaya bagi sel kulit dan menyebabkan kulit menjadi berkerut dan mengurangkan keanjalannya.

Oleh itu, polifenol cukup berguna untuk mengurangkan risiko penuaan dini kerana radikal bebas. Jenis polifenol dalam teh hijau adalah salah satu sebatian antioksidan yang berkesan menghancurkan radikal bebas dan membantu melambatkan proses penuaan pramatang.

Apabila antioksidan bertemu dengan radikal bebas, sebatian ini akan menyerap radikal bebas dan menjadikannya lemah dan tidak berbahaya, sehingga tidak merosakkan tubuh anda.

3. Dapat mengurangkan kegatalan dan kemerahan pada wajah

Selain mengandungi sebatian antioksidan, teh hijau juga mempunyai sebatian yang bersifat anti-radang. Oleh itu, khasiat topeng hijau digunakan untuk mengurangkan kegatalan dan kemerahan kulit pada wajah.

Sebenarnya, kandungan sebatian anti-radang ini cukup tinggi kerana kandungan katekin yang banyak. Oleh itu, topeng teh hijau digunakan untuk membantu mengurangkan kerengsaan kulit, kemerahan, dan bengkak.

Selain mengandungi komponen anti-radang, teh hijau menenangkan kulit yang mengalami kerengsaan atau gatal-gatal akibat penyakit kulit psoriasis dan rosacea.

4. Membantu mengatasi jerawat

Salah satu penyebab jerawat yang paling biasa adalah hormon. Oleh itu, diet dan usia juga mempengaruhi kemunculan hormon ini yang membuat jerawat muncul.

Selain menggunakan ubat untuk merawat jerawat, anda juga boleh menggunakan khasiat topeng teh hijau sehingga jerawat anda cepat hilang.

Menurut kajian dari jurnal Antioksidan Penggunaan teh yang mengandungi polifenol secara lisan dan topikal dapat digunakan dalam rawatan jerawat dan pencegahannya.

Ini kerana sebatian polifenol mengurangkan pengeluaran minyak atau sebum yang dapat menghasilkan jerawat.

Malah, topeng muka teh hijau juga dianggap dapat mengawal pertumbuhan bakteria penyebab jerawat. Ini kerana polifenol dalam teh hijau juga dapat melawan jangkitan dengan merosakkan membran bakteria.

5. Melembapkan wajah

Tidak hanya kaya dengan polifenol, teh hijau juga mengandungi vitamin lain yang baik untuk kulit, seperti vitamin E. Kandungan vitamin E dalam topeng teh hijau berfungsi untuk menyuburkan dan melembapkan kulit wajah.

Ini juga terbukti melalui kajian dari Universa Medicina yang melibatkan warga tua dan tidak menghidap penyakit kulit.

Dalam kajian ini, ditunjukkan bahawa penggunaan pelembap kulit yang mengandungi teh hijau dapat meningkatkan tahap penghidratan pada kulit.

Oleh itu, kelebihan topeng teh hijau dianggap dapat membantu kulit wajah berasa lebih lembap dan kelihatan lebih sihat.

Manfaat topeng teh hijau berasal dari sebatian polifenol yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang untuk kulit. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai kesan sampingan, berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakannya.

Recent Posts