Alanine Aminotransferase •

Definisi

Apa itu alanine aminotransferase?

Ujian alanine aminotransferase (ALT) dapat mengukur jumlah enzim dalam darah. Sebilangan besar ALT terdapat di hati dan sebahagian kecil terdapat di buah pinggang, jantung, otot, dan pankreas. ALT sebelum ini dikenali sebagai transaminase piruvik glutamik serum (SGPT).

Dengan mengukur ALT, gangguan atau penyakit hati dapat dikesan. Dalam keadaan normal, tahap ALT dalam darah agak rendah. Namun, apabila keadaan hati menurun atau rosak, hati akan melepaskan ALT ke dalam aliran darah sehingga kadar ALT akan meningkat. ALT yang paling tinggi disebabkan oleh kerosakan hati.

Ujian ALT sering dilakukan bersama dengan ujian lain untuk memeriksa kerosakan hati. Ujian ini merangkumi aspartat aminotransferase (AST), alkali fosfatase, laktat dehidrogenase (LDH), dan bilirubin. ALT dan AST adalah ujian yang tepat untuk mengesan kerosakan hati.

Bilakah saya harus menjalani alanine aminotransferase?

Ujian ALT dilakukan secara berkala untuk:

  • memantau aktiviti penyakit hati, seperti hepatitis
  • tentukan masa yang tepat untuk rawatan penyakit hati
  • menilai seberapa berkesan rawatan tersebut
  • Secara umum, peningkatan ALT dalam darah adalah tanda kerosakan hati. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pesakit dengan penyakit hati atau sirosis yang teruk mempunyai tahap ALT yang normal

Recent Posts