5 Gejala yang Sering Muncul Ketika Hipertiroidisme dan Cara Mengatasinya

Hipertiroidisme adalah keadaan apabila kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak daripada yang diperlukan oleh tubuh, menyebabkan gejala tertentu. Keadaan ini boleh mempengaruhi proses metabolik yang boleh menyebabkan penurunan berat badan secara tiba-tiba dan degupan jantung yang tidak teratur. Jadi, apakah gejala hipertiroidisme? Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya menghidap hipertiroidisme?

Gejala hipertiroidisme dan cara mengatasinya

Pengeluaran hormon tiroid yang tinggi boleh menyebabkan kadar metabolisme yang tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai hypermetabolic.

Keadaan ini boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti degupan jantung yang tidak normal, tekanan darah meningkat, dan berjabat tangan (gegaran). Sekiranya anda mengalami gejala hipertiroidisme di bawah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

1. Berat badan secara tiba-tiba

Seperti yang dilaporkan dari halaman Kesihatan Harvard , kelenjar tiroid disebut sebagai metabolisme. Sekiranya kelenjar menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan, metabolisme badan akan meningkat.

Orang yang menderita hipertiroidisme biasanya akan mengalami penurunan walaupun selera makan dan makanannya normal, malah bertambah.

Sekiranya anda merasa terus menurunkan berat badan walaupun anda telah menambah bahagian makanan anda, ada kemungkinan besar terdapat masalah dengan metabolisme anda.

Cara memperbaikinya

Untuk mengekalkan berat badan normal dan tidak menurunkannya tidak cukup hanya dengan menambah bahagian makanan. Anda juga boleh menjalani tetapan pola makan alias diet yang mungkin sesuai untuk keadaan ini, seperti:

  • Kurangkan makanan yang mengandung yodium tinggi, seperti rumput laut, yang dapat meningkatkan pengeluaran hormon tiroid.
  • Tingkatkan bahagian makanan yang mengandungi kalsium dan natrium yang tinggi.
  • Makan sayur dan buah secara berkala untuk melambatkan kerja kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon.

2. Kesukaran tidur

Salah satu gejala hipertiroidisme yang cukup mengganggu adalah kesukaran tidur. Ini kerana hormon tiroid yang berlebihan dapat merangsang sistem saraf, degupan jantung yang cepat, dan menghasilkan peluh berlebihan pada waktu malam, jadi tidak jarang orang mengalami masalah tidur.

Walau bagaimanapun, kerana gejala ini terlalu umum untuk disebut hipertiroidisme, anda perlu menjalani ujian darah untuk memastikan tahap tiroid.

Cara memperbaikinya

Gangguan tidur akibat hipertiroidisme sebenarnya dapat diatasi dengan melakukan rutin tidur yang baik sehingga mata anda mudah tertutup. Apakah rutin ini?

  • Jangan bermain dengan telefon bimbit atau elektronik lain semasa anda bersiap untuk tidur.
  • Elakkan minum alkohol, nikotin, dan kafein beberapa jam sebelum tidur
  • Menggunakan aromaterapi, seperti wangian dapat menenangkan fikiran anda.
  • Tidur pada waktu yang sama setiap malam, walaupun pada hujung minggu.

3. Mudah gugup dan marah

Sebab di sebalik mengapa hipertiroidisme mempengaruhi mood adalah tahap hormon tiroid yang tidak normal. Selain memainkan peranan penting dalam proses metabolik, tiroid juga menyeimbangkan mood seseorang.

Apabila jumlahnya tidak seimbang, ini pasti akan memberi kesan kepada psikologi anda.

Cara memperbaikinya

Secara amnya, apabila doktor mendapati bahawa penyebab kegelisahan dan tekanan berpunca dari hipertiroidisme, mereka akan menetapkan ubat yang disebut beta blocker (beta blocker). penyekat beta ).

Penyekat beta adalah ubat yang berfungsi mengatur degup jantung dan menghalang prestasi hormon tiroid sehingga dipercayai dapat mengurangkan gejala hipertiroidisme yang berkaitan dengan masalah psikologi atau mood.

4. Gegaran tangan (gegaran)

Adakah anda pernah menghadapi masalah membawa beberapa minuman di atas dulang kerana berjabat tangan? Sekiranya ini berlaku terlalu kerap, anda mungkin mengalami gejala hipertiroidisme.

Bersalaman (gegaran) adalah hasil daripada hormon tiroid yang berlebihan pada saraf. Hasilnya, seluruh badan anda bergerak lebih pantas dan membuat tangan anda menggeletar.

Cara memperbaikinya

Sebenarnya, keadaan gegaran tangan akibat hipertiroidisme akan bertambah baik setelah anda mendapatkan rawatan daripada doktor. Namun, tidak ada salahnya untuk menghindari tabiat yang boleh membuat tangan anda berjabat tangan, seperti merokok, minum alkohol, dan minum kafein.

Oleh itu, apabila anda merasa tangan anda gemetar dan gejala yang menunjukkan anda mengalami hipertiroidisme, sila berjumpa doktor.

5. Goiter

Goiter adalah keadaan yang disebabkan oleh pembesaran kelenjar tiroid yang menyebabkan pembengkakan pada pangkal leher seseorang.

mengikut Persatuan Tiroid Amerika Salah satu penyebab hipertiroidisme adalah pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan yang merangsang pertumbuhan kelenjar tiroid di leher.

Oleh itu, apabila terdapat gondok pada seseorang, biasanya doktor akan menjalankan ujian darah untuk melihat hormon tiroid di dalam badan mereka.

Cara memperbaikinya

Sekiranya anda mempunyai gondok sebagai salah satu gejala hipertiroidisme, doktor anda akan menetapkan terapi untuk menstabilkan hormon anda, seperti iodin radioaktif. Iodin radioaktif biasanya digunakan untuk mengurangkan atau menghilangkan gondok di leher anda.

Keadaan hipertiroid menyebabkan pelbagai gejala yang mengganggu aktiviti harian anda. Oleh itu, apabila anda merasa ada masalah dalam badan anda, segera berjumpa doktor.

Recent Posts